Emma Watson og «Blackout Tuesday»:

Stjernen hudflettes: - Fader ta det

Emma Watsons uheldige handling i sosiale medier får flere til å se rødt.

FÅR HØRE DET: Emma Watsons innlegg har skapt en rekke reaksjoner. Nå tar stjernen bladet fra munnen. Foto: NTB Scanpix
FÅR HØRE DET: Emma Watsons innlegg har skapt en rekke reaksjoner. Nå tar stjernen bladet fra munnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag ble Instagram fylt opp av svarte bilder i det som var en del av en kampanje kalt «Blackout Tuesday». Bevegelsen fant sted som en reaksjon på at George Floyd mistet livet forrige uke.

Den 46 år gamle afroamerikaneren døde etter at han ble pågrepet av politimenn i Minnesota - der én av dem presset kneet sitt mot Floyds nakke, noe som endte med å koste Floyd livet.

Dette har resultert i flere opptøyer og demonstrasjoner, og flere har også delt sine reaksjoner i sosiale medier etter hendelsen. En som hengte seg på bevegelsen om å dele et svart bilde på Instagram, var «Harry Potter»-stjernen Emma Watson (30).

På profilen hennes, hvor hun har over 57,2 millioner følgere, har hun delt ikke bare ett, men tre svarte bilder etter hverandre. Dette angivelig i god tro, men det har ikke akkurat falt i smak hos fansen.

KRITIKK: Den norske komikeren Espen Eckbo er kanskje best kjent for sine mange rollefigurer og karakterer. Nå er det spesielt én karakter som har fått Instagram-brukere til å se rødt. Vis mer

- Fader ta det

Ifølge flere utenlandske medier, deriblant Page Six, er det flere som reagerer på at hun la ut tre bilder på rad, og mener at det virker som Watson bryr seg mer om estetikken på sosiale medier-plattformen sin, enn hva budskapet bak bildene egentlig er.

«Måten Emma Watson kaller seg selv en aktivist, men ikke har sagt noe annet enn å dele tre firkanter på Instagram viser bare hvilken hvit feminist hun er», raser en følger på Instagram.

«La Emma Watson akkurat en helsikes ramme rundt sitt «Blackout Tuesday»-innlegg så det skal stå til estetikken hennes? Fader ta det, og fader ta at dette er den eneste gangen hun har brukt stemmen sin, men sier ingenting. La meg få slippe den dritten fra en hvit feminist», raser en annen.

Ifølge det amerikanske nettstedet har Watson selv lagt ut et nytt innlegg etter kritikken, hvor hun setter flere ord på det som skjer i USA.

«Jeg står sammen med dere», skriver hun til bildet, som består av en lengre tekst.

Se dette innlegget på Instagram

I stand with you.

Et innlegg delt av Emma Watson (@emmawatson)

- Vil lære mer

«Det er så mye rasisme, både i fortiden vår og nå, som ikke anerkjennes eller redegjøres for. Hvit overlegenhet er en form for hierarki og dominans, av eksplosjon og undertrykkelse, som står fast i samfunnet. Som en hvit person har jeg dratt nytte av dette», skriver hun.

«Mens vi kan føle at vi som enkeltperson jobber hardt internt for å være antirasistiske, må vi jobbe hardere eksternt for aktivt å takle den strukturelle og institusjonelle rasismen rundt oss. Jeg lærer fremdeles om de mange måtene jeg ubevisst støtter et system som er strukturelt rasistisk», fortsetter hun.

I løpet av de kommende dagene ønsker skuespilleren å dele linker til informasjon hun har funnet nyttig på veien til å lære mer om situasjonen.

«Jeg ser sinnet ditt, tristheten og smerten. Jeg kan ikke vite hvordan dette føles for deg, men det betyr ikke at jeg ikke vil prøve», skriver hun avslutningsvis.

Selv om flere mener hun har brukt lang tid på å endelig bruke stemmen sin, hylles hun for ordene i kommentarfeltet, og det er tydelig at det settes pris på.

KRANGEL: Runar Søgaard ble beskyldt for å ha kalt Abubakar Hussain for en «negerbolle» i «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

Hylles

En annen som har fått mye oppmerksomhet for sine innlegg i sosiale medier, er «Lovlig Blond»-stjernen Reese Witherspoon (44). Hun måtte forklare det som har skjedd til sin syv år gamle sønn, Tennessee James Toth.

«I går kveld ved middagen spurte syvåringen min meg hvorfor alle voksne er så lei seg», skrev hun innledningsvis på Instagram.

«The Morning Show»-stjernen fortalte videre at de snakket med ham om hva som hadde skjedd med George Floyd.

«Å være en hvit mor som prøver å forklare rasisme og fordommer til sin hvite sønn, som ikke skjønner hvorfor noen kan behandle andre på den måten, var hjerteskjærende», skrev hun videre, og fortsatte:

«Men ikke så hjerteskjærende som å være offer for en av de meningsløse, voldelige og ubevisste forbrytelsene. Ikke på langt nær så hjerteskjærende som å være en av familiene som daglig opplever tap, trakassering og diskriminering. Ikke på langt nær så hjerteskjærende som å være mor som lever i frykt for hva som vil skje med barna hennes i denne verdenen».

«Lovlig Blond»-stjernen oppfordret også andre foreldre til å snakke med barna sine om rasisme, privilegier, fordommer og hat.

LES OGSÅ: Utsatt for rasisme: - Lei meg og redd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer