Katy Perry

Superstjernen i rasistisk skodrama

Måtte trekke mokasiner etter rasismeanklager.

I SKODRAMA: Katy Perry har mange jern i ilden, og designer blant annet sko og klær. Hennes nyeste skokreasjon ble derimot alt annet enn godt mottatt. Foto: NTB scanpix
I SKODRAMA: Katy Perry har mange jern i ilden, og designer blant annet sko og klær. Hennes nyeste skokreasjon ble derimot alt annet enn godt mottatt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig at superstjerner ofte har mange baller i lufta samtidig. Ser man eksempelvis på popsanger Katy Perry (34), har hun gjennom hele karrieren også drevet med blant annet filantropisk arbeid, mote og politikk.

«Teenage Dream»-sangeren har blant annet designet en egen kleskolleksjon som nylig utkom. Den inneholder blant annet sko, siden stjerna er godt kjent for sitt ekstravagante fottøy. Den nyeste kolleksjonen falt derimot ikke i god jord hos alle.

Orlando Bloom og Katy Perry sammen på Adele-konsert Video licensed from NTB Scanpix / Splash Vis mer

Ifølge Variety har Perry nå sett seg nødt til å fjerne to par med mokasiner fra sin nyeste kolleksjon etter at de er blitt kritisert for å være rasistiske.

Sko fikk sparken

Den siste tida har såkalt «blackface» sørget for flere overskrifter i både inn- og utland. I USA er det black history month, som vil si at det fokuseres ekstra på afroamerikaneres kultur og historie. Derfor er det kanskje heller ikke så rart at det er enklere å peke ut det man mener er rasistisk eller kulturell appropriasjon akkurat nå.

TRUKKET: Denne skoen fikk flere «blackface»-anklager, og er nå trukket fra markedet. Foto: Produsenten
TRUKKET: Denne skoen fikk flere «blackface»-anklager, og er nå trukket fra markedet. Foto: Produsenten Vis mer

Det har artistens nye sko fått erfare. De to skoparene, med navnene «Rye Face Slip On Loafers» og «Ora Face Block Heel Sandal», er nemlig utstyrt med øyne, nese og munn. Sistnevnte detalj er det flere som nå har reagert på.

Munnen er stor og rød, som flere mener minner en karikert utgave av mørkhudede mennesker. Skoene kommer i både beige og sort, men det er bare sistnevnte som har mottatt store mengder kritikk.

Vis mer

Blant andre har «Empire»-regissør Eric Haywood lagt ut bilde av skoene på Twitter, der han den ellevte februar trakk linjer mellom skoen og den historiske måneden amerikanerne nå er inne i. Flere andre Twitter-brukere har kastet seg på.

«Kan vi bare lage en regel om at mennesker som ikke er svarte ikke kan lage noe produkt, tjeneste eller person som inneholder eller bruker en kombinasjon av «black + face»», skriver en bruker.

Kritikken haglet, og produsentene så seg til slutt nødt til å fjerne skoene fra stjernas nettsider. I tillegg har kjeder som Wallmart og Dillards også fjernet skoene fra sine filialer og nettsider.

Det er blitt hevdet at det aldri var stjernas intensjon å fornærme noen med designen, men hun har ennå ikke uttalt seg personlig om skoskandalen.

STILLE I BÅTEN: Katy Perry har ikke uttalt seg om skoblemma. Foto: NTB scanpix
STILLE I BÅTEN: Katy Perry har ikke uttalt seg om skoblemma. Foto: NTB scanpix Vis mer

Moteskandaler

Man skal ikke langt tilbake for å finne lignende skandaler i motebransjen, som også angår langt større kjeder enn Katy Perrys klesmerke. I starten av februar måtte den italienske giganten Gucci trekke en genser fra markedet.

Årsaken var at motehuset hadde mottatt klager på at den minner om såkalt «blackface»-sminke, en type teatersminke som blir brukt på lyshudede mennesker for å framstå som fargede.

TRUKKET FRA BUTIKKENE: Motehuset Gucci har sett seg nødt til å trekke denne genseren fra markedet etter anklager om at den er rasistisk. Her ser man genseren på butikkens nettside. Foto: NTB Scanpix
TRUKKET FRA BUTIKKENE: Motehuset Gucci har sett seg nødt til å trekke denne genseren fra markedet etter anklager om at den er rasistisk. Her ser man genseren på butikkens nettside. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var kommentarer i sosiale medier som skal være bakgrunnen for at Gucci besluttet å trekke plagget. Genseren dekket nemlig ansiktet til over nesa, og åpningen rundt munnen var i rød farge. Den kunne derfor minne om store lepper.

Ifølge nyhetsbyrået AP måtte også Prada i desember trekke produkter som hadde motiv av en sort person med overdrevet store lepper, og for et drøyt år siden måtte også H & M trekke en genser etter rasisme-anklager.

Den gang var det en liten mørkhudet gutt med en grønn genser trykket «coolest monkey in the jungle» på brystet, som fikk brukere på sosiale medier til å rase mot den svenske kleskjeden.

- Vi er forferdelig lei oss over dette bildet, og ber om unnskyldning. Vi har gjort en feil, og har derfor fjernet bildet fra samtlige av våre kanaler, samt besluttet å trekke genseren fra samtlige av våre markeder, skrev kommunikasjonssjef i H & M Norge, Joanna Morell, i en mail til Dagbladet den gang.

LES OGSÅ: Åpen for kjærligheten to måneder etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer