Emily Ratajkowski:

Supermodellens hårete bilde vekker oppsikt

Modellen får stadig kritikk for de lettkledde bildene sine. Nå er det et nytt bilde som får stor oppmerksomhet.

NYTT BILDE KRITISERES: Supermodellen Emily Ratajkowski har delt et nytt bilde i sosiale medier. Det får flere til å sperre opp øynene. Foto: NTB Scanpix
NYTT BILDE KRITISERES: Supermodellen Emily Ratajkowski har delt et nytt bilde i sosiale medier. Det får flere til å sperre opp øynene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske supermodellen Emily Ratajkowski (28) fikk sin debut på catwalken i 2015 for Marc Jacobs under New York Fashion Week.

Siden den gang har hun vært å se på catwalken for kjente merker en rekke ganger, og har vært ansikt utad for merker som DKNY, The Frye Company, Dolce & Gabbana og Versace.

28-åringen har over 23 millioner følgere på Instagram og deler titt og ofte lettkledde bilder av seg selv, noe følgerne stadig kritiserer.

Se dette innlegget på Instagram

Weave of my dreams.

Et innlegg delt av Emily Ratajkowski (@emrata)

Hårete bilde vekker avsky

Nå er det imidlertid et nytt Instagram-bilde som vekker oppsikt. Bildet er tatt i anledning et innlegg supermodellen har skrevet for den nyeste utgaven av Harper's Bazaar, og viser Emily mens hun poserer i undertøyet med armene over hodet.

Under den ene armen vises armhulehår, og det er nettopp dette hun nå mottar kritikk for - selv om hun i bildeteksten fremhever kvinners rett til å oppføre seg og se ut slik de selv ønsker.

Til bildet skriver Emily følgende:

- Gi kvinner muligheten til å være den de vil være, og ha så mange sider som de vil. Jeg skrev et innlegg for Harper's Bazaar om viktigheten av kvinners rett til å velge (hvordan hun kler seg, hva hun legger ut, om hun bestemmer seg for å barbere seg eller ikke), uansett hvilken påvirkning som har formet måten hun presenterer seg på. Gjør deres greie, hva enn det måtte være.

Det tok ikke lang tid før kritikken haglet inn i kommentarfeltet til supermodellen, og kommentarer som at bildet er «ekkelt» og «uhygienisk», var gjengangere.

- Det der er bare uhygienisk. Det har ikke noe med feminisme å gjøre. Hold deg og omgivelsene dine rene. Grunnleggende hygieneprinsipper, mener en av følgerne.

- Nei og nei. Gå og barber deg selv, lyder en annen kommentar, mens en tredje skriver:

- Det der er ikke søtt. Jeg bryr meg ikke om hvor mange som forteller deg at det er det. De lyver til deg.

LIL MIQUELA: Instagram-profilen til Lil Miquela virker som en hvilken som helst annen influensers Instagram; daglige oppdateringer med bilder og stories, sponsede innhold og såkalte inspo-bilder. Men en ting skurrer; jenta er ikke ekte. Vis mer

Svarer på kritikken

I innlegget for magasinet svarer supermodellen dessuten på kritikken hun stadig mottar fra følgerne sine.

- Jeg vet at mine tidligere opplevelser med å utforske hva det vil si å være jente ble sterkt påvirket av en misogyni-kultur (hat eller sterke fordommer mot kvinner, journ.anm.). Jeg vet også at mange av måtene jeg fortsetter å være sexy på er sterkt påvirket av misogyni. Men det føles bra for meg, og det er mitt valg, ikke sant? Er det ikke det feminisme handler om?, skriver modellen blant annet.

Videre poengterer 28-åringen hvordan verden fortsetter å dra skam over kvinner som kler seg eller utagerer på en seksuell måte. I magasinet forsvarer modellen også sin beslutning om å ha på seg hvilke klær hun vil, og at hun skal få dele alle bilder hun ønsker i sosiale medier.

SLÅR TILBAKE: Modell Emily Ratajkowski kommer ikke til å endre måten hun kler seg på. Ei heller slutte å dele hvilke bilder hun selv ønsker i sosiale medier. Her er hun på MET-gallaen tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Modell Emily Ratajkowski kommer ikke til å endre måten hun kler seg på. Ei heller slutte å dele hvilke bilder hun selv ønsker i sosiale medier. Her er hun på MET-gallaen tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er generelt redde for kvinner, men også, mer spesifikt, for den medfødte makten som kvinnelig seksualitet har. En kvinne blir for mektig og dermed truende når hun berømmer sitt kjønn. Derfor insisterer vi på å skamme oss, vi insisterer på at en kvinne mister noe når hun er stolt eller hyller sin seksualitet, skriver Emily, og legger til:

- Personlig føler jeg det motsatte. Jeg føler meg sterk når jeg er meg selv, og noen ganger føler jeg meg som meg selv når jeg har på meg miniskjørt.

GRAVID: Modellen Belle Lucia får hets i kommentarfeltet på Instagram etter at hun la ut et bikinibilde av seg selv, 6 måneder på vei i graviditeten. Vis mer

Ikke første gang

Emily er for øvrig langt fra den første kvinnen som har mottatt reaksjoner etter å ha vist frem hårete armhuler på bilder.

Stjerneartisten Halsey (24) poserte i sommer med noen fjon under armene på forsiden av Rolling Stone, noe som fikk enkelte på sosiale medier til å se rødt. Den gang kom både andre kjendiser og fans Halsey til unnsetning og forsvarte valget hennes om å ikke barbere seg.

Også Madonnas (60) datter, Lourdes Leon (22), fikk oppmerksomhet for et bilde som ble delt på Instagram-profilen til hennes berømte mor i fjor.

Kommentarene strømmet inn under bildet, der noen viste avsky - mens andre la ut støttemeldinger på Twitter og applauderte «Lola», som Lourdes ofte blir kalt, for å være naturlig.

Ifølge Refinery29 ble Lourdes avbildet på stranden i april i 2017 mens hun var ubarbert under armene.

I 2014 delte moren, Madonna, et lignende bilde med sine armhulehår. Den gang skrev hun «Long hair don't care,» som viser at hun rett og slett ikke bryr seg.

LES OGSÅ: Victoria's Secret skriver historie med denne modellen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer