Stordalen gråt da faren dro

- Da døren slo igjen bak meg, klarte jeg ikke å holde igjen tårene lenger, sier forretningsmannen.

TAKKER FAREN: Petter Stordalen anså sin far og lærermester, Knut Anker Stordalen, som sin største inspirator og sitt forbilde. Dessverre rakk faren aldri å få med seg sønnens forretningssuksess. Han døde 8. april 1994.  Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TAKKER FAREN: Petter Stordalen anså sin far og lærermester, Knut Anker Stordalen, som sin største inspirator og sitt forbilde. Dessverre rakk faren aldri å få med seg sønnens forretningssuksess. Han døde 8. april 1994. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

SEOGHØR.NO: Petter Stordalens (52) aller største forbilde og inspirator var faren Knut Anker Stordalen. Han døde i 1994, bare 61 år gammel.

I selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som lanseres på Litteraturhuset i Oslo lørdag, forteller 52-åringen åpenhjertig om den tunge tiden på 90-tallet hvor faren Knut var preget av sykdom.

Petter Stordalen hadde nemlig takket nei til å ta over farens butikker, til fordel for driften og omleggningen av kjøpesenteret Steen & Strøm i Oslo.

«Pappa hadde vært syk en stund da han kom til Steen & Strøm. Jeg var spent på hva han ville si. Jeg var utrolig stolt over hva vi hadde fått til på senteret, og for meg ble det viktig å vise pappa at det hadde kommet noe godt ut av avgjørelsen jeg hadde tatt da jeg takket nei til å ta over butikkene hans. At det ikke hadde vært forgjeves. At jeg hadde skapt noe med alt han hadde lært meg», sier han i boken.

STERK: Petter Stordalen og Gunhild Stordalen fotografert i forbindelse med åpningen av et av Stordalens nye hoteller i Malmö i sommer. Hun er heldigvis friskmeldt igjen etter en tøff kamp mot den alvorlige bindevevssykdommen sklerodermi. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STERK: Petter Stordalen og Gunhild Stordalen fotografert i forbindelse med åpningen av et av Stordalens nye hoteller i Malmö i sommer. Hun er heldigvis friskmeldt igjen etter en tøff kamp mot den alvorlige bindevevssykdommen sklerodermi. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Jeg innså at han ikke helt skjønte hvor han var

Han forteller videre at sykdommen hadde gjort at hans kjære far ikke lenger var seg selv.

«Da han kom, bar vi ham ut av bilen og satte ham i rullestolen. Så trillet jeg ham rundt, introduserte ham for alle, viste ham butikkene og kontorene. Så spiste vi lunsj. Men pappas sykdom preget ham. Han var ikke seg selv. Og da vi satt og spiste, innså jeg at han ikke engang helt skjønte hvor han var».

Det var tungt for Stordalen å se faren så medtatt.

«Da bilen kom for å hente ham, hjalp jeg ham inn, lukket døren og vinket etter bilen til den forsvant rundt hjørnet i Prinsensgate. Jeg klarte å holde meg mens jeg snudde meg og gikk inn gjennom svingdørene, forbi kundene, opp rulletrappen og gjennom korridorene og inn på kontoret. Men da døren slo igjen bak meg, klarte jeg ikke å holde igjen tårene lenger».

Petter Stordalen er overbevist om at faren ikke var frisk nok til å forstå hva han hadde oppnådd med bedriften.

«Etter at pappa døde halvannet år senere, kom Jens (Gundersen. Tidligere forretningspartner, journ.anm.) inn til meg en dag: «Jeg tror han fikk det med seg, den dagen han var her», sa han. «Ja», sa jeg, og så på ham. «Han gjorde nok det.» Men innerst inne visste jeg at det ikke var sant», sier han i boken.

DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen & Strøm. Han har bidratt til å gjøre suksess ut at kjøpesenteret i Nedre Slottsgate i Oslo.
 Foto: Mimsy Møller / NTB Scanpix
DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen & Strøm. Han har bidratt til å gjøre suksess ut at kjøpesenteret i Nedre Slottsgate i Oslo. Foto: Mimsy Møller / NTB Scanpix Vis mer

- Han lærte meg alt

Suksessen som voksen takker Stordalen altså faren sin for. Knut Anker Stordalen hadde jobbet seg opp som butikksjef i Porsgrunn i Telemark, og stilte alltid opp med oppgaver til Petter - som begynte å jobbe for faren allerede i tiårsalderen.

- Jeg følte alltid den jobben jeg gjorde var viktig. «Det spiller ikke så stor rolle hva du gjør, Petter, bare du gjør det skikkelig». Han fikk meg til å føle at min innsats og mitt bidrag var avgjørende og noe jeg kunne være stolt av, har Stordalen tidligere sagt i et intervju med Dagbladet Magasinet.

Det synes Petter er synd at faren aldri fikk oppleve den forretningssuksessen han har i dag.

- Jeg skulle ønske pappa hadde fått oppleve at det var håp for meg også, men dessverre døde han altfor tidlig og før det virkelig tok av, sa han til Dagbladet Magasinet i 2009.

Petter Stordalens bok «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» gis ut på Aller forlag, et selskap i Aller Media, som også eier Seoghør.no.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen var alvorlig syk