Stopper Durek Verretts bok

Forlaget Cappelen Damm skulle etter planen gi ut boka til den selverklærte sjamanen om kort tid. Nå er utgivelsen stoppet.

STOPPER UTGIVELSEN: Cappelen Damm stopper utgivelsen av Durek Verretts bok på norsk. Foto: NTB Scanpix
STOPPER UTGIVELSEN: Cappelen Damm stopper utgivelsen av Durek Verretts bok på norsk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke lanserte Durek Verrett (44) boka «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world» på engelsk.

Som tittelen tilsier, er målet med boka å gi leserne «nøkler» som kan bidra til å hjelpe dem å finne tilbake sin personlige kraft, forvandle seg selv og lyse opp verden.

Det var Cappelen Damm som skulle utgi boka på norsk, men nå stopper forlaget utgivelsen av Dureks bok.

Det opplyser forlaget til Dagbladet.

- Etiske vurderinger

Allerede før den er utgitt på norsk, har boka vært gjenstand for en massiv kritikk, men forlaget har selv forholdt seg tause. Inntil nå.

- Etter at den engelske utgaven ble utgitt, innså vi gjennom de oppslagene som kom, blant annet i Dagbladet, at dette manuset må gjøres til gjenstand for bredere og mer kritisk lesning internt i forlaget, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad til avisen.

I en pressemelding sier forlaget følgende:

- Bokas innhold har også vært gjenstand for juridiske betraktninger, men begrunnelsen for å stoppe utgivelsen av Sjaman Dureks bok er først og fremst basert på etiske vurderinger. Dette burde vært gjort tidligere, manuset skulle ha vært gjennom en bredere redaksjonell vurdering og diskusjon ved antakelsestidspunktet.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Massiv kritikk

Etter at bokas innhold ble kjent i forrige uke, har det kommet mange og kraftige reaksjoner.

Dagbladets anmelder trillet en ener på terningen, under tittelen «Gal manns tale». Flere fagfolk har også reagert kraftig på noe av innholdet i boka, da Verrett blant annet hevder at det er ånder som forårsaker kjønnssykdommer.

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad (70) gikk hardt ut mot Verrett i et intervju med Startsiden, mens lege Wasim Zahid (44), kjent som «Twitterlegen» slo kraftig ned på Verrets påstander i en video på sin Youtube-kanal.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Overfor Se og Hør avkreftet legen det Verrett sier om «avtrykket» som han hevder kvinner får i vaginaen hvis de har hatt mange sexpartnere.

- Det er overhodet ikke noe hold i dette. Vaginaen er utviklet fra naturens side, blant annet for å ha sex. Og hvorfor skulle flere sexpartnere gi mer «avtrykk» enn regelmessig sex med én partner? Bør ikke antall samleier være det avgjørende? Det virker som man er opptatt av å stigmatisere de som har hatt sex med mange, sier Zahid.

Forsvarte kjæresten

Tross mediestormen prinsesse Märtha Louises (48) kjæreste har stått i de siste dagene, har prinsessen selv forsvart Durek. Under et bilde på sin Instagram-profil, hvor hun holder opp kjærestens bok, skrev hun blant annet at hun er stolt av jobben han har gjort.

I kommentarfeltet under bildet var det flere som var negative til at Norges prinsesse fremmet den selverklærte sjamanens metoder, og flere benyttet også anledningen til å si sin mening om innholdet i boken. Da tok til slutt prinsessen til motmæle.

«Man trenger da for all del ikke være enig med ham! Han har bare sitt syn som han deler og som berører oss til å ta nye eller samme ståsted som tidligere. Men viktig å bli utfordret på våre faste meninger mener jeg. Jeg elsker å utvikle meg og vokse. Og er glad for dem som kan utfordre meg til vekst», skrev hun på sin Instagram-profil.

LES OGSÅ: - Å møte Gwyneth Paltrow var en gave

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer