Durek Verrett:

Svarer på corona-kritikken

Den selverklærte sjamanen Durek Verrett får kritikk etter corona-råd.

KONTROVERSIELLE RÅD: Durek Verrett får kritikk for å gi svært kontroversielle smitteråd mot influensa og coronavirus. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELLE RÅD: Durek Verrett får kritikk for å gi svært kontroversielle smitteråd mot influensa og coronavirus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Durek Verrett (45) har flere ganger siden han ble kjent som kjæresten til Märtha Louise, fått kritikk for å komme med kontroversielle helseråd.

Samme dag som det ble kjent at seks personer i Norge har fått coronaviruset, postet den selverklærte sjamanen råd for å beskytte seg mot influensa på sin Instagram-konto.

Her gir han oppskrift på hvordan en kan lage en egen hånddesinfeksjonsvæske, og han kommer også med et muntlig verktøy som ifølge ham selv skal styrke immunforsvaret.

Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad er blant dem som er svært kritisk til Verretts anbefalinger.

- Dette er så usaklig at det egentlig ikke er verdt å kommentere. I en situasjon som er så potensielt alvorlig og uavklart er det skremmende at noen finner på å komme med slikt, som noen faktisk tror på.

- Kort fortalt skal man følge de offisielle helserådene. Vask hendene ofte med såpe og vann, eller Antibac som er kjøpt, ikke hjemmelaget, sier Mogstad til Dagbladet.

TAR FORHOLDSREGLER: Bloggeren Marna «Komikerfrue» Haugen blir urolig av det hun leser i media om coronaviruset. Programleder: Emilie Rydning Vis mer

Svarer

Dagbladet stilte fredag spørsmål til Verret om de kontroversielle helserådene:

- Norske leger kritiserer deg for å gi farlige råd. De sier også at du har et spesielt ansvar for ikke å spre helseråd som er motstridende til anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon fordi du er i et forhold med prinsesse Märtha Louise. På hvilken måte mener du at rådene dine fungerer?

- Hva synes du om å gi udokumenterte helseråd, og hvorfor gjør du det?

- Hva mener du at er ditt ansvar?

- Jeg støtter Verdens helseorganisasjon og alt de står for. Min post var for å gi folk en metode for ikke å bli redde for spredningen av coronaviruset. Oljene er der for å gi ekstra beskyttelse etter å følge stegene Verdens helseorganisasjon har foreslått. Så etter å vaske hendene med såpe, smør dem inn med olje. Oljene har en antiviral effekt. Jeg beklager hvis det ikke var tydelig for alle. Jeg har ingen ytterligere kommentarer, svarer Verrett til Dagbladet i en e-post.

Slottet oppgir at de ikke ønsker å kommentere saken.

KRITISK: Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Kari-Anne Toth
KRITISK: Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Kari-Anne Toth Vis mer

Laste ned følelser

Durek har tidligere oppfordret sitt publikum til å be åndene «laste ned» bestemte følelser eller egenskaper som er ønskelige.

Han bruker ofte tall for å beskrive hvor sterk nedlastningen skal være. I dette tilfellet dreier det seg om påståtte muntlige verktøy for å styrke immunforsvaret kraftig for å unngå coronasmitte.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

For å nettopp styrke immunforsvaret oppfordrer han følgerne sine blant annet til å bruke følgende frase: «Last ned gule, grønne og røde koder på 100 000 til immunforsvaret mitt.»

Sykepleier og journalist Ingeborg Senneset var den første som reagerte på innlegget. Tidligere i dag skrev hun også en kommentar om dette i Aftenposten.

- Dette er udokumentert og uetisk. Et virus bryr seg ikke om olje eller vodka. Folkens, vask hendene deres, følg WHOs retningslinjer og ikke lytt til råd som er funnet på, skrev hun.

REAGERER: Sykepleier og Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerer på innlegget. Foto: Privat
REAGERER: Sykepleier og Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerer på innlegget. Foto: Privat Vis mer

Kort tid etterpå ble innlegget hennes slettet, og hun ble blokkert som følger av kontoen, oppgir Senneset.

- Disse helserådene han kommer med er i mine øyne alvorlig. Han er en offentlig person med en svært offentlig side med rekkevidde de fleste aviser og TV-kanaler kan drømme om. Han uttaler seg om helse og her også samfunnssikkerhets spørsmål, sier hun til Dagbladet.

Hun kaller rådet hans direkte helsefarlig.

- Virus bryr seg ikke om eteriske oljer, homøopati eller vitamintilskudd. De skadelige antydningene om at offentlige myndigheter har en annenrangs status i opplysning om helse er direkte farlige.

Kari Løvendahl Mogstad, som er lege, forfatter og lektor ved NTNU har tidligere sagt at kjendiser og influensere som når ut til mange gjennom sosiale medier, bør være bevisst påvirkningskraften de kan ha.

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Hjemmelaget desinfeksjonsmiddel

Det er ikke første gang Verrett kommer med helseoppfordringer på Instagram. Denne gangen gir han en oppskrift på hjemmelaget Antibac, som ifølge ham kan lages av trollhassel eller vodka, sitronolje, rosmarinolje, furunålsolje og tetreolje.

KRITISK: Jørgen Skavlan. Foto: Scanpix
KRITISK: Jørgen Skavlan. Foto: Scanpix Vis mer

Fastlege Jørgen Skavlan sier til ABC Nyheter at rådene til Durek er komiske:

- Dette er galskap, og dessverre tror enkelte mennesker på denne informasjonen. Man kan ikke ta noen helseråd fra Durek seriøst, her er han langt over på komikkens side, sier han.

Durek beskriver seg som en «spirituell guide» og en «begavet healer» på sin egen hjemmeside. Videre oppgir han å bruke «gammel åndelig visdom kombinert med tiår med dedikert studie og praksis for å bidra til å bringe suksess, lykke og helbredelse inn i folks liv».

Senneset er også svært kritisk til Dureks uttalelser på grunn av hans relasjon med Märtha Louise.

- Han er i tillegg den privatpersonen i Norge med størst direkte og indirekte innvirkning på det norske kongehuset. Han kan like det eller ikke, med det kommer med både makt og ansvar. Det ansvaret tar han ikke, verken når det gjelder helseinformasjon eller offentlig debatt, sier Senneset.

Vask hendene

Rådene fra Folkehelseinstituttet er de samme som for andre infeksjonssykdommer, og innebærer blant annet god håndhygiene og å unngå unødvendig samvær med personer med de nevnte symptomene.

  • Unngå å hoste eller nyse direkte mot andre.
  • Prøve å holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer.
  • God håndhygiene er viktig, både hos syke og friske. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann.
  • Antibac er et godt alternativ når en vanlig håndvask ikke er mulig, men har redusert effekt dersom hendene er synlig skitne eller våte.

Bruk av munnbind er ikke anbefalt for friske personer. Feilbruk av munnbind forekommer ofte, og personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet. Dette kan øke smittefaren.

LES OGSÅ: - Jeg vil trolig rote det til igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer