Svart gull på Gotland

Trøffelsesongen er i gang, og ikke bare i Sør-Europa. Bli med til Gotland.

GOD NESE: Uten en godt trent hun med skikkelig luktesans er det ikke snakk om å finne trøfler. De vokser under jorda. Foto: Karl Melander/Gotland Info
GOD NESE: Uten en godt trent hun med skikkelig luktesans er det ikke snakk om å finne trøfler. De vokser under jorda. Foto: Karl Melander/Gotland Info Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trøfler er Gotlands gjemte gull, den vakre øyas hemmelige delikatesse, og nå er det tid for sanking av disse sjeldne og smakssterke underjordiske soppene.

Du må ut med 5000 kroner kiloet for den lille sorte og ekstremt ettertraktede trøffelen, men til gjengjeld får du en vidunderlig smaksopplevelse i tillegg til at trøffelen etter sigende skal ha god effekt på intelligens og potens. Et afrodisiakum av ypperste klasse!
Fransk opphav
Gotland går Frankrike i næringen, og skilter med sine hittil ganske ukjente forekomster av delikatessen. Det er nemlig ikke mer enn 30 år siden de første trøflene ble funnet ved Fardhem sør på den svenske ferieøya, og trøffeltypen var ingen ringere enn Bourgogne-varianten. Trøflene blir nå samlet inn til stor lykke for fastboende og tilreisende. Det er den kalkrike jorden som i symbiose med eik og hassel etter en tørr vår og etterfølgende mild høst, som har lagt til rette for årets flotte fangst, forteller Richard Hasselblad ved Smakrike Krog i byen Ljugarn, en av restaurantene som setter trøfler i sentrum på senhøsten.

Trøffeljakt
I tillegg til å være et gastronomisk høydepunkt, er selve skattejakten helt spesiell. Smakrike Krog inviterer gjestene med på trøffelsafari, hvor man på nært hold kan observere menneske og hund i samarbeid om å finne frem til de sagnomsuste fristelsene. Vanligvis vil trøffelsankere operere i det skjulte – det er som med hemmelige soppsteder, men Hasselblad frykter ikke konkurranse:

– Det er en vanskelig kunst å ta trøffelen i rette øyeblikk. Er man for sent ute er de ødelagte og uspiselige, forklarer han og legger til at årets sesong tegner til å bli den beste hittil.

Hasselblads gjester kan etter utflukten nyte en seksretters meny med trøfler på hvert trinn. Ettersom man kun trenger 5–10 gram revet trøffel til en rett, blir ikke prisen avskrekkende. Hasselblads egen favoritt er pasta med revet trøffel og parmesan.

Värdshuset Lindgården i hovedstaden Visby er også blant restaurantene som har trøfler på menyen, men der har de ikke egne trøffelmenyer. Dog serveres en trøffelfarsert rådyrfilet om dagen som høres svært fristende ut.

Trøffelturer:
Restaurant Smakrike: Trøffelhelg til 25. november for 2450 SEK per person. Prisen inkluderer to overnattinger, trøffelsafari og en seksretters middag med tilhørende vin. Du kan også melde deg på vin- og matlagingskurs.

Hotell Fabriken: Trøffelhelg til og med nest siste helg i november.

For mer informasjon, se www.gotland.info.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer