«Farmen» sesong 14:

Svarer på «Farmen»-kritikken

Enkelte lokale innbyggere er fortsatt kritiske til innspillingen av årets «Farmen».

«VELKOMMEN TIL GARDS»: «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav viste fram den splitter nye tv-gården for pressen onsdag. Foto: Alex Iversen / TV 2
«VELKOMMEN TIL GARDS»: «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav viste fram den splitter nye tv-gården for pressen onsdag. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert

På Gjedtjernet gård utenfor Kirkenær i Grue kommune, ligger alt til rette for innspillingen av TV 2s fjortende, ordinære «Farmen»-sesong.

De siste månedene har produksjonsselskapet Strix jobbet på spreng for å forvandle det gamle gårdstunet om til et vaskeekte gårdsreality-landskap, der visjonen som alltid er å gjenskape et Norge for 100 år siden.

De fjorten håndplukkede nordmennene som skal kjempe om den velkjente kampen for tilværelsen de neste ukene, innlosjeres torsdag morgen.

Omkjøringsbråk

- Opplevelsen skal være så autentisk som mulig. Vi har blant annet måttet fjerne en høyspentledning der nede, forklarer mangeårig «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav (39) til Dagbladet.

På andre siden av det stille tjernet, som ellers er omringet av tettpakket skog, ligger fylkesvei 201. Lyden av kjøretøy som suser forbi høres godt inn på innspillingsområdet, og hører naturlig nok ikke hjemme i et «Farmen»-univers. Derfor har Strix fått tillatelse til å stenge deler av strekningen fram til oktober, et vedtak som har skapt furore i lokalbygda.

Saken fortsetter nedenfor.

OMSTRIDT SPERRING: Som en del av årets «Farmen»-innspilling, skal en strekning langs fylkesvei 201 stenges. Veien blir sperret i natt, og åpner igjen i oktober. Her ved innkjøringen til årets tv-gård. Foto: Miriam Bakkejord / Se og Hør
OMSTRIDT SPERRING: Som en del av årets «Farmen»-innspilling, skal en strekning langs fylkesvei 201 stenges. Veien blir sperret i natt, og åpner igjen i oktober. Her ved innkjøringen til årets tv-gård. Foto: Miriam Bakkejord / Se og Hør Vis mer

I søknaden til Statens vegvesen, som Se og Hør har fått tilgang til, nevner Strix bilstøy, uvedkommende og deltakernes sikkerhet som argumenter for å sperre veien.

Det er riktignok omkjøringsalternativet, en to kilometer lengre grusvei, som har fått enkelte i bygda til å tenne på pluggene. Tømreren Hans Magnus Martinsen (55), som bor et steinkast unna «Farmen»-gården, er en av dem.

- Idiotisk

- Kommunen hadde et infomøte i går, men vi som er imot dette ble ikke hørt. Jeg synes det er helt idiotisk å stenge en vei på grunn av en realityserie, forteller han, og legger til:

SKJØNNER IKKE MISNØYEN: Grue-innbygger Marit Aasthorp Figved (73) ønsker «Farmen» velkommen til bygda. Foto: Privat
SKJØNNER IKKE MISNØYEN: Grue-innbygger Marit Aasthorp Figved (73) ønsker «Farmen» velkommen til bygda. Foto: Privat Vis mer

- Jeg bruker ofte veien når jeg er på jobb, men blir nok nødt til å utsette et par oppdrag nå. Rett og slett fordi den andre veien er for dårlig. Bra reklame for kommunen eller ei, jeg synes ikke det er verdt det.

Også en annen innbygger Se og Hør har snakket med, som ikke ønsker å stå fram med navn, er frustrert over vedtaket.

- Fylkesveien brukes flittig, og omkjøringen er en gammel grusvei med dårlig sikring. Den kommer til å skape problemer for større kjøretøy, blant annet, sier mannen.

Medbygding Marit Aasthorp Figved (73) er også blant dem som har engasjert seg i den lokale «Farmen»-debatten. Hun er helt uenig med de ovennevnte.

- Jeg synes folk har vært i overkant negative, og tenker at det er en meningsløs diskusjon. Greit nok at omkjøringsruta har noe lavere standard, men er det ikke bare å senke farten litt? Det er ikke rally her før til vinteren, sier hun, og viser til det årlige rally-arrangementet i Finnskog-området.

- Dessuten har kommunen bare godt av litt reklame. Vi skulle gjerne hatt flere innbyggere i Grue og Finnskogen, legger hun til.

Saken fortsetter nedenfor.

IDYLLISK: Produksjonsselskapet Strix har snust på området ved Gjedtjernet gård i flere år. Den omdiskuterte fylkesveien kan såvidt skimtes bak tjernet i bakgrunnen. Foto: Alex Iversen / TV 2
IDYLLISK: Produksjonsselskapet Strix har snust på området ved Gjedtjernet gård i flere år. Den omdiskuterte fylkesveien kan såvidt skimtes bak tjernet i bakgrunnen. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Måtte bli sånn

Tidligere «Farmen»-innspillinger har vanligvis blitt lagt til et hakket mer bortgjemt og isolert landskap, langt bort fra fylkesveier og bebyggelse. Gaute Grøtta Grav erkjenner at årets sesong har bydd på ekstra arbeid.

- Vi har sett på dette området i mange år, men alltid tenkt at både bilvei og høyspentledning setter en stopper for mulige opptak. Heldigvis har kommunen vært utrolig hjelpsomme, slik at vi endelig kunne få det til, sier han til Dagbladet.

Programlederen har selv registrert kritikken fra enkelte i området.

- Jeg har full forståelse for at noen synes dette er frustrerende og teit, og kanskje også invaderende. Det er jeg lei meg for. Når vi er først er her, var det riktignok sånn det måtte bli. Det blir for mye støy fra veien, forklarer han.

Lover god reklame

- Dere vurderte ikke å finne et annet sted, nettopp med tanke på fylkesvei-utfordringene?

- Vi har som nevnt hatt en drøm om å spille inn «Farmen» her i mange år, og lover å levere noen fantastiske postkort herfra. Forhåpentligvis er det en stolt lokalbefolkning som ser bygda si på tv i oktober, sier Grøtta Grav til avisen.

GLEDER SEG: Gaute Grøtta Grav poserer i kjent stil. Her fra «Farmen»-stua. Foto: Alex Iversen / TV 2
GLEDER SEG: Gaute Grøtta Grav poserer i kjent stil. Her fra «Farmen»-stua. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Ordfører i Grue kommune, Wenche Huser Sund (H), håper og tror at innbyggerne klarer å leve med omkjøringsvedtaket de neste elleve ukene.

- Vi driver med omkjøringer hver dag i Norge, så dette skal gå fint. Det er selvfølgelig beklagelig at fylkesveien sperres, men «Farmen» har såpass stor markedsverdi for kommunen at vi tåler å ofre noe. Jeg har snakket med mange de siste dagene, og føler at stormen begynner å roe seg, sier ordføreren, som forsikrer at omkjøringsruta er trygg.

- Forhåpentligvis kan roen senke seg over Finnskogen igjen veldig snart, sier hun.

ULVESTUNT: Deltaker fra fjorårets «Farmen»-sesong Camilla Cox Barfot hadde kledd seg med et politisk budskap på den røde løperen i forkant av årets Gullruten-utdeling. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Det kom for øvrig meldinger om skogbrann på nevnte fylkesvei, riktignok ved en annen strekning, klokka 16 i ettermiddag. Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, opplyser til Se og Hør at «Farmen»-produksjonen ikke er berørt.

- Alt går foreløpig som det skal, og skogbrannen er ingenting som berører oss. Vi har ikke måttet foreta noen ekstra tiltak, sier han.

LES OGSÅ: Forbanna etter millionsmell

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer