Jada Pinkett Smith:

Stjernefamilien med omstridt stunt

De tre profilerte familiemedlemmene får massiv oppmerksomhet for kontroversielt stunt.

«VAGINADAMPING» I «Red Table Talk» prøver Jada Pinkett Smith, Willow og Adrienne «vaginadamping». Video: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi skal gjennomføre «vaginadamping» med kameraer til stede, sa skuespiller, sangerinne og kona til enda mer kjente Will Smith, Jada Pinkett Smith (49), til sin mor og datter.

Så gjorde de det.

«Fornyet og energifulle»

«Vaginadampingen» fant sted i siste episode av det amerikanske talkshowet «Red Table Talk», som Smith har sammen med nettopp datteren Willow Smith (20) og sin mor, Adrienne Banfield-Norris (67).

Det melder flere internasjonale medier, deriblant Insider.

I episoden får seerne se at de tre sitter over store boller fylt med varmt vann og masse urter. Da økten var over var de alle enige om at de følte seg avslappet, fornyet og fulle av energi.

LYKKELIG GIFT: Will Smith og Jada Pinkett Smith giftet seg i 1997, og holder fortsatt sammen. Hun har også sitt eget talkshow på Facebook, som nok en gang skaper overskrifter denne uken. Foto: PA Photos/ NTB
LYKKELIG GIFT: Will Smith og Jada Pinkett Smith giftet seg i 1997, og holder fortsatt sammen. Hun har også sitt eget talkshow på Facebook, som nok en gang skaper overskrifter denne uken. Foto: PA Photos/ NTB Vis mer

Den noe spesielle sekvensen skal bare ha vært en liten del av episoden og har navnet «Møt vår dronning av velbehag». «Velbehaget» skal det ha vært Pinkett Smiths mangeårige venn og healer «Queen Afua» som hadde regi på.

Underveis snakker «Queen Afua» også om viktigheten av å pleie både vaginaen og resten av kroppen med kjærlighet og omsorg.

KONTROVERSIELL PRAKSIS: Jada Pinkett Smith, Adrienne Banfield-Norris og Willow Smith gjorde «vaginadamping» i programmet «Red Table Talk». Gynekolog mener metoden er mer skadelig enn motstatt. Foto: Red Table Talk / Facebook
KONTROVERSIELL PRAKSIS: Jada Pinkett Smith, Adrienne Banfield-Norris og Willow Smith gjorde «vaginadamping» i programmet «Red Table Talk». Gynekolog mener metoden er mer skadelig enn motstatt. Foto: Red Table Talk / Facebook Vis mer

Kritisk til praksisen

«Vaginal damping» er en eldgammel praksis som stammer fra afrikanske, asiatiske og søramerikanske kulturer som en form for rens av skjeden etter en kvinnes menstruasjonsperiode eller fødsel, ifølge Insider.

Time har tidligere omtalt fenomenet som en flere hundre år gammel koreansk behandling under navnet chai-yok.

FÅTT KLAGE: «4etg» har fått én klage etter at en programleder i programmet gjennomførte en «ice cube challenge». Bilder fra NRK. Vis mer

Tilhengere av praksisen sier at metoden kan lindre kramper, behandle vaginal prolaps og forbedre fruktbarheten.

Men det er ingen vitenskapelige bevis som sier at å «dampe» skjeden kan gi disse fordelene, uttaler gynekologer til samme nettsted.

Ifølge eksperter er sannsynligheten større for at det har motsatt effekt - at det kan øke forekomsten av bakterier og føre til soppinfeksjon.

Og at det kan være farlig. I 2019 meldte blant annet BBC at gynekologer advarte mot behandlingen etter at en kvinne pådro seg brannskader.

Gynekolog Dr. Jen Gunter skrev følgende i boken «Den vaginale bibel», som hun ga ut for en tid tilbake: «Ideen om at damp kan rense vaginaen er fysisk umulig fordi damp ikke kan trenge gjennom livmorhalsen og inn i livmoren».

SETT AV MILLIONER: Filmstjerna Will Smith og artist Jason Derulo har delt en video på Instagram, men fansen er usikre på om den er ekte eller bare en spøk. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Hun la til at vaginaen ikke trenger noe som helst for å bli renset, fordi den kan «rense seg selv» uten hjelp.

Facebook-serien «Red Table Talk» hadde premiere i 2018, og holder altså koken fortsatt.

Tidligere har for øvrig Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow (48) skapt reaksjoner med sitt råd om å nettopp «dampe» vaginaen sin.

LES OGSÅ: Stjernen avslører at hun mister håret

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer