SYKKELTUR: Å bli kjørt rundt i i Københavns gater i rickshaw er en annerledes sykkelopplevelse for store og små.
SYKKELTUR: Å bli kjørt rundt i i Københavns gater i rickshaw er en annerledes sykkelopplevelse for store og små.Vis mer

Supert med barn i København

Men med litt ekstra tid og god planlegging, kan både du og barna få en flott ferie. Her er vår guide til København.

SEHER.NO: Byferie trenger faktisk ikke bli en håpløs prøvelse selv om man har fått barn. Man må bare tenke litt annerledes. Og få byer har mer å tilby familier enn vår nærmeste storby – København.

Tivoli er selvfølgelig et must – både for store og små! En godt kjent "klisjé" for de fleste – men likevel ikke til å komme utenom. Her er ville berg-og-dal-baner som ”Dæmonen”, snille fornøyelser som barnekaruseller og pantomimeteater, enkle kafeer, gourmetrestauranter og show. Noe for enhver smak, rett og slett.

Mer enn shoppingEn annen klassiker er "Strøget". Mest forbundet med shopping for mor – og brune kafeer for far. Men her finner du også små, søte museer for barna.

Midt i gågaten ligger Guinness rekord museum. Her kan du se modeller av verdens høyeste kransekake, verdens største nyfødte baby og verdens minste kvinne. Morsomt – og visuelt. Og dere bruker toppen en time på å komme igjennom.

Vegg i vegg ligger et annet, ikke fullt så koselig, museum – skrekkens hus "The Mystic Exploratorie". Blodige mordere, torturmetoder og mulighet til å prøvesitte den elektriske stol. Byens desidert skumleste attraksjon passer nok ikke for alle. Et typisk sted hvor far kan ta med seg de største barna, mens mor får seg en shoppingrunde.

Skulle "utforskertrangen" fortsatt ikke ha gitt seg, kan du på "Ripley’s Believe It or Not" oppleve ting du ikke i din villeste fantasi trodde fantes. Hva med et mennesket med to pupiller på hvert øye eller kvinnen med en med 38 cm lang hals. For ikke å snakke om kua med to hoder. Du tror det ikke før du får se det...

Etter både skremmende og utrolige museumsopplevelser, kan det kanskje være på tide med et litt "hyggeligere" alternativ. Da er HC Andersen Eventyrhus et godt valg. Her presenteres hans eventyrlige verden i fargerike utstillinger med spennende lyd- og lyseffekter. En innertier for alle som elsker eventyr.

Vann, sand og søte fristelser
Men selv om man har med seg barn på storbyferie, trenger man jo ikke å drive krampaktig underholdning HELE tiden. De små og avslappende innslagene kan være vel så viktige.

Som en tur i åpen kanalbåt for eksempel. Det er morsomt å se København fra en annen kant enn den man er vant til. Eller hva med å la dere sykle rundt i rickshaw? Disse sykkeldrosjene er nok mest kjent fra mer sørligere breddegrader, men nå kan du oppleve dette i København også. En ny opplevelse for mange små og store.

Er dere mer i "det ville hjørnet", kan dere få med dere fôring av tigrene og trening av sjøløvene i Københavns Zoo, hvor dere også kan du stifte nærmere bekjentskap med både krokodiller, aper og dinosaurmodeller.

Men Københavns garantert søteste familieattraksjon er Sømods Bolcher. Her kan store og små godtemumser få være med å oppleve hvordan sukkertøy blir laget. De bruker bare naturlige smaksstoffer og nesten utelukkende naturfarger. Prøvesmaking påbudt...

Men ingen ferie uten bading – selvfølgelig. Foretrekker dere full action i badeland, er DGI-Byen Københavns desidert beste, veldig sentralt i nærheten av Tivoli. I tillegg til alle bassengene har de en del aktiviteter for barn; skytebane, bowling og utendørs klatrevegg, i tillegg har til en egen spa-avdeling.

Men er det sommer og fint vær, er det jo tross alt hyggeligst å være ute. Byens nyeste tilskudd på "badestammen" er havnebadet på Islands Brygge. Her finner dere både små og store stupetårn, og flere basseng med forskjellig dybde. Kanskje aller gøyalst for de mellomstore barna. På oversiden av bryggen er det et par store gressletter hvor man kan legge seg til.

Trampoliner, kanoutleie og andre aktiviteter finners også langs strandpromenaden. Og når sulten begynner og varsle magesekken finners flere hyggelige spisesteder også.

Men det er klart – er det sommerferie så er det sommerferie, og da kan ikke mye måle seg med en dag på stranden. Og kun et par kilometer utenfor bykjernen finner dere idylliske Amager Strand. Flott strand som gir et deilig avbrekk fra byferien om sommeren.

Så i år er det ingen grunn til å droppe byferien, selv om familien har økt i det siste. Og det er jo "dejligt"...

Flere barnslige aktiviteter

Build-A-Bear Rett ved siden av Tivolis hovedinngang ligger Build-A-Bear Workshop der barna kan lage sin egen bamse.
www.buildabear.dk

Bakken
Bakken er ikke like kjent som Tivoli, og mange synes derfor det er spennende å reise til denne fornøyelsesparken.
www.bakken.dk

Experimentarium
Gå inn i jordskjelvsimulatoren, ta en tur i sansetunnelen eller spill musikk med dine egne hjernebølger.
www.experimentarium.dk

Amalienborg Slott
Se dronningens staselige vakter utføre et underholdende og flott vaktskifte. Hverdager kl. 12.00
www.kongehuset.dk

Danmarks Akvarium 
Fantastiske fisker og andre av havets beboere. Noen av dem får du også lov å ta på!
www.danmarks-akvarium.dk

HOTELLTEST: Hele familiens hotellfavoritt
Adina Apartment Hotel
www.adina.dk

Pris: Terningkast 5
Vi tok "Tivoli-pakken", som inkluderte overnatting for 4 pers. i en treromsleilighet, frokostbuffet og 4 inngangsbilletter til Tivoli. Pakken kostet 1900 dkr per natt.

Rommene: Terningkast 6
Veldig store og romslige med egen balkong. Moderne og stilrent innredede. 2 soverom, 2 bad (1 med vaskemaskin og tørketrommel), rommelig stue/spisestue med fullt utstyrt kjøkken med mikroovn, oppvaskmaskin og kjøleskap/fryser.

Beliggenhet: Terningkast 3På Amerikaplass rett ved bryggen. 15-20 minutter å gå til sentrum. Tog og buss rett utenfor, men også fine turmuligheter rett ved. Dagligvarebutikk rett ved siden av hotellet.

Frokosten: Terningkast 5Deilig buffet. Ikke vanvittig stor, men alt er ferskt, nypresset og delikat. Høy kvalitet.

Faciliteter: Terningkast 5Innendørs svømmebasseng med boblebad, treningsrom og badstue. Kombinert restaurant og bar. I en hyggelig bakgård er det satt opp griller og spiseplasser for de søm som selv ønsker å tilberede mat ute.

Familievennlighet: Terningkast 6Med så romslige og velutstyrte rom og facilitetene som tilbys, må dette rett og slett bli toppkarakter.

Valuta for pengene: Terningkast 51900 dkr er selvfølgelig ikke av Københavns billigste rompriser. Likevel synes vi at det var vel verdt det. Dette er jo ikke et vanlig hotellrom, men en fullverdig leilighet. Og hvis man tenker på pengene man kan spare på selv å lage mat på rommet eller grille, er prisen slett ikke gal.

Konklusjon: Terningkast 5Service i avslappende og hyggelige omgivelser. Litt som "et hjem for oss – et hjem for deg". Her ligger alt til rette for en behagelig storbyferie for hele familien. Det eneste som trekker ned fra toppkarakter et avstanden til sentrum.

SOM FISKEN I VANNET: Enten man vil bade selv eller bare se på andre som gjør det, har DGI-byen flust med tilbud til dem som elsket det våte element.
NOE FOR ALLE: DGI-byen er Københavns største badeland.
SPENNENDE: Zoologisk museum har både levende og ikke fullt så levende dyr...
UÆÆÆÆÆ: Exploratorie er Københavns desidert skumleste familieattraksjon.
LYKKELIG SOM LITEN: Bakken er Tivolis mindre kjente lillebror.
SYKKELTUR: Å bli kjørt rundt i i Københavns gater i rickshaw er en annerledes sykkelopplevelse for store og små.
BY-STRAND: Amager Strand ligger kun et par kilometer utenfor sentrum.
TINNSOLDAT?: Å overvære vaktskiftet på Amalienborg Slott er en oppvisning i å spasere pent på rad.
SELVGJORT ER VELGJORT: På Build-A-Bear kan barna selv lage sine egne bamser.
EVENTYRVERDEN: På HC Andersen Eventyrhus kan man oppleve de kjente og kjære fortellingene på nært hold.
BADELYKKE: Havnebadet på Islands Brygge har både stupetårn, svømme- og plaskebassenger.
O SOLE MIO: Å se byen fra de åpne kanalbåtene er et avslappende avbrekk i byvandringen.
STUE: Leilighetene er moderne og meget romslige på Adina Apartment Hotel i København.
BASSENG: Deilig med en dukkert.