Supermodellene i fæl Photoshop-tabbe

På forsida av W Magazine mangler Gigi Hadid og Kendall Jenner en del av skjelettet.

MISTET KNÆRNE: Da Gigi Hadid og Kendall Jenner stilte opp for W Magazine, ble deres knær retusjert bort.  Foto: SipaUSA
MISTET KNÆRNE: Da Gigi Hadid og Kendall Jenner stilte opp for W Magazine, ble deres knær retusjert bort. Foto: SipaUSA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to supermodellene Gigi Hadid (21) og Kendall Jenner (20) har de siste åra vært å se på catwalken for verdens største designere og i kampanjer for luksuriøse motehus.

Jentene, som privat er gode venner, er også noen av verdens mest omtalte.

Hvor enn de går står det fotografer og journalister klare for å dokumentere livene deres. Sammenlagt har de over 90 millioner følgere på Instagram.

Nå får imidlertid jentene oppmerksomhet for noe helt annet enn kreasjonene de bærer eller det tette vennskapet. Det amerikanske magasinet Cosmopolitan melder nemlig at de er involvert i en «fæl Photoshop-tabbe».

Mistet knærne

Det er på forsida av motebladet W Magazine at retusjeringsfeilen, som er omtalt av flere internasjonale medier, kommer til syne. Bildene er tatt i forbindelse med magasinets tiårsjubileum for kunstutgaven sin, og forsida prydes av modellene poserende ved to telt.

Ikledd identiske kjoler og sko smiler modellene. Det er likevel det som skjer etter at bildene er tatt som genererer oppmerksomhet.

Ser man nøye på modellenes bein, kan den observante leser fastslå at begge to har mistet kneskålene sine.

Saken fortsetter nedenfor.

KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi pryder forsida av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Foto: Faksimile: W Magazine
KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi pryder forsida av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Foto: Faksimile: W Magazine Vis mer

Bildeserien har fått navnet «Placebo Pets», og er fotografert av Jason Kibbler. På tross av at retusjering er vanlig i moteblader, og at ekstreme forandringer som større nese på modellene er gjennomgående i bildeserien, er det altså de fraværende kneskålene som har startet hylekoret.

Redaktør for Cosmopolitan.com, Amy Odell, oppsummerer det hele slik:

- Hvem trenger to knær når du har bare ett? Om humanoide (begrep som brukes om menneskelignende roboter, journ anm) Kendall og Gigi ikke trenger det, trenger vel ikke underklassen det heller. Du vil kanskje bytte inn ditt for en dristig kylling (siden kyllinger ikke har knær, journ anm), skriver hun.

Flere feil

Debatten om retusjering i moteblader - også i norske - har herjet over lang tid.

Det Nye er blant magasinene som tidligere har fått kritikk for overdreven bruk av retusjering. Særlig fikk de kritikk for en sak der den svenske bloggeren Blondinbella reagerte på at magasinet hadde «byttet bukser» på henne i Photoshop.

I 2014 fikk bladet imidlertid applaus fra publikum, da de hadde bestemt seg for å merke alle retusjerte bilder i magasinet.

Skuespilleren og sangeren Zendaya reagerte med sjokk da hun oppdaget hvordan hun så ut på bildene i mote og livsstilpublikasjonen Modeliste Magazine.

Saken fortsetter nedenfor.

«Nye bilder kom ut i dag, og jeg ble sjokkert over at mine 19 år gamle hofter og kropp er kraftig manipulert», skrev hun blant annet.

Med spørsmålet om hvor ekte det vi ser i moteblader faktisk er i bakhodet, startet den franske motestylisten Nathalie Croquet i fjor sitt seineste prosjekt, fotoserien «Spoof».

Etter å ha stylet utallige modeller ville den tidligere moteredaktøren gi seg selv den samme stylingen som er gitt modeller som Kate Moss og Gisele Bündchen. Alt for vise hvor lett det er å style et bilde pent og å sette søkelyset på forbruk, retusjering, kosmetikk, aldring og skjønnhet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Jeg har slitt med skamfølelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer