Fredrik Solvang

Svarer på «Charter-Svein»-kritikken

- Hvis «Debatten» fikk så mange til å forstå litt mer om sentrale temaer i pandemien ved å lokke med duell mellom Charter-Svein og Lothepus, oppnådde vi hensikten, sier Fredrik Solvang.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Debatten»-leder Fredrik Solvang (43) har publisert en uttalelse på Instagram, hvor han forklarer hvorfor han og redaksjonen inviterte Lothepus (51) og Charter-Svein (59) til debatt tirsdag kveld.

Han skriver at «Debatten» hadde 580 000 seere i går, og Solvang sier at han er godt fornøyd med at så mange fikk med seg rekken med eksperter som forklarte forskjellige aspekter av Norges smittevernreglement.

Solvang slår tilbake

«Dagen derpå» diskuteres sendingen, og ikke minst gjestene, heftig på sosiale medier. «Debatten» trender blant annet på Twitter. Der høster sendingen en del kritikk, mens andre er positivt innstilt til Solvangs «kjendisgrep».

- Dette viser at vi oppnår det «Debatten» er satt til å gjøre. Å engasjere folk. Å drive samfunnsdebatten og ordskiftet videre, sier Solvang til Dagbladet.

«DEBATTEN» DEBATTERES: Programleder Fredrik Solvang og «Debatten» trender på Twitter dagen etter sendingen med Lothepus og Charter-Svein. Foto: NTB
«DEBATTEN» DEBATTERES: Programleder Fredrik Solvang og «Debatten» trender på Twitter dagen etter sendingen med Lothepus og Charter-Svein. Foto: NTB Vis mer

- Jeg håper de som forhåndsdømte produktet kan vente til sendingen er over før de reagerer. Jeg lager en salgsplakat når jeg promoterer «Debatten», og den plakaten følger gjengse prinsipper for nettopp promotering. Den er likevel ikke hele sendingen, legger han til.

- Hva tenker du om kritikken som går på at Lothepus og Charter-Svein ikke er tunge nok kilder til å være med i «Debatten»?

- Jeg føler konseptet med dørgende kjedelige akademikere i forutsigbare ordskifter på TV allerede er utprøvd. Den nåværende «Debatten»-redaksjonen har ingen slike fordommer, men gjør en grundig journalistisk og redaksjonell jobb, sier Solvang.

Stolt av gjestene

I uttalelsen trekker Solvang frem at leder for avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, bidro med informasjon om effekten av munnbind, og at overlege og mikrobiolog Elisabeth Toverud Landeraas og assisterende helsedirektør Espen Nakstad i detalj forklarte hvordan testingen i Norge fungerer.

- Hvis «Debatten» fikk så mange til å forstå litt mer om sentrale temaer i pandemien ved å lokke med duell mellom Charter-Svein og Lothepus, oppnådde vi hensikten, skriver Solvang.

CORONA-SKEPSIS: Leif Einar Lothe mener han og Svein Østvik ikke har noe å gjøre i «Debatten», og overlege Elisabeth Toverud Landaas hadde dette å si til «Charter-Svein». Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK. Vis mer

- En brekkstang

Profilen er opptatt av at NRK skal nå bredt ut til Norges befolkning.

- NRK Nyheter skal nå yngre og bredere, nettopp for å forsvare at vi er finansiert av alle og er til for alle. Og nettopp derfor inviterer vi også to reality-stjerner, som i seg selv representerer tydelige fløyer i samfunnet, skriver Solvang.

- Formålet er å bruke duellen som brekkstang til å drive folkeopplysning, legger han til.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Uvant grep av Solvang

Tirsdag møttes Svein Østvik (for mange kjent som «Charter-Svein») og Leif Einar Lothe (for mange kjent som «Lothepus») i NRKs lokaler på Marienlyst for debatt.

Lothe har tidligere gått hardt ut mot Østvik i en tirade på Instagram.

Nordmenns coronaskepsis var tema «Debatten». Østvik har vært i hardt vær siden han 10. april deltok i en demonstrasjon mot coronatiltak utenfor Stortinget, hvor han blant annet har brent munnbind i protest.

LES OGSÅ: Dette gjør Fredrik Solvang nervøs

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer