Emilie Stordalen:

Stordalen-gåten hylles: - Viktig

- Kampen om likestilling handler blant annet om å rette oppmerksomheten mot forutinntatte holdninger, sier hun til Se og Hør.

HYLLES: I anledning den internasjonale kvinnedagen har Emilie Anker Stordalen delt en gåte med følgerene sine. Den får store mengder oppmerksomhet. Her fotografert med Gunhild Stordalen under åpningen av The Hub i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HYLLES: I anledning den internasjonale kvinnedagen har Emilie Anker Stordalen delt en gåte med følgerene sine. Den får store mengder oppmerksomhet. Her fotografert med Gunhild Stordalen under åpningen av The Hub i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, søndag 8. mars, markeres kvinnedagen verden over. I flere norske byer har tusenvis gått i tog under paroler omhandlende helse, fordommer, utdanning, rett over egen kropp og lønn. I tillegg er det blitt holdt appeller av både kjente og ukjente feminister, om viktigheten av dagen.

8. mars har dype historiske røtter, og en nasjonal kvinnedag ble første gang arrangert i USA i 1909 - før en internasjonal variant gikk av stabelen i København året etter. Nordmenn begynte først å markere dagen i 1915, og den har siden hatt stor betydning for likestilling og feminisme.

I sosiale medier flommer det i dag over av engasjement, der flere kjente menn og kvinner har delt lovord, politisk engasjement og informasjon om sine kampsaker.

Kjønnsgåte

Emilie Anker Stordalen (28), datter av Petter Stordalen og Ingrid Fuglehaug, engasjerte søndag med en gåte på sin Instagram-konto. Den hylles og diskuteres av flere.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

Uten å oversette alt direkte, handler gåten - som du kan lese i Stordalens innlegg nedenfor - om forutinntatte holdninger. Telefonen til en gutt ringer mens han er med sin far, som kjører gutten til et jobbintervju, og det er «direktøren av et aksjeselskap» som ringer.

Direktøren sier til gutten: «Lykke til, sønn … Dette klarer du». Gutten legger på, og ser på faren sin, som sitter ved siden av ham. Hvordan dette er mulig, er gåtens spørsmål.

View this post on Instagram

Frokostgåte☕️ Hvordan er dette mulig?😉

A post shared by Emilie Anker Stordalen (@emiliestordalen) on

Mange som leser gåten vil automatisk tro at denne direktøren er en mann, men det er altså her svaret ligger. Da magasinet Mindspace prøvde ut gåten på sine ansatte, var det et fåtall som svarte riktig. Direktøren er en kvinne, og i kommentarfeltet til Stordalen tar mange seg selv på at de ikke skjønte den før etter litt tid. Gründer Isabelle Ringnes skriver blant annet:

«Bra vri på gåten! Har dratt den legevarianten et par ganger, og fått høre alt fra at faren er homofil, til at vedkommende ringte feil person», skriver hun.

EAT-gründer og Emilies tidligere stemor, Gunhild Stordalen, er derimot mer bestemt i sin kommentar:

«Så mange (og så dyktige) kvinnelige leger og kirurger at dette burde ikke være noen gåte», skriver hun, hvorpå stedatteren hevder at en undersøkelse fra USA viser at kun 15 prosent svarer på gåten med at en kvinne er direktøren.

Til Se og Hør sier Emilie Stordalen at det av åpenbare grunner er viktig å markere kvinnedagen, noe hun blant annet gjorde ved å publisere denne gåten.

- Kampen om likestilling handler blant annet om å rette oppmerksomheten mot forutinntatte holdninger som direkte eller indirekte former hvordan vi ser verden. Kvinnedagen er en viktig markering av arbeidet som gjøres for å oppnå likestilling mellom kjønnene, og en påminnelse om at vi fortsatt ikke er i mål, sier hun i en kommentar.

Vant på kvinnedagen

Hun er ikke den eneste som mener dette, og heller ikke den eneste som har delt innlegg i sosiale medier som søndag får store mengder oppmerksomhet. Skiskytter Tiril Eckhoff vant fellesstarten i Nove Mesto søndag, noe hun er veldig stolt av.

«Jeg er så glad for at jeg vant på den internasjonale kvinnedagen! Jeg er så glad for at jeg kan konkurrere i en idrett som er likestilt mellom kjønnene, der alle har like rettigheter. Takk til alle kvinnene der ute som kjemper for rettighetene våre», skriver hun.

En annen som har delt et innlegg i dag er Sigrid Bonde Tusvik. Ikledd en T-skjorte med påskriften «Feminists take no shit» har hun delt en omskrevet versjon av «Fadervår», der hun blant annet skriver følgende:

«Vår Kvinne i likestillingen! La navnet ditt helliges. La riket ditt komme. La viljen din skje på jorden slik som i likestillingen», skriver hun. Innlegget roses i kommentarfeltet og har fått tusenvis av likerklikk.

I tillegg har en rekke andre kjente profiler delt innlegg, som du kan se under her:

LES OGSÅ: Derfor er super­stjernen i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer