«Ex On The Beach Norge»

- Surrealistisk å se sitt eget lem på skjermen

Spesifikke regler for sensur av underliv får enkelte til å undre.

VISER ALT: «Ex On The Beach»-deltakerne Adrian Sellevoll (t.v) og Henrik Elvejord Borg vandret nakne rundt i den første episoden av realityserien. Understellet deres ble ikke sensurert av TVNorge. Det er det derimot en grunn til. Foto: Skjermdump / Discovery
VISER ALT: «Ex On The Beach»-deltakerne Adrian Sellevoll (t.v) og Henrik Elvejord Borg vandret nakne rundt i den første episoden av realityserien. Understellet deres ble ikke sensurert av TVNorge. Det er det derimot en grunn til. Foto: Skjermdump / Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv med bare to viste episoder, har «Ex On The Beach» klart å bli et av landets mest omdiskuterte realityprogrammer. De to første episodene, som ble vist forrige uke, inneholder både krangling, fysiske konfrontasjoner, sex og eksplisitt nakenhet - blant annet i form av to peniser som TVNorge lot komme til skjermen usensurert.

Mens realitykonkurrenten «Paradise Hotel» på TV3 i alle år har valgt å skjule underliv med gule sommerfugler, har konkurrenten valgt en annen tilnærming.

De edle delene til deltakerne Henrik Elvejord Borg (24) og Adrian Sellevoll (20) kommer til syne da de to nakne gutta bestemte seg for å finne på sprell på badet.

I andre scener i sesongen der mannlige kjønnsorganer blir synlige, har kanalen valgt å sensurere penisene. Flere har stilt seg undrende til hvorfor noe tilsynelatende er greit å vise til publikum, mens andre ting blokkeres for seeren.

VOLDSOMT: Det oppstår særdeles amper stemning mellom deltakerne i «Ex on the Beach». Nå forklarer hovedpersonene, Marielle Kvernaas Efford (20) og Cecilie Andrea Røising (21), hva som skjedde. Video: Dplay Vis mer

Ga blaffen

Se og Hør har vært i kontakt med både Sellevoll og Elvejord Borg, som begge forteller at de ikke har noe anspent forhold til kropp. Førstnevnte realitydeltaker var derimot ikke klar over at hans eget utstyr kom til å være synlig.

- Jeg visste ikke der og da at det kom til å bli eksponert, men jeg fikk vite det i etterkant. I forkant ga jeg litt blaffen fordi jeg regnet ikke med det. Men men, det er ikke det verste som kan skje, skriver han i en uttalelse, og tilføyer at han synes det var merkelig å se seg selv naken på skjermen.

BRYR SEG IKKE: Adrian Sellevoll er blant deltakerne som «viser alt» i den første sesongen av nroske «Ex On The Beach». Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery
BRYR SEG IKKE: Adrian Sellevoll er blant deltakerne som «viser alt» i den første sesongen av nroske «Ex On The Beach». Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer

Likevel ser han ikke noe grunn til at ting burde bli sensurert. 20-åringen hevder å alltid ha hatt et åpent og usensurert forhold til kropp sammen med venner, og har ikke noe imot å være tidvis naken.

Tross det å være komfortabel i Adams drakt, innrømmer han at det tikket inn en del snaps og kommentarer etter scenen - men han tar alt med et smil.

Bergenseren er derimot glad han nå oppholder seg i Oslo, så han slipper å snakke med den nærmeste familien om tv-blottingen. Elvejord Borg er enig.

RAMMER INGEN: Begge guttene forteller at de synes det er merkelig om noen lar seg støte av scenene i den mye omtalte realityserien. - Hvis du ikke kan se et kjønnsorgan på tv uten å bli provosert, har du ingenting på kanalen til et slikt program å gjøre, forklarer Sellevoll. Foto: Skjermdump
RAMMER INGEN: Begge guttene forteller at de synes det er merkelig om noen lar seg støte av scenene i den mye omtalte realityserien. - Hvis du ikke kan se et kjønnsorgan på tv uten å bli provosert, har du ingenting på kanalen til et slikt program å gjøre, forklarer Sellevoll. Foto: Skjermdump Vis mer

- Det var en surrealistisk opplevelse å sitte på premierefesten og se sitt eget lem som feide over skjermen, det kan jeg innrømme. Familien min ble informert om at det var et faktum. Men selvfølgelig, det er ikke noe man vil se om man er i slekt.

I likhet med kompisen er han også glad for at TVNorge og Discovery har valgt å la penisene glippe forbi sensuren. Han mener det er på høy tid at Norge får et skandaløst realityprogram å bryne seg på.

- Her har vi sjokkfaktor, og det er virkelig tilbake til det primale. Det er interesse for det, og at man så velger å sende peniser i beste sendetid - det er rett og slett gull. Kanalen har, unnskyld uttrykket, baller nok til å gjøre det, forteller han.

HYLLER OPPLEGGET: Deltaker Henrik Elvejord Borg synes det er fint at Norge har fått et realitykonsept som ikke holder noe tilbake. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery
HYLLER OPPLEGGET: Deltaker Henrik Elvejord Borg synes det er fint at Norge har fått et realitykonsept som ikke holder noe tilbake. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer

- Slapp tiss er greit

«Ex On The Beach» har i Norge fått aldersgrense 15 år, som etter Medietilsynets regelverk betyr at det bare kan vises i tidsperioden 21:00 - 05:30. Dette som et forsøk på å skåne yngre seere fra blant annet nakenheten i serien, samt resten av det eksplisitte innholdet.

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, forteller til Se og Hør at det hele derimot har en ganske enkel forklaring.

- Her skiller vi rett og slett på størrelse! Helt sant, forteller McBride i en e-post, og fortsetter:

- Slapp tiss er greit, men alt fra morrabrød og oppover sensureres. Vi viser heller ikke kjønnsorganer i bevegelse i seksuell kontekst.

Det er derfor greit å vise frem familiejuvelene til Elvejord og Sellevoll, fordi de ikke er erigerte eller vises frem i en seksuell kontekst. I Norge finnes det ingen konkrete regelverk man må følge i sammenheng med nakenhet på skjermen, men retningslinjene og naturlig skjønn må likevel utvises fra kanalene som ønsker å vise noe slikt.

På spørsmål om deltakerne på forhånd får noen beskjed om hva som skjer med kjønnsorganene deres i klippen, forteller McBride at de i hovedsak bare blir informert om at alt i villaen filmes.

- Vi har ikke spesifikt opplyst om hvordan vi eventuelt etterbehandler og sensurerer, men vi har jo heller ingen fokus på kjønnsorgan i seg selv. Det er sjelden selve akten som skaper god tv i realityprogrammer, og derfor vies den lite tid på skjerm, men både opptakten og etterspillet er fine studier i menneskelige relasjoner, mener mediesjefen.

DRAMA: Tre av «Ex on the Beach»-deltakerne røk i tottene på hverandre tidlig i programmet, men sier de har skværet opp. Reporter: Julie Solberg. Video: Andreas Fadum Vis mer

Ulikt for menn og kvinner

Selv om mannlige kjønnsorganer stort sett kan bli vist om det er utenfor en seksuell kontekst, er det tatt andre vurderinger når det gjelder kvinner.

McBride forklarer at de har valgt å sensurere de to-tre tilfellene der kvinnelige kjønnsorganer ville havnet i tv-ruta, noe hun begrunner med at de aktuelle tilfellene handler om kontekst. Bryster har kanalen derimot valgt å vise usensurert.

Samtidig føyer hun til at ingen av årets deltakere har bedt om noe særbehandling hva gjelder sensur.

- Det er noen av deltakerne som aldri viser seg nakne i villaen, og som dusjer med badetøy på, og det er andre som spankulerer ganske uhemmet uten en tråd. Vi er ikke blitt bedt om å sensurere noe, slår mediesjefen fast.

LES OGSÅ: Detaljen som får fansen til å reagere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer