Tomine Harket:

Svarer på cannabis-kritikken

- Velger hva jeg gjør med makten.

FORSVAR: Tomine Harket forsvarer nå det kontroversielle cannabis-innlegget hun la ut på Instagram. Hun legger seg derimot på ingen måte flat. Foto: Andreas Fadum
FORSVAR: Tomine Harket forsvarer nå det kontroversielle cannabis-innlegget hun la ut på Instagram. Hun legger seg derimot på ingen måte flat. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På tampen av forrige uke blåste det rundt Tomine Harket (26), artistdattera til A-ha-vokalist Morten Harket (60). På Instagram la hun den 20. september ut et bilde fra London, der hun holdt en joint i hånda. I bakgrunnen kunne man skimte et askebeger i perlemor og noen solbriller.

«Composition», eller komposisjon, skrev hun under bildet, som raskt ble kritisert og hyllet om hverandre. I kommentarfeltet var det flere som forsvarte artisten, mens andre gikk ut og mente hun var et dårlig forbilde.

View this post on Instagram

Composition

A post shared by Tomine Harket (@tomineharket) on

Overfor «God kveld Norge» kom Norsk narkotikapolitiforening med skarp kritikk, og mente blant annet at Harket ufarliggjorde marihuana.

- Hun er et forbilde og bør være sitt ansvar bevisst. I verste fall vil man kunne gjøre at andre tenker dette er lite farlig. Eller at dette er noe man kunne tenke seg å prøve under en ferietur. Det er det vi tenker er problematisk med dette, forklarte generalsekretær Kristine Olsen Moss i NNP til «God kveld Norge».

Derfor la hun det ut

Den gang ville hun ikke kommentere saken overfor kanalen, men nå, etter at stormen har fortsatt, har hun bestemt seg for å begrunne publiseringen av bildet.

Det er på Instagram at 26-åringen først forsvarer publiseringen. Hun vil ikke utdype overfor Se og Hør, men har gitt tillatelse til å sitere innlegget.

«Wow, det eskalerte fort. Jeg vet man har et ansvar som offentlig person, men jeg har lov til å velge hva jeg gjør med den «makten». Helt ærlig synes jeg bildet jeg la ut var utrolig pent», starter hun innlegget med.

Hun begrunner dette med at hun syntes kontrasten mellom alt i bildet var så fint at fotografiet måtte deles. Glitter-neglene, «en feit J» og skjellet utgjorde en estetisk helhet, mener Harket. Samtidig håper hun, som kritikerne nevnte, at hun kan være med på å ufarliggjøre marihuana.

«Jeg håper at jeg kan være med på å ufarliggjøre noe som har blitt sett ned på og totalt misforstått i dette land» (sic), skriver hun.

SVARER: Tomine Harket har over 30 000 følgere på Instagram, og har nå svart på kritikken som har haglet den siste uka. Her er hun fotografert på Rådhusplassen, i forbindelse med VG-lista i fjor sommer. Foto: NTB scanpix
SVARER: Tomine Harket har over 30 000 følgere på Instagram, og har nå svart på kritikken som har haglet den siste uka. Her er hun fotografert på Rådhusplassen, i forbindelse med VG-lista i fjor sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Videre oppfordrer Harket følgerne sine til å se en episode om temaet, som NRK-programmet «Folkeopplysningen» lagde. Hun anklager så mennesker som tror marihuana er farlig for å være de samme menneskene som tror man må spise kjøtt for å få i seg nok proteiner. «Det er i hvert fall piss», skriver hun.

- Cannabis er fremdeles forbudt

I en annen kommentar på Instagram, som ble publisert under det originale innlegget, argumenterte hun for at alkohol skal være mer skadelig enn marihuana, og at ingen ville reagert om hun la ut et bilde av en ølflaske.

Opp gjennom åra er det gjort mye forskning på sistnevnte påstand. I 2017 kom tre forskere, en professor i humanbiologi, en psykiatriprofessor og en psykiater, fram til at alkoholmisbruk er verst for kroppens del, ifølge Forskning.no.

Likevel konkluderer studien med at stort sett alle rusmidler er farlige om de brukes ofte og mye. Cannabis og hasj blir i nyere studier trukket fram som mindre skadelig enn først antatt. Likevel blir det fortsatt nevnt som en utløsende årsak for psykoser.

At alkohol er mer skadelig enn cannabis kan seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Jørgen G. Bramnes (57), bekrefte overfor Se og Hør.

- Cannabis er mindre farlig enn alkohol, men det er fremdeles forbudt og man kan bryte norsk lov hvis man bruker det. Så er det klart at man kan kjempe imot loven slik som Unge Venstre gjør, men helt isolert kan man si at cannabis er mindre farlig. Det har for så vidt også forskere sagt, forteller Bramnes.

Han mener imidlertid at det ikke er slik at brukere nødvendigvis erstatter alkohol med cannabis, men at den kommer i tillegg og at det ikke er snakk om å velge det ene eller det andre.

- Så kan du si at det er en del folk som bruker cannabis istedenfor å bruke alkohol. Så det ligger en forutsetning her om at man bytter ut det ene med det andre. For det andre er det helt klart at det er mange som bruker mye mer cannabis enn det som er sunt. Selv om cannabis er mindre farlig enn alkohol, er det ikke helsekost av den grunn, og det er også farer forbundet med cannabis, fortsetter Bramnes.

Fysisk og psykisk sykdom knyttet til cannabis

Bramnes forteller videre at de ser både fysisk og psykisk sykdom knyttet til cannabis-bruk, men påpeker at det ikke er slik at de fleste som bruker cannabis opplever disse sykdommene umiddelbart.

- Hvor skadelig er cannabis i forhold til alkohol?

- Alkohol påvirker jo flere av kroppens organer og er forbundet med en lang rekke flere sykdommer enn det cannabis er, og hvis man ser på det samlede sykdomsbildet i verden er det mer sykdom som skyldes alkoholforbruk enn cannabis-bruk, forteller seniorforskeren og fortsetter:

- Det skyldes at alkohol er mer utbredt i verden, og at alkohol påvirker flere av kroppens organer. Selv om alkohol er mer skadelig er det ikke slik at cannabis er sunt av den grunn, svarer Bramnes.

Morten Harket intervjues på Spellemannsprisen 2013 om sin nye singel. Er svært hemmelighetsfull om hva slags sang det dreier seg om. Vis mer

LES OGSÅ: - Trodde jeg hadde magesår

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer