Statsbesøk:

Strålte: - Står hverandre nær

- Jeg tipper de gledet seg litt ekstra til kveldens galla.

FESTFINE: Kong Harald, kong Willem-Alexander og dronning Maxima av Nederland, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise stilte opp sammen for et bilde før gallamiddag på Slottet under første dag av statsbesøket fra Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB
FESTFINE: Kong Harald, kong Willem-Alexander og dronning Maxima av Nederland, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise stilte opp sammen for et bilde før gallamiddag på Slottet under første dag av statsbesøket fra Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ankom det nederlandske kongeparet kong Willem-Alexander (54) og dronning Máxima (50) Norge for å delta på statsbesøket fra 9 til 11. november.

Besøket ble innledet på formiddagen med en offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen - hvor flere kongelige var til stede. Kongeparet av Nederland skal tilbringe tre dager her til lands, med et stappfullt program sammen med den norske kongefamilien.

Kong Harald (84) og dronning Sonja (84) er vertskap for det tre dager lange besøket, og i ettermiddag besøkte de to kongeparene Frammuseet i Oslo før det tirsdag kveld var duket for gallamiddag på Slottet.

Tett forhold

Tidligere i dag måtte prins Haakon (48) melde avbud for dagens oppdrag på grunn av sykdom. Prinsen har testet negativt for corona, så det skal dreie seg om forkjølelsessymptomer.

FLOTTE: De to svigerinnene strålte under kveldens middag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FLOTTE: De to svigerinnene strålte under kveldens middag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit (48) stilte derfor på gallamiddagen uten ektemannen.

- I kronprins Haakons fravær fikk kronprinsesse Mette-Marit selskap av sin svigerinne prinsesse Märtha Louise på vei inn til middagen. De to står hverandre nær, og lot til å være glade over hverandres selskap. Begge har et tett forhold til de nederlandske gjestene, så jeg tipper de gledet seg litt ekstra til kveldens galla, forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, og legger til:

ARM I ARM: Kong Harald og dronning Maxima av Nederland, ankommer gallamiddag på Slottet under første dag av statsbesøket fra Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB
ARM I ARM: Kong Harald og dronning Maxima av Nederland, ankommer gallamiddag på Slottet under første dag av statsbesøket fra Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Både prinsesse Märtha og kronprinsesse Mette-Marit går for gjenbruk. Prinsessen brukte blant annet den syrinlilla kjolen i bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, mens kronprinsessen har brukt sin kreasjon både til kongeparets 80-årsfeiring og kronprins Frederiks 50-årsdag.

Statsbesøket markerer det nære forholdet mellom Norge og Nederland – og landenes kongehus. Våre to land deler mange av de samme verdiene og søker ofte sammen for å løse de store globale utfordringene gjennom arbeidet i internasjonale organisasjoner som FN, WTO og NATO, skriver Det Norske Kongehuset på sine nettsider.

VERTINNE: Dronning Sonja kom sammen med kong Willem-Alexander. Foto: Terje Pedersen / NTB
VERTINNE: Dronning Sonja kom sammen med kong Willem-Alexander. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
PÅ PLASS: Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ PLASS: Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ifølge Vagle har Märtha Louise et helt spesielt forhold til de nederlandske kongefamilien.

- De to kongefamiliene er ikke så nært i slekt, men de har tette vennskapsbånd gjennom flere generasjoner. Prinsessen har i tillegg bodd i Nederland i en periode, og kom enda nærmere familien den gang, fortalte kongehuseksperten tidligere i dag.

GOD STEMNING: Det bød på smil og latter fra det nederlandske kongeparet da kong Harald talte under middagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
GOD STEMNING: Det bød på smil og latter fra det nederlandske kongeparet da kong Harald talte under middagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Prinsessen tok nemlig praksistiden sin der etter fysioterapiutdanningen, og mange vennskap ble knyttet for livet.

- Prinsessens nære forhold til den nederlandske kongefamilien viser seg blant annet i at hun valgte prinsesse Laurientin som fadder til Leah Isadora. Og da hun feiret sin 40-årsdag for ti år siden kom det en uvanlig stor gruppe kongelige fra Nederland.

LES OGSÅ: Tjente millioner på luksusleilighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer