Stripper for den kulørte pressen

- De burde tenke seg godt om når det gjelder videre karriere, advarer PR-ekspert.

TØFF: Marianne Aulie var vel en av få kjendiskvinner som "tok den helt ut", og stilte splitter naken.
TØFF: Marianne Aulie var vel en av få kjendiskvinner som "tok den helt ut", og stilte splitter naken. Vis mer
SEHER.NO: Å stille lettkledd på bilder er ikke bare forbeholdt modeller. Det begynner etter hvert å bli en lang liste over norske kjendiskvinner som overrasker med sexy bilder i kulørte magasiner.

Kathrine Sørland, Pia Tjelta, Marianne Aulie, Tone Damli Aaberge, Barbro Fagerbakk og Mira Craig, Charlotte Thorstvedt, Synnøve Skarbø, Sandra Lyng Haugen, Venke Knutson, Vibeke Skofterud, Vibeke Klemetsen, Hege Tørresdal, Mia Gundersen, Kirby Ann Basken, Guro Fostervold, Vanessa Borgli, Ane Dahl Torp, Mette Solli er bare noen av kvinnene som har latt mesteparten av klærne falle i ulike magasiner.

PR- og kommunikasjonsrådgiver Thorbjørn Laundal i Dinamo mener det kan være et lite lurt karrierevalg.

- De må jo få gjøre som de vil. Men de burde tenke seg godt om når det gjelder videre karriere, særlig gjelder det yngre jenter, og spørre seg hvilken kostnad det kan få i fremtiden. Det sier jo litt når mange av dem det gjelder, ikke vil kommentere det i senere tid. Stiller man halvnaken i et badekar tar det seg ikke godt ut i et jobbintervju senere, om man vil bli journalist for eksempel.

Så det er ikke slik at all PR er god PR?

- Det kommer jo an på hvem det gjelder, om det er de som lever av å eksponere kroppen eller ikke.

Særlig har norske kjendiser blitt hyppige gjester på forsidene av mannebladene FHM og MANN. Men det er ikke disse ikke-modellene som selger best.

- Det går mye på hudfaktor. Den som selger mest blader er Triana Iglesias. Hun er en gammel traver her oss, og gjorde at vi fikk det beste salgstallet noen gang, sier redaktør Martin Thronsen for FHM.

Han forteller at kjendisene som stiller opp får det litt mer romsligere når det gjelder hvor sexy bildene skal være.

Hoppet av
- Vi ønsker jo at alle skal være fornøyde, og kjendiser får selvfølgelig mer kontroll over bilder og intervju. Men det er klart at en FHM-forside skal se ut som en FHM-forside skal, og tilpasser de seg ikke det så lar vi det heller være, sier han.

Stort sett går samarbeidet greit, men Martin husker godt spesielt en forside som gikk i vasken.

- Sandra Lyng Haugen, Idol-Sandra, hadde takket ja til en fotoshoot med oss, vi hadde bestilt fotograf, planlagt bildene og klærne, men så fikk plutselig plateselskapet kalde føtter et par dager før. Men til media kort tid etterpå framsto hun som om hun hadde vært helt imot det, hevder han.

- Sandra takket nei til FHM. Det er ikke det hun driver med, fortalte Lyng Haugens manager Roar Møller til VG den gangen.

Senere stilte Sandra Lyng Haugen opp på forsiden av MANN. Redaksjonssjef Per-Ivar Johansen forteller at å ha kjendiskvinner på forsiden er en del av profileringen deres.

- Vi vil ha jenter som kan by på litt mer enn bare et pent utseende, og spør reflekterte jenter med oppegående karriere. Jeg tror kjendisene velger å stille opp for oss fordi de er trygge på seg selv, det de driver med, og velger å heve seg over janteloven, forteller han.

Han forteller at de får ja fra de fleste kjendisene som blir spurt.

- Selv om bildene er sexy er de alltid elegante, og alle liker å ha kule bilder av seg selv. De får en veldig profesjonell pakke, med dyktige fotografer, stylister og tøff bakgrunn. Noe å vise barnebarna, forteller han.

Magasinet veksler mellom å ha norske og utenlandske kjendiser, men MANN merker ikke noen særlig utslag på salget når det gjelder det.

I deres siste nummer har de kickbokser Mette Solli på forsiden. Foreløpig har særlig Tone Damli Aaberge og Venke Knutson utmerket seg med å selge godt.

I FHMs siste nummer kan man se komiker Sigrid Bonde Tusvik. Eller, ikke helt. Det er riktignok kroppen til Sigrid, men det er henne i rollen som Sienna Nilsen, glamourmodellen som vil bli den neste Dorthe Skappel. Bare enda deiligere.

Ikke meg på bildene
- Jeg ville aldri stilt opp som Sigrid. Det er ikke noe jeg kunne tenkt meg eller ha lyst til å gjøre. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå forskjellen, men jeg håper at folk kan se den, sier Sigrid Bonde Tusvik til Seher.no.

Hun har et litt motstridende forhold til bildene idag.

- Jeg gruet meg litt, fordi bildene ble tatt i april, som en del av å være Sienna. Hun var jo liksom glamourmodell, og da fikk jeg oppleve hvordan det er å være det i virkeligheten. Men nå er jeg ferdig med Sienna. Håper at det ikke straffer seg på noen måte. Enn så lenge så har jeg klart å holde familien borte fra å se bildene, sier hun.

Samtidig synes hun bildene er flotte, og ifølge henne selv var det artig å se hvor bra hun kunne se ut takket være fotografer og bilderedigering.

- Det er farlig om for mange tror at folk ser slik ut i virkeligheten som på bildene. Nå som jeg har møtt flere av modellene så vet jeg at det ikke er sant.

Ukjent og sunn
Vi Menn holder seg foreløpig til det tradisjonelle, som er ukjente pene kvinner på forsiden. Men ifølge redaktør Alexander Øystå så er det ikke totalt umulig at de også vil benytte kjendiskvinner med tiden.

- Vi vurderer alt på løpende bånd. Dette er en bransje som forandrer seg fort, og det gjelder å være på alerten. Men ifølge våre markedsundersøkelser så er våre lesere minimalt interessert i kjendisstoff. For oss er det viktigste journalistikken inne i bladet, sier han.

Drømmejenta deres på forsiden er en ekte, sunn norsk jente. Og det synes han at de har hver gang. Men han er forståelsesfull overfor kjendiskvinner som takker ja til sexy forsider.

- Folk i kjendisverdenen har et yrke hvor de trenger å eksponere seg. Og slik får de masse positiv oppmerksomhet.


Ærefullt
Hege Tørresdal følte det var en ære å bli spurt av FHM.

- Jeg ble glad for å bli spurt, det er litt ære i det, for det er ikke mange som blir gitt en slik mulighet. Men jeg ble litt nervøs, for det var en uvant situasjon å ta bilder som fokuserer slik på kropp og utseende, og gruet meg litt til å se bladet i butikken. Farmor ble ikke så begeistret, men ellers gikk det bra.

Men hun ble godt fornøyd med bildene.

- FHM har et veldig profesjonelt team, jeg fikk jobbe med en svært god fotograf, og bildene ble veldig fine. Jeg har ikke hengt dem opp på veggen akkurat, men de er fine å ha i portofolien. Men nå satser jeg mot en helt annen karriere, og ville ikke gjort det idag, sier hun.

Den tidligere fotballstjernen Linda Medalen ville heller ikke gjort det samme i dag.

- Jeg så på det bare som en jobb. Det var delte meninger om hvor flotte de var, sier hun muntert.

Hun stilte opp med en fotball og ingenting annet i Se og Hør. Noe som vakte mye oppsikt.

Skapte furore
- Det ble veldig blåst opp, både i Norge og Sverige. Jeg lå lavt noen dager, for å si det sånn. Det er klart, jeg er stor i kjeften, men jeg er sjenert jeg også. Det overrasker meg hvor lenge det sitter i folks hukommelse, forteller hun.

Likevel angrer hun ikke.

- Det var riktig der og da.

Også realitystjernene Emma Andrea Raanes og Beate Haga fra "Ungkaren" tok sjansen på å stille på sexy bilder for FHM.

- "Herregud, jeg har da stilt i bikini på tv, hvorfor ikke også i et blad", tenkte jeg. Jeg så på det som en spennende utfordring. Jeg var veldig i tvil, og vi diskuterte lenge frem og tilbake om vi skulle være med eller ikke. Men jeg er fornøyd med resultatet, sier Emma til Seher.no.

En som ikke var så fornøyd med avgjørelsen var hennes kjæreste.

- Han ble ikke så veldig blid, men det er jo naturlig. Jeg hadde ikke likt det jeg heller, hvis det var motsatt. Likevel synes jeg at han taklet det veldig bra.

Beklager bildene
Venke Knutson har offentlig beklaget sine bilder i MANN.

- Det ble veldig leit med den Mann reportasjen. Det skulle ikke bli sånn, og jeg er lei for at jeg støtte noen. Beklager så masse. Jeg er ordentlig lei for det. Skulle bare prøve noe nytt.... Trenger ikke gjøre DET igjen...!! Nå har jeg lært. Jeg er god nok som jeg er - MED klær...!:) Håper dere ikke tror jeg har forandret meg. For det har jeg ikke. Gikk bare på en liten smell..., men jeg tar med meg lærdommen videre. Ønsker dere alle en god dag. God klem fra venke, skrev hun på fansiden sin.

Pia Tjelta er nå å se med bare et laken rundt seg i bladhyllene, men ikke i et manneblad. Nemlig på forsiden av Elle.

- Dette fotoopptaket her, det stiller jeg opp på fordi jeg har kontroll. Jeg føler meg trygg på hvordan det skal brukes, og derfor er det greit, sier hun til bladet.

- Man får jo et avslappet forhold til kroppen i dette yrket. Jeg har jobba i friteatergruppe, og da måtte jeg bare legge sjenansen på hylla, legger hun til.

LES OGSÅ: Filmet stjernene ulovlig