Kim Kardashian og Kanye West:

Svarer på «egoisme»-kritikken

Dette sier Kim om at paret hyret private brannmenn under skogbrannen.

LEIDE INN: Kanye West og Kim Kardashian ble bekymret for sitt eget hjem da flammene blusset opp i California. De bestemte seg for å leie inn private brannmannskaper, noe mange - deriblant myndighetene - reagerte på. Foto: NTB scanpix
LEIDE INN: Kanye West og Kim Kardashian ble bekymret for sitt eget hjem da flammene blusset opp i California. De bestemte seg for å leie inn private brannmannskaper, noe mange - deriblant myndighetene - reagerte på. Foto: NTB scanpix Vis mer

Brannene i California har skapt enorme skader. Camp-brannen i Butte har tatt over 80 liv, skadet over 13 000 eiendommer og er ennå ikke under kontroll. Tusenvis av hektar et tilintetgjort av flammene, og herbergene i området er stappfulle av mennesker som ikke vet sine arme råd.

En annen brann, Woolsey-brannen i Ventura-området, har også sørget for store skader. Rundt 1500 bygg har brent til grunnen og tre mennesker har så langt mistet livet.

Områder som Paradise, Calabasas og Malibu er spesielt hardt rammet av flammene, som på grunn av tørt føre og sterke vinder ble vanskelig for brannmannskapene å få kontroll på. Flere tusen står uten hjem, men det var ikke alle som mente det var et akseptabelt resultat av situasjonen.

Det er ikke til å stikke under stol at det er høy tetthet av særdeles rike mennesker i enkelte av de utsatte områdene. Hidden Hills, naboområdet til ovennevnte Calabasas, er eksempelvis hjemmet til superparet Kim Kardashian og Kanye West.

Da flammene begynte å spre seg, besluttet «Kimye» å leie inn private brannmannskaper som kunne passe på millionvillaen deres.

Akkurat det har flere reagert på. Allerede forrige uke reagerte folk på Twitter, og omtalte parets avgjørelse som egoistisk.

Nå har også de lokale brannmyndighetene kastet seg på.

Reagerer

Det er Buzzfeed som omtaler reaksjonene først. Under People's Choice Awards i midten av november, snakket blant andre Kardashian-Jenner-klanen om redselen for egne hjem.

- Det har vært en tøff uke, sa Kim Kardashian West (38) fra scenen, og la til at det var varmende å se hvordan mennesker står sammen i den tøffe tiden.

SJOKKSYN: Fra privatflyet sitt ble Kim Kardashian vitne til sitt eget nabolag i full fyr. De bestemte seg da for å hyre inn private brannmannskaper. Foto: Instagram
SJOKKSYN: Fra privatflyet sitt ble Kim Kardashian vitne til sitt eget nabolag i full fyr. De bestemte seg da for å hyre inn private brannmannskaper. Foto: Instagram Vis mer

Familien var også klare på at de sto med folket i denne perioden. Da TMZ i ettertid skrev at paret hadde leid inn private brannmannskaper, som for øvrig begynner å bli mer og mer normalt i USA, var det derfor flere som reagerte. Nå har også den offentlige branntjenesten hatt sitt å si. Overfor Buzzfeed forteller Brian McGrath, kaptein for brannmennene i Ventura, at man etter tydelige retningslinjer er pålagt å spørre om tillatelse før man oppsøker en brann.

Områdene var nemlig evakuert på tidspunktet, og de lokale brannmyndighetene hørte aldri noe fra de innleide brannmannskapene før det sto i mediene.

- Ikke noe privat selskap har fortalt oss at de dro ut til en privat eiendom. De skal ikke være der oppe, forteller han.

KLARTE SEG: Et oversiktsbilde av giganteiendommen til Kim Kardashian og Kanye West viser at det lønte seg med private brannmannskaper. Foto: NTB scanpix
KLARTE SEG: Et oversiktsbilde av giganteiendommen til Kim Kardashian og Kanye West viser at det lønte seg med private brannmannskaper. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Gjør jobben vanskeligere

De siste fem årene skal det ha blitt mer populært å leie inn private brannmenn, og det har ifølge Buzzfeed blitt populært for flere forsikringsselskaper å inkludere dette i forsikringene sine.

På den måten kan «hvem som helst», og ikke bare de superrike, ha råd til en slik tjeneste. Forskjellene ble likevel klokkeklare da man åpenbart kunne se at hjemmene til enkelte hadde brent til grunnen, mens de superrikes villaer sto igjen nærmest urørte.

SKOGBRANN: Her tømmer et passasjerfly brannhemmende middel over skogsområder i et forsøk at skogbrannen ikke skal spre seg. Video: CNN Vis mer

Etter en brann i 2008 ble retningslinjer opprettet, som sa at private brannselskaper måtte si fra til myndighetene om de tok seg inn i utsatte områder, og at de måtte forlate området dersom det ble utsendt en evakuering. Kardashians brannmannskaper gjorde ingen av delene.

En fagforening i området mener slike private aktører gjør jobbene til de offentlige brannmannskapene vanskeligere.

- De hjelper ikke brannmennene, de gjør jobben deres vanskeligere. Når det først brenner har brannmenn et ansvar for å beskytte, har Carroll Wills, talspersonen til fagforeningen for Californias brannmenn, uttalt.

Fra første januar blir de ovennevnte retningslinjene for private brannmannskaper en del av loven, i håp om å kunne regulere dette bedre.

TILINTETGJORT: Et nabolag i Paradise, nord for Los Angeles, ble slukt av flammene. Foto: NTB scanpix
TILINTETGJORT: Et nabolag i Paradise, nord for Los Angeles, ble slukt av flammene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forsvarer avgjørelsen

Det er ikke kjent hvilke andre stjerner eller millionærer som benytter seg av private brannmannskaper for å redde hjemmene sine. Da Kardashian besøkte talkshowet til Ellen DeGeneres nylig, valgte hun å forsvare avgjørelsen.

- Jeg føler at vi var velsignet som fikk den hjelpen vi gjorde. Huset vårt er rett ved enden av en stor park, så hele parken hadde tatt fyr, og om huset vårt hadde gjort det samme, ville annethvert hus også gått, sa hun.

Find out what’s in my hand, tomorrow. @KimKardashian

Et innlegg delt av Ellen (@theellenshow)

Realitystjernen anerkjente samtidig at hun er fullt klar over at ikke alle har råd til å gjøre som de gjør. Hun var også fullt klar over tilbakemeldingene de hadde fått i sosiale medier, men står ved at beslutningen ikke var egoistisk motivert.

- De reddet hjemmet vårt, men også nabolaget. Jeg passet på at de hadde kontroll over hvert hus i gata, så det var ikke sånn at jeg sa «bare ta vare på vårt hus». Ta vare på alt, fordi når de forsvinner, når vårt forsvinner, kan hele nabolaget forsvinne, sa hun i programmet.

Stjerna besluttet samtidig å donere en halv million dollar, nærmere 4,2 millioner norske kroner, til diverse organisasjoner i California som har hatt med skogbrannene å gjøre.

LES OGSÅ: Avslører hva Kanye synes om de lettkledde bildene