Bar Refaeli:

Supermodellen i hardt vær etter denne videoen

- Uvitende og rasistisk.

KRITISERES: I en reklame for det israelske klesmerket Hoodies, kaster supermodellen Bar Refaeli av seg en nikab. Selskapet og modellen kritiseres nå for rasisme og islamofobi. Vis mer
Publisert

Den israelske supermodellen Bar Refaeli (33) får massiv kritikk etter å ha medvirket i en ny reklamekampanje for klesmerket Hoodies, som hun selv er medeier i.

I videoen er Refaeli filmet på nært hold ikledd en nikab, med teksten «Er det Iran her?» skrevet på skjermen. Modellen drar etter hvert av seg sløret, og begynner å danse rundt iført en jeans og en fargerik genser.

Mot slutten av reklamefilmen har 33-åringen på seg en hvit topp og en denimjakke mens slagordet «Freedom is basic» dukker opp på skjermen.

Se videoen øverst i saken!

Filmen ble først delt i sosiale medier 29. oktober, og de siste dagene har det dukket opp en rekke kritiske meninger i sosiale medier.

- Har ikke ord

Ifølge The Jerusalem Post er budskapet til kampanjen å bekjempe rasisme og fordommer, i tillegg til å reklamere for klesmerkets hettegensere. For mange har videoen blitt tolket i fullstendig motsatt retning, og i sosiale medier mener flere at den fremmer rasisme og islamofobi.

«Dette må være den mest uvitende og rasistiske videoen jeg noensinne har sett, og jeg kan ikke tro at et helt selskap har godkjent dette .. Jeg er kvalm og har ikke ord», skriver en person på Twitter.

«Dette er bare dumt. Min tanke om frihet er å ha på meg en hijab, og om jeg vil ha på meg en nikab, kommer jeg til å gjøre det. Dette er med på å skape islamofobi», skriver en annen.

Slettet videoen

Reklamekampanjen kommer i ei tid med økende spenning mellom Israel og Iran. Iranske myndigheter har det siste året arrestert kvinner som har protestert mot landets obligatoriske hijab-lover og menneskerettighetsaktivister som har forsvart dem. I Israel er det imidlertid ingen spesifikke regler om hva kvinner skal ha på seg, ifølge BBC.

Bar Refaeli delte først videoen på sin egen Instagram-profil, men slettet den dagen etter på grunn av all kritikken, skriver The Guardian. Videoen ligger imidlertid fremdeles ute på Facebook.

Verken Refaeli eller Hoodies har foreløpig kommentert kritikken.

33-åringen er blant verdens mest kjente modeller, og har jobbet for merker som blant andre Chanel, Garnier og Escada. Hun har prydet forsiden for blader som blant andre Elle, Marie Claire, Maxim og Sports Illustrated.

Refaeli er også kjent som ekskjæresten til filmstjernen Leonardo DiCaprio (43), som hun var i et av-og-på forhold med i fem år. I 2011 ble forholdet avsluttet for godt. I 2015 giftet hun seg med forretningsmannen Adi Ezra (43).

Modellen har tidligere skapt kontrovers ved å ikke avtjene den obligatoriske, toårige militærtjenesten i Israel, ifølge Telegraph.

Krass kritikk

Dette er ikke første gang en verdenskjent modell har blitt anklaget for rasisme. Supermodellen Gigi Hadid (23) har opplevd dette flere ganger, blant annet da hun i fjor prydet forsiden av den første utgaven av arabiske Vogue.

På bildet hadde Hadid på seg et hårdekkende, glitrende sjal på hodet, noe som ikke var særlig populært hos alle.

Saken fortsetter nedenfor.

PARODI: Gigi Hadid parodierer Melania Trump under American music awards. Nå får hun kritikk for å være rasistisk. Video: CNN Vis mer

Flere av tilbakemeldingene var svært krasse, ifølge New York Daily News.

«Gigi blir hyllet for å ha på seg en hijab fordi det er 'mote', mens damer som faktisk bruker det blir angrepet, utskjelt og truet», sto det i en melding på Twitter.

To år tidligere, da hun hadde blitt fotografert av motelegenden Steven Meisel, med en afroparykk og tydelig mørkere hudfarge, fikk hun så busta føyk, ifølge People.

Hadid er halvt palestiner og halvt nederlender. Hun vokste opp i USA sammen med foreldrene sine.

LES OGSÅ: - Jeg kunne ikke ha vært gladere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer