Jada Pinkett Smith:

Stjernen avslører at hun mister håret

- Det var ett av de øyeblikkene i mitt liv hvor jeg praktisk talt skalv av frykt.

ÆRLIG: Skuespiller Jada Pinkett Smith (46) forteller hvorfor hun har kledd seg i ulike hodeplagg og turban de siste månedene. Foto: NTB Scanpix
ÆRLIG: Skuespiller Jada Pinkett Smith (46) forteller hvorfor hun har kledd seg i ulike hodeplagg og turban de siste månedene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske skuespilleren Jada Pinkett Smith (46) har den siste tida blitt avbildet med en rekke ulike hodeplagg og turbaner, som har skjult hennes mørke og ellers velstelte hår.

Dét er ikke tilfeldig.

Via sitt eget talkshow på Facebook, «Red Table Talk», har 46-åringen gått ut offentlig og fortalt at hun sliter med hårtap.

- Folk har spurt meg om hvorfor jeg går med turban. Vel, jeg har ikke snakket om det. Det er ikke enkelt å prate om, men jeg skal gjøre det, forteller Pinkett Smith, ifølge Today.

Saken fortsetter under videoen.

TÅREVÅTT: Jada Smith møtte Will Smiths ekskone, Sheree Fletcher, for en samtale om hvordan det var da hun datet Will mens han og Sheree fortsatt var gift. Video: Red Table Talk via CNN Vis mer

- Skalv av frykt

Skuespilleren, som er gift med Will Smith (49), tegner deretter et bilde av den dagen hun først oppdaget hårtapet.

GIFT: Jada Pinkett Smith og Will Smith har vært gift i over 20 år. Sammen har de to barn. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Jada Pinkett Smith og Will Smith har vært gift i over 20 år. Sammen har de to barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var utrolig skremmende da det først skjedde. Jeg var i dusjen en dag og sto plutselig med en håndfull av mitt eget hår i hendene. Jeg tenkte bare: «Å herregud, er jeg på vei til å bli skallet?», sier hun, ifølge New York Daily News, og fortsetter:

- Det var ett av de øyeblikkene i mitt liv hvor jeg praktisk talt skalv av frykt. Det er derfor jeg klipper håret mitt, og derfor jeg fortsetter å klippe det.

Videre forklarer Pinkett Smith at hun «har tatt alle slags tester» for å finne årsaken til at håret faller ut. Det har så langt vært resultatløst. I januar dukket skuespilleren opp med en ny, kort frisyre, men har hovedsakelig vært iført hodeplagg siden den gang.

BOB: Jada Pinkett Smith har hatt både korte og lengre frisyrer opp gjennom åra. Foto: NTB Scanpix
BOB: Jada Pinkett Smith har hatt både korte og lengre frisyrer opp gjennom åra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spekulerer i årsak

Adrienne Banfield-Jones, Pinkett Smiths mor, mener at hårtapet kan bunne i stress. Andre har foreslått at 46-åringen muligens kan være rammet av Alopecia areata.

- Alopecia Areata, eller flekkvis hårtap er en autoimmun sykdom. Det vil si at av ukjent grunn går immunforsvaret løs på hårfollikler, altså «hullet» i hudoverflaten som håret vokser ut av, og dermed taper man håret, har Michael Zangani, hudlege ved Norges største hudavdeling, Rikshospitalet, og Akademiklinikken, tidligere fortalt til Dagbladet i forbindelse med en annen artikkel om ovennevnte tema.

- I de fleste tilfeller får man håret tilbake i løpet av ett til to år. Hos cirka 10-20 prosent utvikler det seg videre til hele hodet, eventuelt hele kroppen. Sykdommen rammer oftest før 20-åra, men voksne kan også få dette, fortsatte han.

Som Pinkett Smith forklarer, vet hun derimot ikke om dette er sykdommen hun er rammet av.

MED BARNA: Will og Jada sammen med barna Jaden og Willow, samt eldstesønnen Trey (t.v.) fra Wills Smiths første ekteskap med Sheree Fletcher. Foto: NTB scanpix
MED BARNA: Will og Jada sammen med barna Jaden og Willow, samt eldstesønnen Trey (t.v.) fra Wills Smiths første ekteskap med Sheree Fletcher. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Mistet alt håret

Flere kjente kvinner har tidligere gått ut og fortalt om påkjenningen det er å miste håret som kvinne. Undertøysmodell, 26 år gamle Yasmin Taylor, er en av dem.

Hun lider av Alopecia Areata. Tilstanden kan være forbigående hos mange, men Taylor var ikke så heldig.

- Jeg fikk diagnosen da jeg var 15. Jeg mistet alt håret mitt like før 20-årsdagen min. Da begynte jeg å gå med parykk, som jeg gjemte meg bak i tre år. I mars 2015 kvittet jeg meg med parykken, har hun uttalt i et tidligere blogginnlegg.

Taylor har gjort seg bemerket for å legge ut bilder og tekster på Instagram om hårtapet sitt, og har forklart at hun opplever at mange finner støtte i at hun er så åpen om lidelsen.

Her i Norge har blogger, forfatter og foredragsholder Vibeke Klemetsen (42) fortalt om sine erfaringer med hudsykdommen. Hun fikk diagnosen som 11-åring, men etter to år kom håret tilbake. Også Kristine Odgaard Jacobsen er blant dem som har vært åpen om diagnosen.

LES OGSÅ: Jada Pinkett Smith svarer på swingers-ryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer