Jamie Oliver:

Stjernekokkens fall fra toppen

Her er Jamie Olivers mange kamper og kontroverser.

FRA SUKSESS TIL TRØBBEL: Kjendiskokk Jamie Oliver har opplevd det meste gjennom sin karriere. Her avbildet med Victoria Beckham i 2006, og utenfor BBC Radio 2 sitt studio i fjor høst. Foto: NTB scanpix
FRA SUKSESS TIL TRØBBEL: Kjendiskokk Jamie Oliver har opplevd det meste gjennom sin karriere. Her avbildet med Victoria Beckham i 2006, og utenfor BBC Radio 2 sitt studio i fjor høst. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kjendiskokk Jamie Oliver (43) ble kjent som den sympatiske kokken som ga arbeidsløs britisk ungdom jobb, og som gjennom nyskapende kokebøker fikk folk til å senke skuldrene og kose seg med matlagingen.

Gjennombruddet fikk han i tv-serien «The Naked Chef» tidlig på 2000-tallet, og siden har han gjort suksess på flere områder. 43-åringens mange kokebøker og tv-program har gått sin seiersgang i en rekke land, og i tillegg har han bygget et internasjonalt restaurantimperium.

Nå, 20 år etter at «The Naked Chef» ble sendt på lufta for første gang, er det blitt kjent at Olivers restauranter i Storbritannia er på randen av konkurs.

Hele 22 av 25 restauranter er nødt til å stenge som følge av det økonomiske uføret. Det fører til at omkring 1000 ansatte mister jobben.

Imidlertid er ikke dette første gang at Jamie Oliver møter motbør.

DEN GANG DA: Jamie Oliver avbildet på turné i Australia høsten 2001, et par år etter at han ble et velkjent TV-fjes i en rekke land som «The Naked Chef». Foto: Ross Hodgson/REX/ NTB scanpix
DEN GANG DA: Jamie Oliver avbildet på turné i Australia høsten 2001, et par år etter at han ble et velkjent TV-fjes i en rekke land som «The Naked Chef». Foto: Ross Hodgson/REX/ NTB scanpix Vis mer

- Har ikke mer penger

Det er ingen tvil om stengningen av restaurantene er alvorlig for TV-kokken. Selv uttalte han til The Guardian at han er knust over beslutningen.

- Jeg er svært lei meg for dette resultatet, og jeg vil gjerne takke alle ansatte og våre leverandører som med liv og sjel har drevet denne forretningen i over ti år, sier han, og fortsetter:

- Jeg anerkjenner hvor vanskelig dette må være for alle som er berørt.

Likevel kommer ikke nødvendigvis stengningene som en overraskelse. Under overflaten har det nemlig ulmet i lengre tid. Oliver har selv beskrevet situasjonen som «utfordrende» helt siden 2014.

TV-STJERNE: Jamie Oliver gjestet «Skavlan» sammen med prinsesse madeleine, Adele og Chris O'Neill i 2015. Foto: REX Shutterstock/ NTB scanpix
TV-STJERNE: Jamie Oliver gjestet «Skavlan» sammen med prinsesse madeleine, Adele og Chris O'Neill i 2015. Foto: REX Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

I september 2017 måtte han selv bidra med omkring 137 millioner kroner til sin italienske retaurantkjede Jamie's Italian, ifølge den australske nettavisen news.som.

I oktober 2018 åpnet han seg om den økonomiske situasjonen overfor Daily Mail, som skrev at han kan ha tapt mer enn én milliard kroner på sin virksomhet.

- Jeg har ikke mer penger, innrømmet han til avisen.

- Alvorlige PR-tabber

Så hvordan har businessen gått fra å være en solskinnshistorie til å nærme seg konkurs?

Den australske PR-eksperten Catriona Pollard mener Oliver har gått på en rekke fatale PR-tabber, som inkluderer både overeksponering og at han har unnlatt å adressere en rekke kontroverser.

Blant kontroversene nevner hun blant annet 43-åringens lukrative avtale med oljegiganten Shell. Oliver har tidligere vært tydelig i sin støtte til klimatiltak, og mange reagerte derfor stort på at han valgte å samarbeide med et av verdens største oljeselskap, hevder hun overfor news.com.

I tillegg mener hun et høyt prisnivå på kokkens restauranter var med på å ødelegge hans rykte som en alminnelig og jordnær mann.

Mens alle kunne ha råd til å kjøpe kokebøkene eller se tv-programmet gratis, var det mange som ikke kunne ta seg råd til å spise på hans mange restauranter, hevder hun.

- Merkevaren hans er en hverdagslig mann, men det lar seg ikke konvertere til en søkkrik forretningsmann. Dette fungerte ikke for folk, sier Pollard.

Fikk mødre på nakken

De siste årene har ikke bare vært preget av økonomisk uføre. Ekteskapet med Juliette Norton (44) har resultert i hele fem barn og stadige lykkebilder på Instagram.

Men som så mange andre har han flere ganger klart å yppe på seg fans og andre stjerner med sine i utgangspunktet uskyldige uttalelser.

Før han ble fembarnsfar i 2016, uttalte han nemlig at flere mødre burde amme. Det gikk ikke like godt hjem hos alle.

Etter at en rekke kvinner, deriblant Adele (31), raste mot Oliver skrev han flere meldinger på Twitter, der han understreket at han forsto at amming ofte ikke er lett og i noen tilfeller ikke engang mulig, men at han bare ville støtte kvinner som vil amme:

«Som far - og kommende far - ville jeg aldri ønsket å fornærme kvinner eller mødre ettersom jeg vet hvor utrolige de er, og jeg ville fått bank når jeg kom hjem!»

Vakthold til familien

Denne uttalelsen var ikke det eneste han fikk kritikk for i løpet av kort tid. Da han kunngjorde ankomsten av sitt yngste barn på Instagram, skrev han blant annet at parets to eldste døtre, Poppy (17) og Daisy (16), var til stede under fødselen.

I et intervju med bladet Good Housekeeping fortalte han i ettertid at paret mottok mye kritikk for at de lot de to unge jentene være vitne til at lillebroren ble født.

Selv forsvarte kjendiskokken valget, og la også til at den ene datteren fikk klippe navlestrengen.

- Det var en idé fra moren og barna. Det er bare kontroversielt for veldig merkelige folk. I store deler av verden er det vanlig med hjemmefødsel, og forskjellige land har forskjellige vaner.

I september 2018 opplevde den store familien for øvrig et innbrudd i boligen, noe som har satt spor og fått mye medieoppmerksomhet. Oliver satte seg opp mot den aggressive inntrengeren, som etter hvert ble tatt hånd om av politiet.

Som følge av innbruddet så Oliver seg nødt til å leie inn vakter som nærmest fotfølger familien.

STOR FAMILIE: Jamie Oliver viser stolt fram sin fine familie og nyfødte sønn i 2016. Foto: Splash News/ NTB Scanpix
STOR FAMILIE: Jamie Oliver viser stolt fram sin fine familie og nyfødte sønn i 2016. Foto: Splash News/ NTB Scanpix Vis mer

Angrepet av aktivister

Selv om han i tv-serien «The Naked Chef» ble berømmet for sin avslappede stil og for å inspirere menn til å begynne å lage mat, har altså ikke alle vært like fornøyd med tv-kokken i årenes løp.

Miljø- og klimaaktivister er blant dem som har reagert voldsomt på tv-kokken, noe de ikke har latt forbigå i stillhet.

I 2017 fortalte Oliver selv at britiske anti-kjøttaktivister flere ganger hadde angrepet hans restauranter og at de stadig ble mer nærgående. Blant annet hadde en gruppe protestert utenfor hans populære restaurant i Bristol, utkledd som kuer.

Ved en annen anledning gikk en gruppe på rundt 20 personer inn i en av hans italienske restauranter og viste bilder av slakt til gjestene, deriblant barn, fortalte han i et intervju med The Sunday Times.

LES OGSÅ: - Nå har hun fått seg kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer