KAN STOPPES: «Farmen», «Senkveld» og «Skal vi danse» er blant TV 2-programmene som kan stanses dersom det skulle bli streik i forhandlingene mellom Filmforbundet og Produsentforeningen.  Foto: TV 2
KAN STOPPES: «Farmen», «Senkveld» og «Skal vi danse» er blant TV 2-programmene som kan stanses dersom det skulle bli streik i forhandlingene mellom Filmforbundet og Produsentforeningen. Foto: TV 2 Vis mer

Suksess-programmer kan stoppes av streik

- Hvis det blir streik, kommer vi til å bli hardt rammet...

SEHER.NO:  Neste uke starter TV 2-innspillingen av den nye sesongen av «Farmen». Men en mulig storstreik i Filmforbundet risikerer å sette en stopper for realityserien, samt flere andre suksessprogram, skriver Dagbladet.

De siste tre årene har Filmforbundet rekruttert tv-medarbeidere som jobber med foto, lyd, klipp og regi, og siden januar i år har de vært i forhandlinger med Produsentforeningen for å få på plass arbeidslivsbestemmelser de mener de har krav på. 

- Det finnes ingen reelle avtaler for tv-bransjen, det har kommet helt ut av kontroll, sier Vera Axelsen, nestleder i Filmforbundet til Dagbladet, og viser til en stor undersøkelse som forteller at 50 prosent av medlemmene har gått på en psykisk smell som følge av stor arbeidsmengde.

Før sommeren brøt Filmforbundet forhandlingene, og mandag skal de i møte hos riksmeglingsmannen. Blant kravene er 7,5 timers normalarbeidsdag, rettferdig lønn, overtidsbetaling, helgetillegg, kompensasjon for å jobbe skift og regler for reise.

Dersom de ikke får oppfylt kravene er Filmforbundet klare for streik.

- Først og fremst vil vi komme fram til en avtale. Men hvis det for eksempel blir tre ufruktbare møter i neste uke, vil vi kunne vurdere å gå til strek, sier Axelsen.


Dersom det blir streik vil det få konsekvenser for en rekke store program-satsinger i høst, deriblant TV 2 -programmene «Farmen», «Senkveld», «Skal vi danse», «X-Factor» og «Jakten på kjærligheten».

Produsentforeningen organiserer nemlig produksjonsselskapene som står bak rundt 85 prosent av alle programmene som lages i Norge.

Ifølge Marit Hansen-Tangen, viseadministrerende direktør for produksjonsselskapet Monster, som står bak programmer som «X-Factor», «Skal vi Danse» og «Senkveld», vil en streik få store konsekvenser for dem.

- Hvis det blir streik, kommer vi til å bli hardt rammet, sier hun til Dagbladet.

Leif Holst-Jensen, leder i Produsentforeningen, håper imidlertid at partene skal komme til en løsning.

- En langvarig streik vil være dramatisk for tv-tilbudet. Jeg tror hverken vi eller Filmforbundet ønsker en streik. Vi vil gjerne løse dette så fort som mulig, sier han til avisen.

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - Her er årets «Jakte»-bønder!