Megan Fox:

- Sto og heiet på alle mens de kastet opp

Skuespillerens tur til Costa Rica med kjæresten var alt annet enn glamorøs.

MÅTTE SPY: Megan Fox har gjestet «Jimmy Kimmel Live», der forteller hun om sin opplevelse med Ayahuasca. Video: ABC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Costa Rica har vært et attraktivt mål for turister, influensere og kjendiser i mange år. Den frodige naturen har mye å by på - og store stjerner er ofte villige til å bla opp for en femstjerners opplevelse med utflukter, surfing og spaopplevelser.

«Transformers»-stjernen Megan Fox (35) var også forberedt på en femstjerners opplevelse, da hun og kjæresten Colson Baker (31) dro på tur til Costa Rica.

Det skulle derimot vise seg å være alt annet enn glamorøst.

Dusjforbud og hallusinasjoner

Det var da Fox nylig gjestet talkshowet «Jimmy Kimmel Live!» at hun åpnet seg om det som kan sies å være en litt mer bisarr opplevelse enn folk flest søker.

35-åringen og kjæresten, som er best kjent under artistnavnet Machine Gun Kelly, dro nemlig på en tredagerstur til Costa Rica for en såkalt terapeutisk opplevelse. Der skulle de blant annet drikke ayahuasca, ifølge ET Online.

STOR STJERNE: Etter at tips fra en leser, dro reporter Fanny på jakt i Oslo etter den amerikanske skuespilleren Megan Fox. Video: Julie Solberg / Redigering: Marie Røssland Vis mer

Ayahuasca er en type te som gir en sterk hallisunerende effekt, og som ofte er brukt av sjamaner i spirituelle sammenhenger.

Ifølge Rusopplysningen inneholder Ayahuasca det psykedeliske rusmiddelet DMT, et stoff som i Norge regnes som narkotika og derfor er forbudt. Teen er blitt drukket i spirituelle og rituelle sammenhenger i Latin-Amerika i tusenvis av år.

Til gjesteprogramleder Arsenio Hall (65) forteller Fox at hun forventet at det hele skulle være et glamping-opphold, men da de kom dit viste det seg å være midt ute i regnskogen blant urbefolkningen.

KIDNAPPET: Zac Efron og broren Dylan bestemmer seg for å "kidnappe" bestefaren deres slik at de kan få sett EM-finalen sammen. / Instagram: zacefron Vis mer

- Når man kommer dit befinner man seg virkelig midt i jungelen. Man får ikke spise etter klokken ett på ettermiddagen, og man må gå en veldig lang vei for å finne vann. Man får heller ikke dusje, da det er tørke i området, forteller skuespilleren i programmet, og fortsetter:

- Det var ingenting glamorøst ved det, og alt handler om å gjøre deg mer sårbar. Så man overgir seg på et vis til opplevelsen.

Kastet opp i grupper

Fox omtaler reisen som «ekstremt intens». Det hun opplevde som mest ubehagelig ved det hele, skal ha vært da hun, sammen med Baker og tjue andre fremmede, måtte tømme magene sine. Dette måtte de for å gjøre seg klar til seremonien som holdes om kvelden.

- Vi alle stilte oss opp ved enden av regnskogen, over et rart gjerde - og tre og tre drakk vi te av sitrongress frem til kroppen vår bare spydde opp alt. Man måtte spy en viss mengde før de lot deg gå tilbake til alle andre, så man sto liksom og heiet på alle mens de kastet opp, forteller hun.

KJÆRESTER: «Machine Gun Kelly» og Megan Fox har vært et par siden sommeren 2020. Foto: Chris Pizzello / AP Photo / NTB
KJÆRESTER: «Machine Gun Kelly» og Megan Fox har vært et par siden sommeren 2020. Foto: Chris Pizzello / AP Photo / NTB Vis mer

Fox innrømmer at både hun og kjæresten var litt skeptiske til å kaste opp foran fult av fremmede mennesker. Hun forteller lattermildt at det likevel var en god måte å bli kjent med andre på, da opplevelsen «fjernet all forfengelighet».

Selve ayahuasca-teen har Fox splittede meninger om.

«SJAMAN»: Durek Verrett (44) er selverklært «sjaman». Slik er metodene hans. Video: Shamandurek Vis mer

- Alles opplevelse er forskjellig, men den andre natten vi var der dro jeg virkelig til helvete for å kjenne på evigheten. Bare det å tenke på evigheten er tortur i seg selv, fordi det virkelig ikke finnes noen start eller slutt. Det opplevdes som en skikkelig egodød (begrepet forklares under, journ.anm.), sier hun.

Stjernen mener at plantedrikken går mye lengre enn andre former for terapi, da hun mener «den umiddelbart treffer sjelen og tar deg til det psykologiske fengselet du stenger deg selv inne i».

- Det er på en måte din egen versjon av helvete, og jeg var definitivt der, mener hun.

- Ikke spesielt skadelig

Peder Holman, lege ved avdeling for rettsmedisinske fag på Oslo universitetssykehus, sier til Se og Hør at ayahuasca i seg selv ikke er særlig skadelig for kroppens organer. Det skal heller ikke være avhengighetsdannende.

Det er likevel noen ubehagelige følger.

TABBE: En kvinne som ferierte i Tyrkia våknet opp til en stor overraskelse etter å ha glemt å smøre seg med solkrem. Video: Viralhog. Reporter: Julie Tran Vis mer

- Ayahuasca er kjent for å gi intense visjonære og potensielt livsforandrende opplevelser, som kan være svært krevende. Det er også vanlig å kaste opp etter inntak av ayahuasca, og man kan også få diaré, sier han til Se og Hør.

Han forteller at det er veldig vanlig å oppleve det som populært blir kalt egodød, slik Fox beskriver at hun opplevde under sin tur til Costa Rica.

- Det er altså følelsen av at en selv blir veldig diffus eller forsvinner midlertidig. Det er en vanlig virkning, sier han.

Advarer

Holman mener det er vanskelig å argumentere for at ayahuasca er farlig, da svært få får varige mén av det. Han advarer likevel de som skulle ønske å blande det med andre stoffer.

- Man kan få kramper og overoppheting, og i verste fall dø, stadfester han.

TRIKS: Kjendiskokken Gordon Ramsay er notorisk for å skjelle folk ut. Det ser ikke datteren Tilly ut til å bry seg om. Video: @gordongram. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Flere hevder at ayahuasca, i likhet med andre psykedeliske stoffer, kan behandle angst og depresjon. Megan Fox omtaler det selv som medisin. Holman mener derimot at man ikke kan konkludere med at ayahuasca kan kurere psykiske lidelser, men at det for tiden forskes på medisinsk bruk av enkelte psykedelika.

- Det er foreløpig ikke veldig mye forskning, men det lille som er gjort hittil, tyder på at behandlingen er trygg når den utføres i en kontrollert setting, sier han.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt Adeles kjærlighetsliv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer