FJELL AV SAND: Sanddynene utenfor Muscat kan bli opp til hundre meter høye. Foto: Thomas Lillehagen Røyert
FJELL AV SAND: Sanddynene utenfor Muscat kan bli opp til hundre meter høye. Foto: Thomas Lillehagen RøyertVis mer

Sultanens eventyrlige rike

Ordene Muscat og sultan gir en pirrende kryddersmak ytterst på tungen. Omans hovedstad utfordrer deg til å utforske byens mange sider.

SEHER.NO: Muscat overrasker sine besøkende med en imponerende samling av moderne arabisk arkitektur. Det oljerike landet har valgt en litt annen tilnærming til turismen enn Dubai, den gullbelagte og smått stormannsgale naboen i vest.

Bevaring av kulturarv og kulturlandskap har vært viktig for Sultanen av Oman, samtidig som han har fornyet byen i rekordfart.

Oman er spesielt attraktivt i vinterhalvåret, når temperaturen ligger mellom 25 og 30 varmegrader. Om sommeren kan stekende ørkensol gjøre tilværelsen litt for het for oss nordboere. Temperaturer opp imot 50 grader er ikke unormalt…

Alt som glimrer ER gull
Muscat er en unik blanding av moderne metropol og eventyr fra 1001 natt, og omtales ofte som "arabias juvel". Til den gamle bydelen drar du først og fremst for å beskue Sultan Qaboos fargesprakende palass. Mens innbyggerne kun har lov til å male husene hvite, har Sultanen boltret seg. Det futuristiske byggverket ser ut som en mellomting av Star Trek og Mumitrollets verden.

Virkelig eksotisk blir det når du tar turen til Mutrah. I de venetianske byggene ned mot havnen ligger Muscats største og mest pulserende souk (marked). Dette er stedet for shoppere med god tid, som synes det er moro å gå seg vill. I tilleg til persiske tepper, klær og antikviteter finner du en egen gull-souk her. Dette er stedet hvor alt som glitrer faktisk ER gull, og prislappen beregnes utifra vekt.

Selgerene er ikke så innpåslitne som de kan være i Marokko og Egypt. Er du ikke interessert ser du dem bare rett inn i øynene, smiler, sier "thank you" og går videre – uansett hvilket spørsmål de har stilt deg.

Et annet must i Muscat er the Grand Mosque. Det enorme palasset er et slags personlig manifest fra Sultanen selv. Ikke en eneste mosaikkflis ble festet før han hadde godkjent den. Enorme italienske lysekroner og nok tepper til å dekke hele Karl Johan har gjort dette til et imponerende byggverk. Over 20 000 omanere ber sin fredagsbønn her – samtidig. Moskeen er åpen for turister, men ikke om du er kledd i shorts og singlet.

Magisk ørken
To timer utenfor Muscat ligger en av verdens største sand-ørkener. Dette er beduinenes rike, og et besøk hos dem gjør opplevelsen magisk. Du blir invitert i de avkjølte stråhyttene deres, og bydd på kaffe og vannpipe.

På veien ut kan du stoppe i den vakre 1000 år gamle fjellbyen Nizwa, som tidligere var Omans hovedstad. Dette er til dels fortsatt en av Omans viktigste handelsbyer. På det tradisjonsrike geite-markedet møtes fortsatt fjellfolket, ørkenfolket og kystfolket til livelig handel hver fredag. Her er også en souk, hvor stemningen er langt mer avslappet enn inne i Muscat.

Luksuriøst slaraffenliv
En av Omans mest behagelige fordeler er klimaet og strendene – og dette nytes best på en av Muscats fantastiske beach-resorter. Vi testet to under vårt besøk.

Det første var designhotellet Chedi, hvor man har skapt en oaselignende atmosfære ved å kombinere moderne minimalisme med arabiske 1001 natt-elementer. Dette er ikke stedet for barnefamilien, men derimot for par som vil skjemme seg bort litt. Nydelig mat og service i særklasse gjør Chedi til den perfekte "get-away".

Litt utenfor sentrum ligger Shangri-la - det mest komplette ferieanlegget i Muscat. Det består av tre separate hotell, bundet sammen av en superhyggelig strandprommenade med 14 spisesteder og barer. Hotellets mest familievennlige fløy heter Al Waha, og er også den billigste. Selv om Shangri-la ligger litt isolert til, befinner det seg på en av byens aller flotteste strender. På kveldstid erstatter det enorme hotellområdet noe av det Muscat by mangler – nemmelig et sentrum og et sted å rusle rundt i.


Hot tips

Dette må du prøve:
* Omans spesielle kardemommekaffe.
* Å sitte på et persisk teppe og røyke frukttobakk fra vannpipe.
* Dadler til morgen, middag og kvelds.

Innsidetipset
Respekt og tålmodighet
Nordmannen Eirik Bergvoll er hotellsjef på Radisson SAS i Muscat. Her gir han deg sine beste tips til byen.

- Muscat er en ren, pen og spennende by. Her er hyggelige mennesker med en herlig miks av nasjonaliteter, forteller Eirik til Se og Hør. I et drøyt år har han bodd her med sin kone Anna Margrethe og sønnene Christian Sebastian (7,5) og Carl Oscar (5).

Eiriks erfaring er at de fleste omanere er gjestfrie.

- De synes det er spennende å høre om Norge og blir målløse når vi forteller om midnattsol og mørketid, forteller han.

Skal du reise til Oman, anbefaler han at du respekterer den muslimske kulturen og religionen. Ikke kle deg for utfordrende, og nyt alkohol med måte. Spør om lov dersom du vil ta bilde av noen. Og vær tålmodig – dette er ikke et land for de som vil stresse.

Favoritt-restauranter
Sultanah: Nydelig utsikt og fantastisk mat på Shangri-La. Internasjonalt kjøkken, men prøv fisk- og sjømaten deres.

Trader Vics: Fransk-polynesisk  kjøkken og live underholdning av et kubansk band 6 dager i uken. Ligger ved Hotel InterContinental.
Al Tajin Grill: Beste steakhouse i byen (påstår hotelldirektøren ubeskjedent nok. Red.). Radisson SAS Hotel.

Strand-favoritter
Seefah Beach ligger 1 times kjøretur fra Muscat. Litt lenger syd finnes det også utallige øde og flotte strender.
ODC (Oman Dive Center) med restaurant, toaletter og bar med lisens (altså alkoholservering). Denne lille bukten ligger 30 minutter utenfor sentrum.

Shopping-favoritter
Kjøpesenter: City Center bortenfor flyplassen er det største av dem alle. Godt utvalg av alle slags butikker.
Marked: Fredags-markedet i Wadi al Khabir er en opplevelse man bør få med seg.

Parfyme: Vil du handle "verdens dyreste" parfyme, tar du turen ut til Amouage-fabrikken litt utenfor byen.

Tre beste utflukter

1. Ras al Hadd: Havskilpadder og flotte strender.

2. Wadi Tiwi og Wadi As Shab: Flotte krystallklare ferskvanns-basseng oppe i fjellene

3. Wahiba Sands: Sand, sand og sand - offroadkjøring med bil i sanddynene.


Oman-fakta
Slik kommer du hit: Vi reiste med Espnes Reiser, som selger både fly, hotell og utflukter til Muscat. Espnes’ priser er konkurransedyktige, og enkelte ganger MYE BILLIGERE enn på hotellenes egne hjemmeside. KLM og Lufthansa har begge "fornuftige" flyforbindelser, med priser fra ca 5500 kr t/r.

Her bor du: Chedi koster fra 1100 per pers pr. natt. Frokost inkl.
Shangri-La (Al Waha) koster fra 1100 per pers pr. natt. Frokost inkl.
1 barn (t.o.m.11 år) koster kr. 650/natt i ekstra seng.
Radisson SAS Hotel koster fra 855 kr pr. natt. Frokost inkl. I denne prisen bort også 1 barn under 18 år gratis på samme rom (uten frokost).

Vil du vite mer: www.espnes.no  www.omantourism.gov.om  www.ghmhotels.com  www.shangri-la.com  www.radissonsas.no

MINIMALISTISK LUKSUS: Designhotellet Chedi ble kåret til verdens nest beste hotell av Conde Nast Traveller.
Magiske ørkenopplevelser får du i Oman
GLIMRER: På Muscats største marked er alt som glimrer faktisk gull... Foto: Thomas Lillehagen Røyert
MINIMALISTISK LUKSUS: Designhotellet Chedi ble kåret til verdens nest beste hotell av Conde Nast Traveller.
Litt utenfor sentrum av Muscat ligger Shangri-la, et komplette ferieanlegg bestående av tre separate hoteller knyttet sammen av en strandpromenade med 14 spisesteder og barer. Foto: Thomas Lillehagen Røyert
Reporteren på besøk hos Beduin-folket. Foto: Thomas Lillehagen Røyert