STJAL SHOWET: Skuespiller Frances McDormand mottok Oscar for innsatsen i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». Takketalen benyttet hun til å sende en klar melding til menn i salen. Video: ABC / CNN / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frances McDormand:

Stjernas Oscar-statuett stjålet

Feiret gjenforeningen med en dobbel cheeseburger.

(Se og Hør): I natt vant skuespiller Frances McDormand (60) en Oscar-statuett for hovedrollen i filmen «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri».

HOLD GODT RUNDT DEN: Frances McDormand tar et godt grep rundt Oscar-statuettem. Foto: NTB Scanpix
HOLD GODT RUNDT DEN: Frances McDormand tar et godt grep rundt Oscar-statuettem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kort tid etter ble hun nesten frastjålet statuetten, skriver People.

Etter å ha holdt en svært følelsesladd takketale under prisutdelingen, dro hun mot Guvenors Ball-etterfesten i Ray Dolby Ballroom i Hollywood, der prisvinnerne kan få statuettene sine inngravert.

60-åringen oppdaget etter hvert at statuetten ikke var å finne, og hun ble observert fortvilet og gråtkvalt utenfor festområdet. McDormand forlot dermed festen sammen med ektemannen Joel Coel.

Heldigvis var det høy sikkerhet i området rundt festen, og en fotograf skal ha klart å stoppe en mann som holdt statuetten hennes i hånda.

Den 47 år gamle mannen, som stjal statuen, la ut denne videoen på sin egen Facebook-side: I videoen sier han blant annet: «Denne er min, baby» mens han blir gratulert av gjestene rundt seg.

- Jeg kan bekrefte at prisen var borte en liten stund. Frances og statuetten hennes ble heldigvis gjenforent i går kveld. De feiret gjenforeningen med en dobbel cheeseburger fra In-N-Out, sier en representant for skuespilleren til People.

47-åringen ble arrestert, skriver Rolling Stone.

Minneverdig takketale

Frances McDormand sørget for at ingen skulle glemme hennes takketale under nattens prisutdeling. Hun brukte nemlig anledningen til å vie prisen og oppmerksomheten til alle kvinnelige nominerte i salen.

Hun mottok stående applaus.

- Se dere rundt mine damer og herrer. Vi har alle historier å fortelle og prosjekter vi vil ha finansiert. Ikke snakk til oss om dette på fester, men inviter oss inn på kontoret om noen dager, eller så kan dere komme til våre, så skal vi fortelle alt dere trenger å vite, sa McDormand og fortsatte:

- Jeg avslutter med to ord: «Inclusion rider» (inkluderingsklausul, red.anm.).

«Inclusion rider» er en kontraktsklausul som tvinger gjennom et mangfoldig filmcrew på settet.

Frances McDormand vant sin første Oscar-statuett i 1997, for hovedrollen i filmen «Fargo».

#metoo-innslag

Som forventet ble #metoo-skandalene nevnt flere ganger i løpet av årets Oscar-show.

Dette var den første utdelingen etter overgrepsanklagene mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein. Det kom flere stikk mot ham under showet.

Komiker Jimmy Kimmel, som ledet årets utdeling, startet med å berømme den «høyest elskede og mest respekterte mannen i Hollywood, Oscar» (statuetten red.anm.).

Komiker Jimmy Kimmel, som ledet årets utdeling, startet med å berømme den «høyest elskede og mest respekterte mannen i Hollywood, Oscar» (statuetten red.anm.).

- Det er det gode grunner til. Bare se på ham. Han har hendene hvor man kan se dem, sier aldri noe uhøflig og viktigst av alt, ingen penis, fleipet Kimmel til latter fra salen.

Kampanjen «Time's Up», som kom i kjølvannet av #metoo-bølgen, er også blitt et velkjent fenomen i Hollywood. Kampanjen sørget for at den røde løperen under årets Golden Globe i stor grad var preget av helsvarte antrekk - en markering mot seksuell trakassering.

Dette var imidlertid ikke å se under årets Oscar-utdeling.

- Det er viktig at folk skjønner at Time's Up handler om mer enn bare den røde løperen. De kvinnene du har sett gå på løperen i svart, er nå aktivister for bevegelsen, fortalte Grey's Anatomy-produsent Shonda Rhimes, på en pressekonferanse torsdag, gjengitt av The Telegraph.​

Les også: Raser etter at den avdøde svenske stjernen ble «glemt»

FARGERIK LØPER: Stjernene droppet de sorte antrekkene under Oscar-utdelingen natt til mandag. Video: Kjersti Flaa Vis mer