Maya Vik:

- Største sjokkbeskjeden man kan få

Musikeren valgte å ta abort i fjor. Nå åpner hun opp om bakgrunnen for det hjerteskjærende valget.

TUNG AVGJØRELSE: Musiker Maya Vik forteller åpenhjertig om hvorfor hun valgte å ta abort under svangerskapet sitt i fjor. Her avbildet i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TUNG AVGJØRELSE: Musiker Maya Vik forteller åpenhjertig om hvorfor hun valgte å ta abort under svangerskapet sitt i fjor. Her avbildet i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske musikeren Maya Vik (40) opplevde alle foreldres største mareritt i fjor. 40-åringen ventet sitt andre barn, en gutt, og ante fred og ingen fare før hun mottok beskjeden om at det var noe alvorlig galt med den lille babyen i magen.

Det er i en nylig episode av «Fødselspodden» at musikeren er brutalt ærlig om hva hun opplevde under svangerskapet. I podkasten forteller 40-åringen at hun fikk en kraftig blødning i uke 16 av svangerskapet.

Hun ble fraktet i ambulanse og kjørt til Ahus. Legene tok ultralyd for å sjekke at alt sto bra til med fosteret.

Der fikk hun beskjed om at alt var bra, noe som senere skulle vise seg å ikke være tilfellet.

ÅPEN: Den 40 år gamle musikeren forteller for første gang om hva hun opplevde i sitt forrige svangerskap samt hvordan det føltes å ta abort. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ÅPEN: Den 40 år gamle musikeren forteller for første gang om hva hun opplevde i sitt forrige svangerskap samt hvordan det føltes å ta abort. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenkte du da du fikk den kraftige blødningen?

- Jeg ble veldig redd. Først var jeg redd for at jeg skulle abortere, og at blødningen var starten på noe alvorlig. Det så ganske dårlig ut fordi det var så mye blod. Jeg begynte å innstille meg på at dette kunne bringe dårlige nyheter, men når jeg kom inn og tok en ultralyd og alt var fint, følte jeg en stor lettelse, forteller hun til Se og Hør.

Etter en anbefaling fra en venninne som arbeider som jordmor, bestemte Vik seg for å ta en ekstra kontroll og jordmortime.

Da hun ankom timen fikk hun se den babyen på skjermen, og det var også da hun fikk sjokkbeskjeden om at noe var galt med ryggen.

Det ble oppdaget en stor ryggmargsbrokk nederst på ryggen til babyen.

- Det svartnet litt

40-åringen ble sendt videre til Rikshospitalet hvor funnene ble bekreftet, og hun fikk beskjed om at det også var påvirkning på hjernen samt at den ene foten var bøyd innover.

På spørsmål om hvordan det føltes å motta beskjeden, svarer hun åpenhjertig til Se og Hør:

- Jeg tror ikke det går an å beskrive det. Når man har vært gjennom allerede tre ultralyder og alt har vært bra, man kjenner spark og veien videre har vært tung - så ble det litt teppefall. Alt hadde vært bra før det, så det er jo den største sjokkbeskjeden man kan få.

Videre forteller 40-åringen at man tenker at når man har kommet såpass langt i svangerskapet så er alt bra.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

- Man gleder seg jo til at alt står bra til og stort sett gjør det jo det, men dessverre i noen tilfeller gjør det ikke det. Så for min del var det bare teppefall, det svartnet, fortsetter hun.

I podkasten forteller Vik at hun fikk beskjed fra legen om at dette var alvorlig, og at det også hadde påvirket hjernen.

- Vi hadde taklet mye, men det var dårlige prognoser for at barnet i det hele tatt kom til å overleve, og spørsmål om barnet hadde det vondt, forteller Vik i podkasten.

Verste dagene hun har opplevd

Vik besluttet å ta abort, noe hun overfor Se og Hør beskriver som den tyngste avgjørelsen hun noensinne har tatt, og en avgjørelse hun skulle ønske at hun aldri måtte stå i.

- Men for oss var det vel med en gang det ikke bare handlet om rygg og noe fysisk, men at det ble såpass voldsomt at det går utover hjernen, og snakk om at barnet kanskje hadde vondt og kanskje ikke kunne overleve et svangerskap - at det ble et klart valg, forteller hun.

Vik påpeker at hun hadde god tid på å bestemme seg, men at det var viktig for dem å bestemme seg fort.

TØFF AVGJØRELSE: Musikeren legger ikke skjul på at det å ta abort er den tyngste avgjørelsen hun noensinne har gjort. Foto: NTB Scanpix
TØFF AVGJØRELSE: Musikeren legger ikke skjul på at det å ta abort er den tyngste avgjørelsen hun noensinne har gjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man vet så lite om det, og du stoler såpass mye på legene, samtidig vil man vite så mye som mulig. Det er så vondt å vite så mye også. Man klarer ikke ta det innover seg. Vi tok valget ganske kjapt med en gang vi fikk vite så mye om prognosene, fortsetter hun.

Vik legger ikke skjul på at den tida du går fra å ta den ene pilla for å stoppe graviditeten, til du faktisk må føde barnet, er de verste dagene hun har opplevd.

Holdt konsert under aborten

Den ene dagen valgte Vik å holde en konsert - rett og slett fordi hun ikke klarte å sitte hjemme og kjenne etter når det eventuelt skulle bli mindre liv.

- Jeg kan jo ikke si at det var det smarteste valget, eller det var kanskje det smarteste valget for psyken, men fysisk er du helt ferdig. Så det var en kjapp opptreden, men jeg hadde gode venner rundt meg som jeg kunne snakke med, sier hun.

- Hvorfor velger du å være åpen om det nå?

- Grunnen til at jeg valgte å gjøre den podkasten er fordi man føler at man er den eneste det skjer med. Man hører lite om det, man hører om at folk har opplevd spontanaborter, men til og med det er det lite snakk om.

Når Vik valgte å være åpen om hva som hadde skjedd til både venner og familie, forteller hun at det plutselig var mange som kjente til noen som hadde opplevd noe lignende, og hun beskriver det som en stor hjelp.

FORELDRE: Det er en ny hverdag for den tidligere realitydeltakeren, etter at hun fikk sitt første barn. Video: Rød Løper Vis mer

Mye bekymret

Et år etter aborten venter Vik barn på nytt, denne gangen ei lita jente som er ventet å komme til verden 12. juli.

Til tross for den enorme gleden over å være gravid på ny, legger ikke musikeren skjul på at hun er mye bekymret. Dette på grunn av hva hun opplevde under sitt forrige svangerskap.

- Vi har fått god oppfølging fra Rikshospitalet, og det som skjedde da har ikke noe med dette å gjøre, og det kunne skjedd hvem som helst. Det er med på å hjelpe på tankene om at man ikke har gjort noe feil, forteller hun, og fortsetter:

- Så derfor har det vært litt greit å ha tett oppfølging, selv om man vet at ting skal være greit. Men jeg er fortsatt veldig nervøs, jeg skal innrømme det. Jeg håper at det er snart er over og at alt går bra.

LES OGSÅ: Innrømmer bløff: - Jeg har løyet for alle

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer