<strong>TIL GRAVEN:</strong> Agatha Christie er for mange synonymt med spennende historier og fryktinngytende mysterier, og forbindes i Norge gjerne med påskekrim. Deler av forfatterens liv er selv et mysterium, som hun tok med svaret på i graven. Foto: NTB Scanpix
TIL GRAVEN: Agatha Christie er for mange synonymt med spennende historier og fryktinngytende mysterier, og forbindes i Norge gjerne med påskekrim. Deler av forfatterens liv er selv et mysterium, som hun tok med svaret på i graven. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Agatha Christie:

Stjernen tok med sannheten til graven

Agatha Christie levde av å skrive om fryktinngytende mysterier. Så forsvant hun brått selv.

Publisert

Hun er verdens bestselgende forfatter, og er etter Bibelen og Shakespeares verker den som har fått bøkene sine trykket i flest eksemplarer. Selv om milliarder av mennesker trolig har lest Agatha Christies verker, er det kanskje ikke alle som vet så mye om den mystiske briten - som gjorde seg berømt ved å skrive om lumske mysterier.

PÅSKEHILSEN: Kongeparets hilsen fra Kongsseteren i Oslo, der Kongen og Dronningen skal tilbringe årets påske. Video: Kongehuset Vis mer

Hun var verdenskjent i sin egen levetid, kanskje spesielt på grunn av en hendelse som fant sted i forfatterens liv i desember 1926.

På det tidspunktet hadde hun tjent en liten formue på å skrive mystiske krimromaner som «Brevet som drepte» og «Den åpne graven», og hadde ennå til gode å skrive bestselgerne «Mord på Orientekspressen» og «Mord på Nilen». Samfunnet visste hvem hun var, og mange hadde fått sansen for de gufne bøkene hun produserte i rekordfart.

<strong>FORSVANT:</strong> På 1920-tallet forsvant den berømte krimforfatteren Agatha Christie sporløst i elleve dager. Her er hun fotografert i 1974, to år før hun døde. Foto: NTB scanpix
FORSVANT: På 1920-tallet forsvant den berømte krimforfatteren Agatha Christie sporløst i elleve dager. Her er hun fotografert i 1974, to år før hun døde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ulykkelig ekteskap

Derfor ble overraskelsen stor hos folket da Christie brått havnet i noe som kunne kommet fra en av hennes egne tekster. Kvelden den 3. desember i 1926 forsvant hun, og sporløst borte var hun i hele elleve dager.

Christie ble altså funnet igjen, men man vet fortsatt ikke hvorfor hun forsvant. Da hun døde 12. januar 1976 hadde hun fortsatt ikke kommet med en offisiell forklaring, som selvsagt har gitt liv til et hav av konspirasjonsteorier. Det var nemlig slik at omstendighetene som ledet opp til forsvinningen også var mystiske.

<strong>GODT KJENT:</strong> Agatha Christie ble en av verdens bestselgende forfattere med sine berømte krimbøker. Hennes eget liv kunne imidlertid fort ha stammet fra en av dem. Her er hun fotografert som ung. Foto: NTB scanpix
GODT KJENT: Agatha Christie ble en av verdens bestselgende forfattere med sine berømte krimbøker. Hennes eget liv kunne imidlertid fort ha stammet fra en av dem. Her er hun fotografert som ung. Foto: NTB scanpix Vis mer

For å prøve å forstå britens elleve dager lange exit, må man se på hva slags situasjon Christie var i på midten av 1920-tallet. I 1912 forelsket hun seg i Archibald Christie, som hun giftet seg med etter at han kom hjem fra tjeneste i Frankrike under første verdenskrig. Den gang hadde hun etternavnet Miller, men det ble altså byttet ut med det hun er verdenskjent for i dag.

De flyttet sammen i London, der han jobbet for Luftfartstilsynet. De fikk etter hvert barn, og mye av tida Agatha hadde ble brukt til å skrive. De vendte så snuten mot Berkshire, der de ble boende fram til ting begynte å gå nedover for paret.

<strong>ULYKKELIG:</strong> Hun giftet seg etter hvert med Archibald Christie. Paret fikk et barn sammen. Ekteskapet endte derimot på ingen måte lykkelig. Foto: Ukjent / Offentlig eiendom
ULYKKELIG: Hun giftet seg etter hvert med Archibald Christie. Paret fikk et barn sammen. Ekteskapet endte derimot på ingen måte lykkelig. Foto: Ukjent / Offentlig eiendom Vis mer

De hadde nok av penger, men levde et moderat liv, uten noe særlig luksus. Hun hadde jerngrep om økonomien, noe som skal ha vært grunnen til at det begynte å oppstå problemer mellom ektefellene.

I dag er det viten kjent at Archibald Christie hadde en affære med sin 25 år gamle sekretær, Nancy Neele. Det navnet er det bare å bemerke seg, for det blir viktig for resten av 1920-tallets mest forbløffende forsvinningssak.

Sporløst forsvunnet

Ektemannen ville angivelig heller ha elskerinna, og bestemte seg for å lufte ideen om en skilsmisse med kona. Det til tross for at de hadde et lite barn, og at skilsmisser ikke var like normale den gang da, som nå.

Forfatterens mor hadde nylig også dødd av bronkitt, og beskjeden om et mulig samlivsbrudd skal ifølge New York Times ha vært den siste dråpen i begeret hennes.

<strong>FORLOT DATTERA:</strong> Da Christie forsvant, lot hun dattera Rosalind være hjemme med barnepiken. Foto. NTB scanpix
FORLOT DATTERA: Da Christie forsvant, lot hun dattera Rosalind være hjemme med barnepiken. Foto. NTB scanpix Vis mer

Den kvelden Agatha forsvant, kranglet de to ektefellene. Archibald reiste vekk, blant annet for å tilbringe tid med elskerinna. Hustrua forlot også boligen, og etterlot dattera med barnepiken. Og her begynner et av de største mysteriene Agatha Christie noen gang sto før - selv om det aldri ble ført i pennen.

Hun ble raskt rapportert som savnet, noe som ifølge History bidro til en av de største menneskejaktene noensinne. Andre krimforfattere, spesialister, politi, frivillige og selvutnevnte synske kastet seg på, i håp om å finne Agatha. Selv forfatterens hund ble brukt i håp om å spore henne opp. Hadde hun begått selvmord? Hadde hun rømt? Hvor var hun?

<strong>GIGANTISK LETEAKSJON:</strong> Flere enn tusen politimenn lette etter Christie da hun forsvant, og saken vekket stor oppsikt internasjonalt. Hvor var det blitt av den kjente forfatteren? Foto: NTB scanpix
GIGANTISK LETEAKSJON: Flere enn tusen politimenn lette etter Christie da hun forsvant, og saken vekket stor oppsikt internasjonalt. Hvor var det blitt av den kjente forfatteren? Foto: NTB scanpix Vis mer

Det tok ikke lang tid før første spor ble funnet: bilen hennes. Den ble funnet forlatt ved Newlands Corner ved Guildford. Hun var ikke i bilen, men førerkort og andre personlige gjenstander ble funnet. Var hun kidnappet, kanskje?

Søket fortsatte i flere dager, men Christie var ikke å finne noe sted. Medier i både Storbritannia og USA dekket saken nøye, gjerne med heseblesende teorier om hva som kunne ha skjedd. Enkelte hevdet at hun hadde druknet seg i det som ble omtalt som The Silent Pool, en dam der to barn hadde druknet. Men - uten noe lik er det vanskelig å fastslå noe som helst. Andre hevdet at dette bare var et PR-stunt.

<strong>FØRSTE SPOR:</strong> Christies bil ble funnet forlatt, noe som sørget for enorme mengder konspirasjonsteorier. Foto. NTB scanpix
FØRSTE SPOR: Christies bil ble funnet forlatt, noe som sørget for enorme mengder konspirasjonsteorier. Foto. NTB scanpix Vis mer

Funnet på spa

Politiet lette også etter hint i boka hun på tidspunktet skrev, «The Blue Train». Kunne hun ha røpet noe der? Slik var det ikke. Saken ble ikke bedre av at ektemannen hennes var utilgjengelig de første dagene, og enkelte lurte på om han hadde drept henne eller visa versa.

Agatha har nå vært borte i over ei uke. Ifølge The Times hadde ingen troverdige vitner sett henne siden hun forlot huset sitt den kalde desemberkvelden.

Noen av de viktigste sporene i politiets etterforskning var en rekke brev. Hun skal ha sendt et brev til sin svoger om at hun hadde reist på spa i Yorkshire, men politiet tok ikke dette for god fisk. To andre brev ble også sentrale i etterforskningen. Hun hadde etterlatt ett til sekretæren sin og ett til ektemannen. Sistnevnte ville derimot ikke fortelle politiet om innholdet i brevet.

Sekretæren uttalte derimot at brevet bare hadde inneholdt detaljer om timeplanen hennes. Hun kunne for øvrig også avfeie at Agatha ville ha gjort dette som et PR-stunt.

I nærheten av bilen hennes ble det funnet gift, et opprevet postkort, ansiktspudder og to barnebøker. Siden Agatha ofte skrev om gift i bøkene sine, trodde politiet kanskje at det lå en sammenheng her.

Elleve dager senere, den 14. desember, fikk verden seg derimot en stor overraskelse. Brått kunne forbløffende fans lese at Agatha var funnet, på et spa i Harrogate i Yorkshire - akkurat som hun hadde skrevet til svogeren. Det var en av spahotellets banjospillere som hadde kjent henne igjen og ringt politiet.

<strong>FUNNET HER:</strong> Det var på dette spahotellet at Christie ble funnet etter elleve dager - under etternavnet til mannens elskerinne. Foto: NTB scanpix
FUNNET HER: Det var på dette spahotellet at Christie ble funnet etter elleve dager - under etternavnet til mannens elskerinne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om hun var funnet, bidro oppklaringen til flere spørsmål enn svar. Christie hevdet nemlig at hun ikke ante hva som hadde skjedd, og at hun ikke husket noe som helst. Det som gjør historien enda merkeligere er at hun sjekket inn på spaet under navnet Theresa Neele. Hun brukte altså etternavnet til ektemannens elskerinne, uten å ha husket det. Politiet konkluderte med at hun hadde reist frivillig, og tatt toget fra London.

Ektemannen, som altså ville skille seg fra henne, ankom Harrogate samme dag, ifølge magasinet Historic. Han fortalte til det oppmøtte pressekorpset at kona ikke husket noe. Han hevdet også at han ikke visste hvorfor hun hadde brukt navnet Neele, selv om han åpenbart forsto sammenhengen.

Holdt tyst

Nå, 94 år etter hendelsen, er det fortsatt ikke sikkert hva som skjedde de dagene hun var borte, eller hvorfor hun forsvant. Teorier om hukommelsestap, psykose og hevn er alle nevnt, men til syvende og sist er det bare Christie som kan svare på spørsmålet. Hun skal ha nektet å snakke om det de siste åra av livet hennes.

Bare en gang, i 1928, tok hun bladet fra munnen om forsvinningen - i et intervju med Daily Mail. Der hevdet hun at hun hadde fundert på å ta livet sitt, men at hun slo hodet da bilen krasjet ufrivillig. Etter det er alt sort, hevdet hun.

<strong>TIL GRAVEN:</strong> Christie forklarte aldri hvorfor hun forsvant. Foto: NTB scanpix
TIL GRAVEN: Christie forklarte aldri hvorfor hun forsvant. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det som skjedde etter, lå i kortene. 15 måneder senere søkte hun om skilsmisse fra ektemannen. Begge giftet seg igjen - han med Neele og hun med arkeologen Max Mallowan.

Det var etter forsvinningen at hun skrev sine mest kjente verk, som hun i dag er verdenskjent for. Likevel er det største mysteriet fortsatt hva som skjedde de elleve dagene hun var som sunket i jorda.

LES OGSÅ: I hardt vær etter corona-spøk

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer