Golden Globe:

Stjerner hardt ut: - Ikke nok

Ny bevegelse kaster en skygge over Golden Globe-utdelingen.

REAGERER: Jennifer Aniston er blant stjernene som reagerer på manglende mangfold i Hollywood-organisasjonen. Foto: Matt Baron / REX / Shutterstock / NTB
REAGERER: Jennifer Aniston er blant stjernene som reagerer på manglende mangfold i Hollywood-organisasjonen. Foto: Matt Baron / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glitter og glamour står ofte høyt når Golden Globe arrangeres og skuespillere og bransjen skal hedres. Det gjorde det også natt til mandag, til tross for at de fleste av verdens største stjerner fikk med seg utdelingen hjemmefra.

Golden Globe er kjent for flere minneverdige øyeblikk, og er tilsynelatende en utdeling som Hollywoods elite gjerne ønsker å være en del av.

Men i helgen så det derimot ut til at mange av stjernene var på vei til å snu ryggen til utdelingen, ifølge ET Online.

- Ikke nok

Time's Up-bevegelsen delte nemlig et innlegg hvor de gikk hardt ut mot Hollywood Foreign Press Association, som arrangerer Golden Globe, og kritiserte dem for manglende variasjon blant medlemmene i organisasjonen.

«Hollywood Foreign Press Association. Ikke et eneste svart medlem av de 87», står det på innlegget sammen med et bilde av sprukket statuett.

I tillegg står det i teksten at «en kosmetisk reparasjon ikke er nok», etterfulgt av emneknaggene «Times Up» og «Times Up Globes».

Flere stjerner har senere gått hardt ut mot HFPA, blant dem «Friends»-stjernen Jennifer Aniston (52). 52-åringen når ut til over 36,3 millioner følgere, og har på Instagrams historiefunksjon gjort det tydelig at mangelen på mangfold er stor.

Det synes også andre stjerner som Rachel Brosnahan, Mark Ruffalo, Tracee Ellis Ross, Amy Schumer, Alyssa Milano og Kerry Washington.

VANT: I natt vant avdøde Chadwick Boseman Golden Globe-prisen for beste mannlige skuespiller i en dramafilm. Enka Taylor Simone Ledward takket tårevåt på vegne av ektemannen. Video: AP Vis mer

- Må få inn svarte

Da organisasjonen tidligere kunngjorde de nominerte til årets Golden Globe-utdeling, fikk de også kritikk. Den gang for at ingen filmer med mørke hovedrolleinnehavere, som for eksempel «One Night in Miami», «Ma Rainey's Black Bottom», «Da 5 Bloods» eller «Judas and the Black Messiah», var på listen.

I forkant av nattens utdeling ga Golden Globe og HFPA en uttalelse i kjølvannet av stormen.

«Vi er forpliktet til å sørge for at våre medlemskap reflekterer samfunnene rundt om i verden, som elsker film, tv og kunstnerne som inspirerer og opplyser dem», heter det i uttalelsen.

«Vi er klar over at vi må få inn svarte medlemmer på samme linje som medlemmer med en annen underrepresentert bakgrunn, og vil umiddelbart sette i gang arbeidet med en handlingsplan for å nå disse målene så raskt som mulig», heter det videre.

Saksøkte organisasjonen

I begynnelsen av august i fjor kom det også fram at den norske kjendisjournalisten Kjersti Flaa i Los Angeles hadde saksøkt HFPA og anklaget organisasjonen for «kartellvirksomhet».

Ifølge søksmålet som ble sendt inn til Californias føderale domstol, hevdet hun at HFPA har vedtatt medlemsregler som utelukker kvalifiserte søkere som konkurrerer med eksisterende medlemmer.

I en kjennelse i november kom det fram at dommer Stanley Blumenfeld hadde forkastet søksmålet fra Flaa, som har hevdet at hun flere ganger har blitt nektet medlemskap i organisasjonen. Det skrev Variety.

Kjendisjournalisten, som blant annet har jobbet som reporter for «God kveld Norge», Dagbladet og VG, reagerer på at HFPA bare har 87 medlemmer, hvorav mange av dem er i 70-årene, og at organisasjonen nekter å ta imot nye medlemmer.

Kjersti Flaa sa den gang følgende til Se og Hør:

REAGERER: Flere reagerer på en stemmevane somJennifer Aniston hadde da hun spilte i «Friends». Vis mer

- Dette er ikke bare en kamp for at jeg skal få medlemskap i HFPA, men en kamp mot monopolisering av underholdningsjournalistikken som har pågått altfor lenge her i LA.

- Jeg gjør dette på vegne av alle mine kollegaer her, som er blitt undertrykt og urettferdig behandlet i årtier av HFPAs medlemmer. Min advokat David Quinto og jeg er langt fra ferdige med denne saken. Dette er bare begynnelsen. Vi vil fortsette å anke, fortsatte hun.

Kjersti Flaa jobber som frilansjournalist og har også jobbet for Se og Hør.

Hollywood Foreign Press er en organisasjon sammensatt av journalister som dekker filmindustrien i USA. Organisasjonen er mest kjent for deres utdeling av Golden Globe-prisen.

LES OGSÅ: Derfor gjør hun tv-comeback

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer