Tor Kjærvik:

Stjerneadvokaten skutt og drept

Tor Kjærvik var forsvarer i noen av Norges mest profilerte saker.

PROFILERT: Advokat Tor Kjærvik har jobbet med flere av Norges største kriminalsaker. Foto: Tore Meek / NTB
PROFILERT: Advokat Tor Kjærvik har jobbet med flere av Norges største kriminalsaker. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld ble det meldt om skyting i en leilighet på Røa i Oslo. En mann ble drept, og en annen mann i 30-årene pågrepet.

Tirsdag bekrefter politiet at den drepte er advokat Tor Kjærvik. Han ble nylig 70 år gammel, og ble drept i sitt eget hjem.

Han ble den første drepte i Norge i 2021.

SKUTT OG DREPT: Politiets teknikere er på plass utenfor leiligheten til Tor Kjærvik etter drapet tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUTT OG DREPT: Politiets teknikere er på plass utenfor leiligheten til Tor Kjærvik etter drapet tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Siktet i nær relasjon

Flere personer var i leiligheten da skuddene falt, uten at politiet har forklart hvor mange og i hvilken forbindelse. Flere personer skal ha vært vitne til deler av hendelsen. Politiet har foreløpig ikke gått ut med om de mistenker at andre gjerningspersoner har medvirket i drapet.

Etter drapet har politiet blant annet foretatt rundspørring i nabolaget. Flere skal ha hørt pistolskuddene.

Det antatte drapsvåpenet er beslaglagt av politiet.

Den pågrepne mannen er blitt siktet for drapet, og siktede og avdøde er i «nær relasjon».

- Det er en familierelasjon, og en går ikke ytterligere inn på hva vi legger i nær relasjon, sier seksjonsleder Anne Alræk Solem i oslopolitiet under en pressebrifing tirsdag formiddag, ifølge Dagbladet.

Mannen er ikke kjent for politiet fra tidligere. Han er foreløpig ikke avhørt, og det er ukjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

Advokat John Christian Elden, som kan sies å være svært så høyprofilert selv, er oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen. Han forteller til Dagbladet at vedkommende meldte seg selv til politiet.

Den siktede blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

I krimhistorien

Kjærvik har vært forsvarer i noen av norgeshistoriens største saker. Aller mest kjent er han for å ha forsvart Kristin Kirkemo i Orderud-saken. Som kjent ble hun dømt til 16 år i fengsel for sin rolle i trippeldrapet.

ORDERUD-SAKEN: Forsvarer Tor Kjærvik sammen med Kristin Kirkemo i Frogner grendehus i Sørum kommune i 2001. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
ORDERUD-SAKEN: Forsvarer Tor Kjærvik sammen med Kristin Kirkemo i Frogner grendehus i Sørum kommune i 2001. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Kjærvik var også forsvarer for NOKAS-tiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen. Han fikk en formidabel strafferabatt etter å ha hjulpet politiet med å oppklare ranet.

Kjærvik var dessuten advokat i Landås-saken i Bergen og i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannessen.

Lang karriere

Advokaten startet sin karriere som forsvarer på tidlig 1980-tallet og var tilknyttet advokatfellesskapet Advokatene ved Tinghuset i Oslo.

I nesten fire tiår har han markert seg innenfor rettens dører. Til tross for at han nylig fylte 70 år, var han yrkesaktiv, selv om VG melder at han skulle trappe ned på arbeidsmengden.

PRIVAT: For Tor Kjærvik var det arbeidet som sto i fokus, aldri ham selv. Foto: Berit Roald / NTB
PRIVAT: For Tor Kjærvik var det arbeidet som sto i fokus, aldri ham selv. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Selv om Kjærvik var så profilert som han var, tok han sjelden plass i rampelyset selv. Han stilte i svært få intervjuer i løpet av sin karriere, og lite er derfor kjent om privatlivet hans.

Drapet har etterlatt advokatmiljøet i sjokk.

- Tor Kjærvik var én av de beste vi hadde. Den vennlige og lavmælte forsvarer, som fikk det til, og som flere av oss har mye å lære av, sier forsvarerkollega Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

LES OGSÅ: Bestilte grusomt drap på eks-kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer