Demi Lovato:

Stjernen legger seg flat

Popstjernens Israel-ferie ble et brennhett tema.

ANGRET: Demi Lovato var nylig på en «spirituell» reise til Israel, der hun ble døpt i elva Jordan og var innom Jerusalem. Det fikk hun massive mengder kritikk for. Foto: Demi Lovato / Instagram
ANGRET: Demi Lovato var nylig på en «spirituell» reise til Israel, der hun ble døpt i elva Jordan og var innom Jerusalem. Det fikk hun massive mengder kritikk for. Foto: Demi Lovato / Instagram Vis mer
Publisert

Artist Demi Lovato (27) kom nylig hjem fra en ferietur til Israel, hvor hun blant annet avslørte at hun hadde døpt seg i Jordanelven. Bibelen skal ha det til at det var her Johannes døpte Jesus i sin tid, og pilegrimsreiser til elva er derfor svært populære blant kristne.

I et innlegg på Instagram delte Lovato en rekke bilder fra ferien og dåpen, etterfulgt av en lang tekst der hun blant annet beskrev hvor «fornyet» hun følte seg.

- Jeg er en amerikansk sanger. Jeg ble oppdratt som kristen og har jødiske røtter. Når jeg ble tilbudt den fantastiske muligheten til å besøke de stedene jeg har lest om i Bibelen under oppveksten min, sa jeg ja, skrev hun blant annet.

Får refs

Det tok imidlertid ikke lang tid før det begynte å renne inn kritiske kommentarer under innlegget. Tross stjernens positive budskap, var flere raskt ute med å mene at man ikke burde promotere Israel som reisemål.

Krigen mellom Israel og Palestina, og Israels okkupasjon av landområder, er et sensitivt tema. Kjendiser har flere ganger fått så hatten passer av fans og kritikere om de har besøkt eller opptrådt i Israel, på grunn av den betente politiske konflikten mellom de to nasjonene.

Lovatos promoterende innlegg om Israel som religiøs destinasjon ble derfor angrepet av enkelte, og flere gikk langt i å antyde at innlegget hennes representerte en politisk holdning i konflikten, ifølge E! News.

Etter all kritikken, besluttet hun å stenge kommentarfeltet under innlegget. Hun kom også med en slags beklagelse, som hun la ut på sin Instagram-historie.

- Jeg er ekstremt frustrert. Jeg sa ja til en gratistur til Israel i bytte mot noen innlegg på Instagram. Ingen fortalte meg at det var noe galt med å reise hit eller at det på noen måte kunne støte noen, skriver hun i innlegget, og fortsetter:

- Når det er sagt, vil jeg beklage om jeg har såret eller støtt noen. Det var ikke min intensjon. Noen ganger blir man presentert for muligheter, og ingen informerer deg om konsekvensene som kan komme i ettertid, forklarer Lovato.

- Beklager

I innlegget er hun klar på at dette ikke har vært ment som et politisk budskap fra hennes side, og at turen bare var ment som en «åndelig opplevelse».

Hun besøkte blant annet, som nevnt, Jordanelven. I tillegg var hun innom Jerusalem, en by som er hellig for de store, monoteistiske religionene.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

På et av bildene poserer hun foran klagemuren, blant annet. At det kunne sette sinne i kok hos enkelte, hadde hun ikke forutsett.

- Beklager at jeg ikke er mer belest, og beklager at jeg trodde denne reisen bare var en åndelig opplevelse. Jeg innser at jeg har såret folk, forklarer stjerna.

Likevel forklarer sangeren at hun heller ønsker å få kritikk for å ha gjort noe enn å holde seg unna. Man lærer av å feile, mener hun.

Kontroversielt

Nylig fikk også den norske artisten Aurora kritikk for en planlagt Israel-tur. Hun skal etter planen holde to konserter i Tel Aviv, som har satt sinnet i kok hos enkelte. Palestina-komiteen har blant annet vært kritiske.

I tillegg har elleve palestinske artister skrevet et brev, der de oppfordrer til boikott av artisten, ifølge NRK.

Tidligere har artister som Lorde og Lana del Rey avlyst konserter i Israel. Andre har spilt, men har valgt å gjøre politiske poenger ut av det. Nick Cave valgte å spille i Israel i 2017 fordi det var kontroversielt. Boy George har tidligere også spilt i Tel Aviv.

- Når jeg drar til Israel, sier folk at jeg ikke burde dra. Dra til helvete med dere, jeg drar hvor jeg vil, sa han den gang.

EUROVISION: Norske Mona Berntsen (29) danset for Madonna med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Det skaper sterke reaksjoner. Video: Eurovison Song Contest Vis mer

Eksempelet folk har friskest i minnet, er trolig fra mai i år. Israel arrangerte Eurovision, og Madonna skulle opptre i pausen. Det ble kritisert av enkelte, spesielt siden det var varslet at artisten trolig ikke ville komme med noe politisk stunt fra scenen.

Det gjorde hun imidlertid. Norske Mona Berntsen, en av Madonnas dansere, viste fram et palestinsk flagg på ryggen sin mot slutten av opptredenen.

LES OGSÅ: - Ingenting som kan komme mellom oss

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer