John Christian Elden:

- Straffbart av politiet å offentliggjøre promillen

Kjendisadvokaten er kritisk til politiet.

PROMILLE: Mandag ble det kjent at Vibeke Skofterud hadde promille da hun mistet livet. At politiet gikk ut med opplysningen er John Christian Elden kritisk til. Foto: NTB Scanpix
PROMILLE: Mandag ble det kjent at Vibeke Skofterud hadde promille da hun mistet livet. At politiet gikk ut med opplysningen er John Christian Elden kritisk til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag opplyste politiet i Arendal i en pressemelding at Vibeke Skofterud, som døde i en vannscooterulykke bare 38 år gammel, hadde en verdi høyere enn det som er tillatt ved føring av båt, det vil si høyere enn 0,8 i promille.

Politiadvokat Unni Guldberg opplyste at politiets pårørendekontakt hadde vært i kontakt med Skofteruds pårørende mandag, og at de var kjent med innholdet i pressemeldingen og at den ble offentliggjort.

Kritisk

At politiet gikk ut med promillen Vibeke hadde da hun mistet livet, er den profilerte advokaten John Christian Elden svært kritisk til.

Overfor Dagbladet mener Elden at det er et klart brudd på taushetsplikten til politiet. Blant annet forteller kjendisadvokaten at opplysninger om måleresultat og opplysninger fra straffesaker som ikke er i retten, er brudd på taushetsplikten.

Vibeke ble funnet død flere timer etter kollisjonen. Elden er derfor også kritisk til å oppgi alkoholnivå basert på obduksjon. Politiet mener hun døde umiddelbart etter kollisjonen.

- Hva har de målt? Obduksjon forteller ikke noe om promillen da hun kjørte. Det er noe som heter postmortal redistribusjon, som gjør at etter at du er død, kan blodet fordele seg på annen måte i kroppen. Det kan oppstå blodansamlinger som er ekstra mye alkoholisert. Det er vanlig ved obduksjoner. Blodanalyser sier ingenting om promillen da hun døde, hevder han overfor avisen.

Saken fortsetter nedenfor.

OLAFSEN OM VIBEKE: Helene Olafsen deler sine tanker om avdøde Vibeke Skofterud. Video: Ørjan Ryland, reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Spekulasjoner

Til VG forteller politiadvokat Unni Guldberg i Agder politidistrikt at de diskuterte om de skulle offentliggjøre detaljene, men forklarer at ettersom det allerede hadde kommet opplysninger om at alkohol var involvert, var det også viktig å bekrefte disse opplysningene.

I pressemeldingen som kom mandag, sa Guldberg at politiet ikke kunne slå fast hva som var årsaken til ulykken, med bakgrunn i obduksjonsrapporten.

- Det blir kun spekulasjoner å si noe om årsak til ulykken. Hun var alene da det skjedde, det var mørkt og siktforholdene var dårlig. Hun var i tillegg påvirket av alkohol med verdier høyere enn det som er tillatt etter småbåtloven. Alle disse momentene kan ha vært medvirkende årsaker til den tragiske ulykken, sa hun.

Ifølge obduksjonsrapporten tyder alt på at skadene hun pådro seg i sammenstøtet medførte at hun døde momentant.

Skofterud ble funnet i 11.30-tiden på en holme på øya St. Helena i Hovekilen, og erklært død på stedet av lege fra luftambulanse. Hun ble meldt savnet av kjæresten klokken 01.00 søndagen hun ble funnet.

OL-SANGEN: Artist Hanne Sørvaag synger «Se ilden lyse», som var OL-sangen i 1994, i Vibeke Skofteruds begravelse. Vis mer

- Det gikk galt

Tidligere har etterforskningsleder Torbjørn Trommestad gitt dette hendelsesforløpet i ulykken:

- Natt til søndag var den første kvelden det var mørkt på svært lang tid. Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sa Trommestad til Dagbladet.

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

Asbjørn Rønning, kaptein på redningsskøyten «Inge Steensland», har tidligere rettet kritikk mot hvor lang tid det tok før redningsskøyten ble varslet etter at Skofterud ble meldt savnet.

I en SAR-rapport skriver han at det var svært frustrerende å bli varslet/rekvirert først opptil cirka ti timer etter en hendelse på eller nær sjøen.

LES OGSÅ: Kjendisene tok farvel med Vibeke Skofterud