ARKIVJAKT: Bjarne Brøndbos jakt på familien bringer ham til flere arkiver, men om programmet til tider er interessant klarer det ikke å skape særlig mye følelser. Foto: NRK
ARKIVJAKT: Bjarne Brøndbos jakt på familien bringer ham til flere arkiver, men om programmet til tider er interessant klarer det ikke å skape særlig mye følelser. Foto: NRK Vis mer

Støvete nysatsning

Selv etter jula klarer ikke NRK holde seg unna arkivene med «Hvem tror du at du er?»

Publisert
ETTER EN JUL I NRK-arkivets navn, sparkes nyåret i gang med enda gamlere arkiver på statskanalen.

MELLOM UTTALLIGE «Med lisens til å glede»-sendinger, repriseklassikere som «Grevinnen og hovmesteren» og kavalkader, sendte NRK også Hans Olav Brenners slektsdokumentaren «Huset på prærien» denne julen. Lista var dermed lagt for nysatsingen «Hvem tror du at du er?», der andre kjente personer skal finne tilbake til sine røtter.

MENS BRENNER viste hvor spennende og dramaturgisk slektsprogrammer faktisk kan være, viser «Hvem tror du at du er?» hvor nedstøvet arkiver på TV virkelig kan være.

DET HAR INGENTING med førstemann ut, Bjarne Brøndbo, å gjøre. Han klarer seg godt utifra de forutsetningene som programmet gir, men den totale mangelen på «Tore på sporet»-øyeblikk, «Der nokon skulle tru»-fascinasjon eller «Huset på prærien»- dramaturgi, gjør at programmet nok er mest for de som allerede er glade i slektsforskning og fyllepenn.

I PROGRAMMET SKAL D.D.E-vokalisten finne årsaken til at de tre musikerbrødrene med bilopphugger-slekt alle har blitt musikere. Kanskje finnes svaret tilbake i slekta?

MAN SER DERFOR for seg en spennende vandring tilbake i tid, men isteden får man i størstedelen av programmet kakespising og samtaler med nær, nær familie – som strengt tatt kunne vært tatt uten kameraene til stede. Når en slektsbok dras fram allerede etter 10 minutter, faller spenningen betraktelig.

NÅR TUREN ETTER hvert kommer til statsarkivene og reise til arkiver i Flensburg, får man også der bare svarene servert på et sølvfat med post-it lapper og ikke letingen som kunne gitt noe dramaturgi eller ønsket om at han skal finne svaret han leter etter.

FOR SELV OM PROGRAMMET nok vil vekke søkelysten hos mange seere, og gir en grei historisk innføring, mangler følelsene og dramaturgien.

PÅ ET TIDSPUNKT får Brøndbo selv spørsmålet: Blir du rørt?

- Ja, sier vokalisten.

- Men kanskje ikke mer enn man skal være, legger han til.

AKKURAT DET oppsummerer egentlig også programmet.
 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer