Skogbrann i California

Stjernenes villaer ødelegges av flammene

Brannen i Malibu har drevet 200 000 fra sine hjem, og slukt flere kjendisers millionvillaer.

NEDBRENT: «Vendte tilbake til hjemmet mitt i Malibu etter å ha evakuert. Hjerteskjærende tider i hele California», skriver skuespilleren Gerard Butler på Twitter og Instagram. Realityprofil Camille Grammers hjem er også ødelagt. Foto: Gerard Butler / Twitter, NTB scanpix
NEDBRENT: «Vendte tilbake til hjemmet mitt i Malibu etter å ha evakuert. Hjerteskjærende tider i hele California», skriver skuespilleren Gerard Butler på Twitter og Instagram. Realityprofil Camille Grammers hjem er også ødelagt. Foto: Gerard Butler / Twitter, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De massive skogbrannene i California har krevd minst 25 menneskeliv, og nær utslettet byen Paradise nord i delstaten.

Bare her gikk 23 menneskeliv tapt i den såkalte Camp-brannen, oppkalt etter ei elv i området.

Lenger sør i USAs mest folkerike delstat, utenfor Los Angeles, har den såkalte Woolsey-brannen herjet.

I denne brannen har minst to menneskeliv gått tapt, og den har fordrevet over 200 000 mennesker fra sine hjem. Blant stedene som er rammet av brannen er rike Malibu.

Her bor mange av USAs rikeste og mest kjente mennesker. Mange av dem har også mistet sine hjem.

STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet, tatt på søndag, viser at brannen fortsatt ikke har roet seg ned ennå. Foto: NTB scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet, tatt på søndag, viser at brannen fortsatt ikke har roet seg ned ennå. Foto: NTB scanpix Vis mer

Butler mistet hjemmet

Deriblant skuespiller og action-stjerna Gerard Butler. 48-åringen fra Skottland, som blant annet er kjent fra filmene «300» og «RocknRolla», måtte fredag evakuere fra sin bolig i Malibu.

Søndag kveld norsk tid vendte han tilbake til eiendommen og huset, som var nedbrent. Kun bærebjelkene i metall sto igjen, og foran det som var et hus, sto en utbrent bil.

Butler delte selv et bilde av ruinene på Twitter og Instagram.

«Vendte tilbake til hjemmet mitt i Malibu etter å ha evakuert. Hjerteskjærende tider i hele California», skriver han blant annet.

Han roser brannvesenet i Los Angeles for deres innsats, og skriver at han er «inspirert» av deres «mot».

Ifølge ABC News har også artisten Robin Thicke (41), best kjent for sommerhiten «Blurred Lines», også mistet sitt hjem i brannen. «Real Housewives of Beverly Hills»-stjernen Camille Grammer (50) mistet også huset sitt i flammene. Hun la ut følgende bilde på Instagram, som viser de massive ødeleggelsene:

Nær utslettet

Fremdeles herjer flere branner i California, og det er fremdeles aktive evakueringsordrer blant annet i området rundt Los Angeles.

Allerede er den såkalte Camp-brannen den dødeligste og mest destruktive brannen i California på flere tiår, ifølge Washington Post.

Den foregår nord i California.

- Det så ut som om Helvetes porter hadde åpnet seg, sier James Brown til lokalavisa Redding Record Searchlight, en av 27 000 Paradise-innbyggere som måtte flykte da den massive Camp-brannen nærmet seg byen fredag.

Lørdag, et halvt døgn etter at brannen feide gjennom byen i nordlige California, slo nyhetsbyrået Associated Press fast:

«Ingen er igjen i Paradise.»

Her sto forlatte, utbrente biler igjen i veien. Lufta er ennå full røyk, og hele boligfelt er brent ned til grunnen. Det samme er byens kommersielle sentrum

CNN anslår at så mange som 80 prosent til 90 prosent av alle husene i Paradise, er utslettet. Ifølge lokale myndigheter har 6453 hjem og 260 bedrifter blitt brent ned til grunnen.

Kritikk fra Trump

Årsaken til skogbrannen i nord er foreløpig ikke kjent, men fredag opplyste et lokalt strømselskap at de opplevde problemer med en kraftlinje bare minutter før brannen startet. Det ble funnet skader på en mast i nærheten av Paradise.

Samtidig har USAs president Donald Trump gått ut på Twitter og kritisert skogforvaltningen i delstaten.

- Den eneste grunnen til de enorme, dødelige og kostbare skogbrannene i California er den dårlige skogforvaltningen, skriver Trump ifølge NTB, og fortsetter:

- Milliarder av dollar blir gitt hvert år, med så mange liv som går tapt bare på grunn av alvorlig svikt i forvaltningen av skogene. Fiks dette nå, ellers stopper de føderale bevilgningene!

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Røper hemmelig drama etter tv-exit

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer