Kong Harald og dronning Sonja 80 år:

Strålte i ruskeværet

Kongen og dronningen tok med sine celebre gjester ut på Oslofjorden. 

STRÅLTE: Både kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, kong Harald, dronning Sonja, prins Carl Philip og prinsesse Sofia av Sverige trosset været for kongeparets 80-årsfeiring onsdag formiddag. Foto: NTB Scanpix
STRÅLTE: Både kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, kong Harald, dronning Sonja, prins Carl Philip og prinsesse Sofia av Sverige trosset været for kongeparets 80-årsfeiring onsdag formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): I går gikk kongeparets 80-årsfeiring av stabelen med brask og bram, og i dag fortsetter folkefesten i Oslo sentrum.

Kongelige fra inn- og utland er samlet i hovedstaden for å ta del i den storslåtte feiringen, som strekker seg over to dager.

STOPPER: Kongelige, blant dem kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit, sammen med Sveriges kronprinsesse Victoria og prins av Sverige Daniel, går av skipet utenfor Ostøya. Video: Marie Røssland Vis mer

I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise på Oslofjorden. Under gårsdagens feiring hadde flere tusen møtt opp på Slottsplassen for å feire kongen og dronningen.

Takket de tilmøtte

Til tross for ruskevær hadde også flere spente og festglade mennesker dukket opp på Honnørbrygga ved Rådhuskaien i dag for å få et glimt av kongeparet og deres kongelige følge. I motsetning til gårsdagen var det langt færre som hadde møtt opp i dag, antakelig grunnet været.

Da kong Harald og dronning Sonja ankom bryggen ble de imidlertid varmt tatt imot av Oslos ordfører, Marianne Borgen.

Saken fortsetter under bildet.

SJALUPP: Kongen og dronningen ble fraktet i sjalupp fra Honnørbryggen og ut til Kongeskipet Norge. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix
SJALUPP: Kongen og dronningen ble fraktet i sjalupp fra Honnørbryggen og ut til Kongeskipet Norge. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix Vis mer

Kongeparet vinket og smilte til de oppmøtte.

- Tusen takk for at dere kom, sa kongeparet til pressen før de satte seg i sjaluppen.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kongeskipet Norge lå 50 meter ut fra Honnørbryggen. Kongeparet ankom derfor skipet via sjalupp fra bryggen.

Prinsesse Märtha-Louise ankom bryggen like etter sine foreldre. I hennes selskap var også prins Carl Phillip og prinsesse Sofia av Sverige.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Det norske kronprinsparet var også blant de selvskrevne gjestene som dukket opp på Honnørbryggen.

Kongeparets celebre gjester gikk ned den røde løperen, og ble deretter fraktet til skipet via enten sjaluppen eller Stjernen.

- De var praktisk kledd

Hoffreporter i Se og hør, Caroline Vagle forteller til Seoghør.no at til tross for at Oslo viser seg fra en dårlig side værmessig, vil nok kongeparets gjester få en hyggelig dag på fjorden.

- Kong Harald og dronning Sonja kom først for å dra ut til kongeskipet slik at de kunne ta imot gjestene sine, forteller hun.

Kongen og dronningen var godt kledd i sydvest og cape, og hoffreporteren forteller at de fleste gjestene var praktisk kledd for dagens tur på fjorden.

- De var pent, casual kledd. De fleste i bukse og mange med cape, sier hun til Seoghør.no.

BURSDAGSLUNSJ: Jubilantene samlet sine celebre gjester til lunsj på Kongeskipet Norge på Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

I går var det imidlertid tremeningen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise, Desirée Kogevinas som stjal mye av showet. Hun dukket nemlig opp i en asymetrisk, tettsittende kjole på slottsbalkongen.

- Gårsdagens store snakkis var nok hun som også skilte seg ut i dag, i skjørt, mens de fleste var ellers kledd praktisk, i bukser.

Også gårsdagens feiring av kongeparet bød på en rekke minneverdige opplevelser. Kronprins Haakon barbert bort alt skjegget sitt i løpet av gallamiddagen, noe som ble en stor overraskelse for mange. Han er imidlertid ikke den eneste fra den norske kongefamilien som ble lagt merke til. Hans sønn, prins Sverre Magnus gjorde nemlig ablegøyer på slottsbalkongen.

Saken fortsetter under bildet:

KRONPRINSPARET: Det norske kronprinsparet var også tilstede under dagens feiring av kong Harald og dronning Sonja. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix
KRONPRINSPARET: Det norske kronprinsparet var også tilstede under dagens feiring av kong Harald og dronning Sonja. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix Vis mer

Det danske kongeskipet, KS Dannebrog, er base for den danske kongefamilien under feiringen, og ligger ved kai under Akershus. Det er ikke ofte de to skipene er å se samtidig på denne måten, noe som skapte en helt spesiell ramme rundt formiddagens feiring.

KONG HARALD 80 ÅR: Tirsdag 21. februar fylte kong Harald 80 år. Dagbladet har samlet noen av kongens mange minneverdige øyeblikk. Video: Torstein Bøe / Ole Berg-Røsten / Scanpix / Dagbladets arkiv Vis mer Vis mer

Feiret på hemmelig adresse

Festen stopper imidlertid ikke i Oslofjorden. I ettermiddag drar de kongelige for å få på seg finstasen, da regjeringen som en del av feiringen inviterer til fest på Operaen i kveld.

Det er ventet om lag 300 gjester, og utenfor operaen vil det være dans og musikk.

Kongeparet ankommer sist, og blir tatt imot av kveldens vert, statsminister Erna Solberg.

Kong Harald fylte 80 år den 21. februar i år, mens dronning Sonja fyller 80 år den 4. juli.

Som en foreløpig feiring i februar dro kong Harald på vinterferie i utlandet på hemmelig adresse.

Med seg hadde han kone, barn, svigerdatter og alle barnebarna, og kombinerte feiringen med en avslappende vinterferie for store og små.

Det var allerede den gang kjent at kongeparet skulle ha en felles feiring i mai. Kongefamilien har nemlig som tradisjon for å feire hverandre grundig når man fyller år.

LES OGSÅ: Barberte seg under gallamiddagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer