Steven Spielberg:

Stjerneregissøren i sorg etter tapet av moren

Steven Spielbergs mor sovnet inn som 97-åring.

DØD: Steven Spielberg bekrefter gjennom sitt eget produksjonsselskap at moren, Leah Adler til høyre, har gått bort. Hun ble 97 år gammel, og har vært som en mentor for stjerneregissøren. Til høyre ser vi regissørens kone Kate Capshaw. Foto: NTB scanpix
DØD: Steven Spielberg bekrefter gjennom sitt eget produksjonsselskap at moren, Leah Adler til høyre, har gått bort. Hun ble 97 år gammel, og har vært som en mentor for stjerneregissøren. Til høyre ser vi regissørens kone Kate Capshaw. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg (70) har vært en av de mest toneangivende filmkunstnerne de gjennom det 20- og 21-århundret.

Filmene om «Indiana Jones», «Jurassic Park» og «E.T» har knust kinorekorder og sørget for totalt fire Oscar-statuetter og en haug av andre utmerkelser for den 70 år gamle veteranen.

Mye av det kreative har han lært av mora, Leah Adler. De to hadde et nært forhold helt til siste slutt. The Hollywood Reporter skriver at hun gikk bort i Los Angeles og ble 97 år gammel. Hele familien skal ha vært til stede rundt henne.

Takket etter Oscar-vinn

Hun var både kunstner, musiker og restauranteier. Hun skal ha påvirket sønnen, og de andre tre barna sine, i stor grad med sine kunstneriske interesser.

Da han vant Oscar-pris for «Schindlers Liste» i 1994, snakket han blant annet om moren. Han omtalte henne som sin «lykkeamulett».

Speilberg har tidligere uttalt at hun «fulgte sin egen bok» når det kom til oppdragelsen deres. Ett av triksene hennes var å høre på begge sidene av saken, dersom barna krangla. Etter å ha hørt dem ferdig, hadde hun bedt dem om å fortsette krangelen.

INSPIRASJON: Steven Spielberg har flere ganger hyllet mora. Onsdag kom beskjeden om at hun var gått bort, 97 år gammel. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst; NTB scanpix
INSPIRASJON: Steven Spielberg har flere ganger hyllet mora. Onsdag kom beskjeden om at hun var gått bort, 97 år gammel. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst; NTB scanpix Vis mer

- Vi ble så sjokkerte av det at vi tilga hverandre, har han forklart til People tidligere.

Produksjonsselskapet til Spielberg har bekreftet dødsfallet. I en kommentar til THR skriver de at hun var en dame som satte pris på livet.

- Hun var kjent for sin røde leppestift og sine Peter Pan-krager. For sin kjærlighet for tusenfryder, for hennes blå jeans og glitrende bling, heter det blant annet i uttalelsen.

Hun var også kjent for sin humor, som ofte gikk på regissørsønnens bekostning. I 1994 fortalte hun blant annet til Los Angeles Times:

- Om jeg hadde visst at Steve skulle bli så berømt, hadde jeg tatt selvbruning på livmora, fortalte den nå avdøde regissørmora.

Hennes første ektemann, og far til Steven og søsknene, ble 100 tidligere i februar. Adlers andre mann døde i 1995.

Leste for barna

Som hans mor trolig gjorde for ham, leser også Spielberg for barna sine. Det resulterte i en av fjorårets store kinosuksesser.

70-åringen var Cannes for å vise fram familiefilmen «SVK», som er en forkortelse for Store Vennlige Kjempe og basert på Roald Dahls barnebok ved samme navn.

Spielberg og kona Kate Capshaw har til sammen sju barn i sin familie, og regissøren selv fikk et forhold til boken da han leste den høyt for barna sine.

- Jeg vet hvordan det er å føle meg som en kjempe, tårnende over de små barna med boken. Da den skulle bli film, husket jeg hvor nydelig barna mine responderte på den og tenkte: Dette taler til meg, fortalte han.

I «SVK» er det barnehjemsbarnet Sophie som blir med kjempen til et mystisk kjempeland, før de igjen vender tilbake til London.

- Da jeg leste for barna mine, og vi forlot fremmedheten i kjempelandet og kom tilbake til det velkjente London, ble barna mine veldig opprømte, minnes Spielberg.

- I stedet for å si «å nei, vi er tilbake», frydet de seg over alt som viste hvor stor SVK var og hvor små alle han møtte var.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer