Kenza Zouiten Subosic:

Svarer på bilde­kritikken

- Jeg synes selv at hele greia med å vise eller ikke vise er vanskelig.

KRITIKK: Etter at flere kritiserte bloggeren Kenza Zouiten Subosic for å eksponere sønnen i sosiale medier, tok hun til bloggen for å dele sine tanker rundt temaet. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Etter at flere kritiserte bloggeren Kenza Zouiten Subosic for å eksponere sønnen i sosiale medier, tok hun til bloggen for å dele sine tanker rundt temaet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic (28) i midten av juni ble mor for første gang, har kritikerne til stadighet funnet noe å sette fingeren på. Dette har vært alt fra hvordan kroppen hennes ser ut etter fødsel, til bildene hun har delt.

I begynnelsen av forrige måned delte bloggeren et ammebilde som fikk mange til å reagere, og nå er det igjen flere som reagerer på bildene svensken legger ut på den populære bildedelingstjenesten Instagram.

Denne gangen er det imidlertid ikke ammingen som er i fokus, men hennes nå snart tre måneder gamle sønn Nikola - som er å se på flere av bildene hennes. Ifølge svenske Hänt reagerer flere på antallet bilder av gutten i bloggerens sosiale medier.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor 14. juni etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Ville skjerme sønnen

I forkant av fødselen delte fortalte nemlig Zouiten Subosic i podkasten «Kenza & Dani - när livet händer» at hun og ektemannen hadde kommet frem til at de ikke ville vise frem sønnen så mye i sosiale medier - for at han skulle slippe å bli gjenkjent når han omsider starter på skolen.

Likevel kan det trygt sies at mesteparten av bildene hun har delt siden den gang inneholder sønnen.

Nettopp derfor reagerer flere nå på de mange bildene. Blant kommentarene på 28-åringens blogg, er det en rekke fans som blant annet skriver at de ikke synes noe om eksponeringen av sønnen.

«Vennligst respekter at han er et menneske, at han er sårbar og at han ikke har mulighet til å si fra når han vil bli eksponert», lyder en av kommentarene, ifølge Hänt.

- Vanskelig

Kritikken har nå ført til at hun har tatt til motmæle i et innlegg på sin egen blogg, der 28-åringen samtidig skriver at hun i fremtiden har planer om å trappe ned på antall bilder.

«(...) Jeg synes selv at hele greia med å vise eller ikke vise er vanskelig. Jeg er jo så stolt av ham, og vil vise ham frem til hele verden - akkurat som mange andre mammaer», skriver hun blant annet, og understreker at hun bare deler bilder som sønnen i fremtiden ikke vil finne krenkende.

Bloggeren er enig i at sønnen selv må få være med på å bestemme om han vil eksponeres eller ikke, og nettopp derfor har hun planer om å dele færre bilder av ham fremover.

«Vi står fortsatt for at vi i takt med at han vokser opp og får sitt eget, personlige utseende kommer til å slutte å dele tydelige ansiktsbilder. Kanskje vi endrer oss, men jeg tror ikke det», fastslår den 28 år gamle toppbloggeren.

Vis mer

Stor debatt

Også her til lands har debatten gått heftig for seg om hvorvidt foreldre har rett til å eksponere barna sine på nett eller ikke. En som hele veien har vært tydelig på at det ikke er en forelders rett å eksponere barnet sitt i sosiale medier, er den norske toppbloggeren Kristin Gjelsvik (33).

Dette uttalte Gjelsvik både på sin egen blogg i 2015 og da hun gjestet «God Morgen Norge» i april, kort tid etter at hun ble mor for første gang.

Likevel er hun også et godt eksempel på at man til tider bare er så stolt av sitt eget barn at man ikke klarer å la være å dele bilder.

I august, i anledning bursdagen sin, publiserte nemlig Gjelsvik en bildeserie på Instagram hvor ett bilde var av henne selv og et annet av sønnen. Der viste hun ansiktet til den fire måneder gamle krabaten.

PAPPALIVET: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe er godt inn i sitt nye familieliv, og Dennis tar svært lett på jobben som pappa. https://www.seher.no/kjendis/ble-foreldre-for-forste-gang/70949350 Vis mer

- Mistet kontrollen

Likevel var hun overfor Se og Hør tydelig på at hun ikke har planer om å dele bilder av sønnen alt for ofte.

- Akkurat der så skal jeg være så ærlig å si at han var så forbanna skjønn og at jeg tenkte: «Vet du, dette MÅ jeg dele. Dette ene bildet». Sånn, «Her er han, han er verdens fineste». Jeg mistet fullstendig kontrollen i øyeblikket, forklarte toppbloggeren om bildet.

Også hun sa mye av det samme som sin svenske bloggkollega når det kommer til at barnet fortsatt vokser.

- Det som er viktig er at dette barnet har rett på et privatliv og en egen identitet. Det viktigeste er at han ikke blir gjenkjent i barnehagen og på skolen. Nå er han såpass liten fremdeles, og han forandrer seg enda fra uke til uke, sa Gjelsvik.

LES OGSÅ: - Jeg har forrådt min datter og sviktet familien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer