Skogbrannene i California:

Stjernene trues av flammene

Kjendisene ber for seg selv og andre i de utsatte områdene.

BRANN: Det brenner i store deler av California, og flere av verdens største stjerner står i fare for å miste alt de eier. Reporter Kjersti Flaa forteller om ødeleggelsene. Video: Kjersti Flaa, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Flere enn 230 000 mennesker sør i California er blitt tvunget til å evakuere sine egne hjem og å forlate alt de eier, skriver The Guardian.

Flere skogbranner har bredt om seg i området, og de siste dagene har flere delt sjokkerende bilder som viser aggressive flammehav som pulveriserer alt det kommer over.

Vindkast på mer enn 35 sekundmeter gjør slukkingen vanskelig og siden mandag har brannene spredt seg kraftig. Et område på mer enn 320 kvadratkilometer er lagt i aske, og potensielle ødeleggelser til milliarder av kroner står på spill.

UTE AV KONTROLL: Store branner herjer syd i California. Video: KTLA, KABC, KCAL_KCBS, CNN, KCAL/KCBS, Alex Avlas, Brandy Gillespie Vis mer

Eksklusive boligområder som blant annet Bel Air er rammet, og nedbrente villaer, kullsvarte skoger og tykke røyktepper oppsummerer nå områder som tidligere har vært kjent for sin frodighet. Flere av verdens største stjerner er rammet av skogbrannene, og har forlatt hjemmene sine med kryssede fingre i håp om det beste.

Avlyste show

Stjerner som Paris Hilton, Chrissy Teigen, Lionel Richie, Lea Michele og Chelsea Handler er bare en brøkdel av menneskene som nå har måttet forlate alt de eier til fordel for å bo hos venner eller sjekke inn på hotell.

Hilton skriver at hun føler seg redd, og at hun nå forsøker å få alle dyrene sine ut av villaen hun eier som følge av evakueringsprosessen. Hun takker brannmannskapene for innsatsen, og omtaler dem som ekte helter.

Joan Grande, som er moren til stjernene Ariana og Frankie Grande, gir på Twitter uttrykk for at det smerter henne å forlate boligen hun og familien eier. «For første gang i livet mitt må jeg evakuere mitt eget hjem ... Det knuser hjertet mitt å tenke på alle i California som blir rammet av disse flammene».

RØMT: Paris Hiltons villa i Los Angeles, fotografert i 2007. Stjerna måtte forlate huset som følge av den intense skogbrannen og medfølgende røyken i California. Foto: AP, NTB scanpix
RØMT: Paris Hiltons villa i Los Angeles, fotografert i 2007. Stjerna måtte forlate huset som følge av den intense skogbrannen og medfølgende røyken i California. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Supersangeren Lionel Richie har også måttet evakuere. Som følge av påkjenningen, har han måttet avlyse et av showene sine. Chelsea Handler har også forlatt hjemmet sitt. Da hun skulle fortelle om hendelsen på Twitter, brukte hun derimot anledningen til å stikke mot USAs sittende president.

«Det er som om Donald Trump setter fyr på verden. Både bokstavelig og figurativt talt. Hold dere trygge i disse mørke tidene», skriver hun.

«Glee»- og Broadway-stjerne Lea Michele var først usikker på om hun skulle evakuere. Til E! News forteller hun at hun sto opp tidlig en morgen, og da teamet hennes ankom for å gjøre henne klar til et pressearrangement, ble de bedt om å forlate huset med en gang.

FORLATT: Lea Micheles millionvilla i Brentwood-nabolaget er nå forlatt som følge av flammekaoset. Foto: Splash, NTB scanpix
FORLATT: Lea Micheles millionvilla i Brentwood-nabolaget er nå forlatt som følge av flammekaoset. Foto: Splash, NTB scanpix Vis mer

- Jeg kastet katten min i veska og stakk, forteller hun.

Chrissy Teigen, kona til norgesaktuelle John Legend, er også blant stjernene som gir uttrykk for at de er rammet. Hun forteller at de har det bra, og at de aldri hadde trodd denne situasjonen skulle ramme dem.

«Trodde aldri jeg skulle få leke den hypotetiske leken om hva man ville tatt med seg dersom det brant. Så langt har jeg bare Luna (dattera, journ anm.), noen limited edition Oreo-kjeks og Spike tv-prisen min», skriver hun.

Frykter for familien

Det er ikke bare amerikanerne som er rammet. Svenske Gunilla Persson, kjent fra «Svenske Hollywoodfruer» på TV3, har havnet midt i dramaet. På Instagram kommer hun med varme, harde fakta til følgerne sine.

«Ventura County fortsetter å brenne, og vi må kanskje evakuere på grunn av den kraftige vinden som gir flammene styrke. Vi er i en katastrofesituasjon med mamma som må bæres ut og settes i bilen», skriver hun om sin syke mor i 90-årene.

ÅRETS ANDRE: Tidligere i år ble Gunilla Perssons bolig totalskadd i en brann. Nå må trolig hun og familien evakuere på grunn av brann igjen. Foto: AP, NTB scanpix
ÅRETS ANDRE: Tidligere i år ble Gunilla Perssons bolig totalskadd i en brann. Nå må trolig hun og familien evakuere på grunn av brann igjen. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Skolen til dattera Erika har også blitt stengt som følge av flammehavet.

«Det er så mye røyk og sot i huset vårt som har kommet gjennom sprinklene utenfra, der folk går rundt med masker. Jeg gråter ofte og ber til Gud om beskyttelse for alle som står i brannen og røykes vei», skriver hun.

Tidligere i år brant Perssons hus ned. Det ble mistenkt den gang at brannen kom som følge av en feil med naboens eiendom.

Gunilla Persson har ikke besvart Se og Hørs henvendelser torsdag.

LUKSUSBOLIGER: Flere luksusboliger i Bel-Air trues av de kraftige brannene. Foto: AP Photo/Jae C. Hong)
LUKSUSBOLIGER: Flere luksusboliger i Bel-Air trues av de kraftige brannene. Foto: AP Photo/Jae C. Hong) Vis mer

Flere trues

Mens enkelte har evakuert, står andre i fare for å trolig måtte gjøre det i de kommende dagene.

Blant boligene som er truet av flammene, er mediemogul Rupert Murdochs vingård. Ifølge The Guardian var en del av gården allerede tatt av flammene onsdag kveld.

Andre kjendiser som bor i området er Beyoncé, Jay Z, Elon Musk og Jennifer Aniston. Kim Kardashian West er ikke selv rammet, men viser sin støtte til de hundre tusenvis av amerikanerne som er påvirket av brannen.

«Jeg ber om at alle i Los Angeles er trygge fra disse flammene, og tusen takk til alle brannmenn som jobber så hardt for å holde alle trygge», skriver hun.

Ekstrem brannfare

Myndighetene advarer mot den kraftige vinden og ekstrem brannfare.

- Det blåser svært kraftig fra nordøst til sørvest, noe som har fått brannene til å blusse opp, sier Los Angeles' borgermester Eric Garcetti, ifølge nyhetsbyrået AP.

Politiet går nå fra dør til dør i boligområdene som trues, og kjører i tillegg rundt med høyttalere for å oppfordre folk til å evakuere.

EVAKUERER: Mer enn 230 000 mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine. Foto: AP Photo/Noah Berger
EVAKUERER: Mer enn 230 000 mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine. Foto: AP Photo/Noah Berger Vis mer

- Hvis vi ber dere om å dra, DRA! Det er ingen eiendom som er verdt tryggheten for deg eller din familie, skriver politiet i et brev til innbyggerne, ifølge Los Angeles Times.

Minst 4 000 brannmannskaper er satt inn i slukkingen, og Californias guvernør Jerry Brown har innført unntakstilstand. Den kraftige vinden gjør arbeidet vanskelig og flere fly og helikoptre med vann må bli på bakken fordi det er for farlig å fly i de sterke vindkastene.

Farenivået for brannen er satt til lilla, det høyeste nivået som noen gang er satt i regionen. Dette betyr at brannen utgjør ekstrem fare og at den kan brenne ukontrollert, skriver The Guardian.

- Vi står overfor en svært utfordrende natt og dag. Denne brannen har stort potensial for å utvikle seg videre, uttalte Tim Chavez, brannanalytiker i CalFire på en pressekonferanse onsdag. Det skriver CNN.

Det er bare noen måneder siden skogbrann sist herjet i California. I oktober mistet minst ti mennesker livet i brannene. Også den gang erklærte myndighetene unntakstilstand.

LES OGSÅ: Snakker ut om sjokkbrannen: - Jeg er forbannet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer