Tonje Frøystad Garvik:

- Stor sjanse for spontanabort

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud venter sitt andre barn til sommeren. Veien dit har imidlertid ikke vært problemfri.

KOMMENDE TOBARNSMØDRE: Lene og Tonje blir tobarnsmødre på slutten av sommeren. Her med sønnen Max. Foto: Morten Eik / Se og Hør
KOMMENDE TOBARNSMØDRE: Lene og Tonje blir tobarnsmødre på slutten av sommeren. Her med sønnen Max. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

I mars kom den gledelige nyheten om at Tonje Frøystad Garvik (32) og Lene Sleperud (32), kjent fra «Farmen», venter sitt andre barn. Paret kunne i fjor høst ønske sønnen Max velkommen til verden, og denne sommeren skal han altså bli storebror.

Da det var Sleperud som bar frem babyen første gang, er det derimot Garvik som denne gangen er gravid. Begge ble gravide ved hjelp av prøverørsbehandling, også kalt IVF.

I motsetning til Sleperud, så satt det på første forsøk hos Garvik, som nå er godt over halvveis i svangerskapet. Men det var ingen selvfølge at det var slik det skulle gå.

TØFT: «Farmen»-paret Lene og Tonje har laget minidokumentaren «På innsiden» i samarbeid med Medicus. Der viser de fram sine erfaringer med assistert befruktning og veien mot å bli mødre for sønnen Max. Vis mer

- Ganske usikkert

Ved IVF-behandling henter man ut flere egg fra en kvinne og befrukter eggene med sædceller, før man igjen fører det befruktede egget inn i kvinnens livmor. Hvis alt går som det skal så skal egget da feste seg til livmorslimhinnen, slik at kvinnen blir gravid.

Det er altså denne prosessen både Garvik og Sleperud har vært gjennom. Førstnevnte forteller at «de hadde griseflaks» da det viste seg at det hadde funket på første forsøk på henne, men at det likevel ikke har vært problemfritt av den grunn. Hun hadde nemlig ekstremt lavt nivå med HCG-hormon i kroppen.

- Slik jeg forstår det så sier HCG-nivået noe om hvor godt egget har festet seg. Man har ikke HCG-hormon i kroppen med mindre egget har festet seg, altså at man er gravid, men når det er så lavt så kan det være fordi det er på vei nedover, altså fordi man har mistet egget.

Ifølge Store medisinske leksikon er hCG et hormon som først og fremst dannes ved graviditet, av embryo like etter befruktningen og senere i trofoblastene i morkaken. Det kan påvises i blodet hos gravide kvinner fra omkring ti dager etter befruktningen og det er dette hormonet graviditetstester baserer seg på, skriver nettstedet.

Da Sleperud var gravid med deres førstefødte hadde hun et HCG-nivå på 1500 på dag ti, noe Garvik forteller er eksepsjonelt bra. Selv hadde hun 41.

- Legen sa at jeg ikke måtte forvente et like høyt nivå som det Lene hadde, men at alt over 100 er kjempebra. 80 er også bra, men er man nede på 40 så er det ganske usikkert.

- Man blir jo litt sånn «oi, hva skjer nå» fordi man vet det er en ganske stor sjanse for spontanabort. Vi ble redde for at egget hadde sluppet taket.

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud forteller åpner opp om prosessen de var gjennom for å bli gravide. Video: Dagbladet / Frank Karlsen Vis mer

- Veldig skjørt

Garvik forteller at de, for å være sikre, måtte ta en blodprøve. Dette skjedde en torsdag, så paret måtte derfor vente over helgen før de fikk vite om egget fortsatt satt, noe hun beskriver som en nervepirrende ventetid.

Heldigvis var prøvesvaret positivt.

- I mitt tilfelle brukte egget litt tid på å feste seg. Selv tror jeg det kan ha noe å gjøre med at jeg var veldig hektisk i den perioden og fartet rundt på ulike jobbreiser, så det er kanskje ikke så rart, sier hun, og legger til at det kun er selvdiagnostisering.

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før de møtte nok et skjær i sjøen. På en ultralyd rett før jul i fjor fikk de vite at fosteret nesten ikke hadde fostervann.

BARN: Per Gunvald Haugen og Karianne Wahlstrøm, kjent fra «Farmen“, har blitt samboere og snakker om barn. Video: Se og Hør Vis mer

«Legen kunne ikke love noe og hadde aldri vært vitne til et tilsynelatende friskt hjerte med så lite fostervann tidligere. Tiden var det eneste vi kunne ta til hjelp. (...) Det var først ut i februar vi fikk endelig bekreftelse på at alt så ut til å gå bra. Da det endelig klaffet med covid-fri både familie og lege for ny ultralyd. Fostervannet hadde steget og hjertet slo fortsatt», skrev Garvik på Instagram.

Overfor Se og Hør forteller hun at man hele veien kjenner litt på redselen for at det skal gå galt.

- Et svangerskap er jo noe som er veldig skjørt, også blir det sikrere jo lengre man kommer. Men man er litt anspent hele veien fordi man vil at det skal gå bra. Man gleder seg så mye fordi man vet det betyr så mye.

Nå er hun imidlertid i uke 24 og i fin form. Kvalmen har sluppet taket og hun prøver å holde seg i aktivitet.

- Jeg er veldig trøtt, men fysisk er jeg helt fin. Jeg har gått fra å jogge en mil hver dag til å gå fem-syv kilometer, men jeg prøver å lytte til kroppen, forsikrer den kommende tobarnsmoren avslutningsvis.

LES OGSÅ: Om brudd: - Verste jeg har vært med på

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer