Stian Sivertzen havnet i koma to ganger på syv år: - Ingen visste hvordan det ville gå med meg

Snowboardkjøreren nekter å la sykdomsmarerittet ta over hverdagen.

SNAKKER OM ULYKKEN: Snowboardkjører Stian Sivertzen (28) svevde mellom liv og død da han fikk en rift på hovedpulsåra i 2009. I TV 2-programmet «Mer enn gull» snakker han om de dramatiske døgnene på sykehuset i Canada. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

13. februar 2009 er en dag Stian Sivertzen (28) aldri kommer til å glemme.

Snowboardkjøreren var i Vancouver for å delta i prøve-OL, han lå an til å gjøre en god sesong og hadde alle forutsetninger for å imponere i de kanadiske bakkene.

Så går det fryktelig galt.

Delvis lam

Under en konkurranse faller han, lander på magen og slår hodet i bakken. Legene konstaterer først at Sivertzen «bare» har et åpent kragebeinsbrudd, men finner etter hvert ut at situasjonen er langt mer alvorlig.

TAPPERT SMIL: Stian Sivertzen gjennomgikk to operasjoner i Canada, før han ble fløyet til Norge. Foto: Roger Hjelmstadstuen
TAPPERT SMIL: Stian Sivertzen gjennomgikk to operasjoner i Canada, før han ble fløyet til Norge. Foto: Roger Hjelmstadstuen Vis mer

28-åringen har fått en rift på hovedpulsåra, og får vite at han har 80 prosent sjanse for å overleve. Som om ikke det var nok, oppstår det komplikasjoner under operasjonen.

I kveldens episode av TV 2-programmet «Mer enn gull», idrettens svar på «Hver gang vi møtes», forteller idrettsutøveren om de dramatiske dagene på sykehuset i Vancouver, og tida etterpå.

- Jeg ble lagt i koma, men heldigvis klarte legene å vekke meg etter fem dager. Da var jeg lam i hele venstresida av kroppen. Det var ingen som visste hvordan det ville gå med meg, for jeg hadde fått to hjerneinfarkt, forteller kongsbergmannen.

Ulykken fikk stor omtale her til lands, og flere, deriblant legene, spådde en mørk framtid for Sivertzens proffkarriere.

Nytt sykdomsmareritt

- Jeg måtte lære meg å gå på nytt, og det ble snakket om at de skulle finne en kommunal bolig til meg. Det nektet jeg, for jeg skulle tilbake i bakken, forteller 28-åringen i klippet.

TILBAKE I VANCOUVER: Stian Sivertzen under OL i 2010, et år etter ulykken. Han var tilbake på brettet allerede fem måneder etter det stygge fallet. Foto: Afp / NTB Scanpix
TILBAKE I VANCOUVER: Stian Sivertzen under OL i 2010, et år etter ulykken. Han var tilbake på brettet allerede fem måneder etter det stygge fallet. Foto: Afp / NTB Scanpix Vis mer

Etter to og en halv måneds rehabilitering hjemme i Norge, på Sunnaas sykehus, var Sivertzen utrolig nok på beina igjen. Året etter deltok han i OL.

- Det er noe av det største jeg har fått til, meddeler snøbrettkjøreren.

I fjor ble Sivertzen igjen alvorlig syk, etter å fått en hissig infeksjonen som festet seg på den gamle skaden.

Overfor Dagbladet forteller Sivertzen, som holder foredrag om sin vanvittige livshistorie, at han har en tilnærmet normal hverdag.

- Maks uheldig

- Jeg går fortsatt på antibiotika, men har det kjempebra. Jeg må selvfølgelig være litt observant av og til, få nok hvile og passe ekstra på hvis jeg blir syk. Men jeg kan pushe kroppen min som normalt og være aktiv idrettsutøver, sier han.

- Er du ikke redd for at noe liknende kan skje igjen?

- Man har alltid en tanke om at kan skje noe, men jeg kan ikke gå rundt og tenke hele tida. Jeg har akseptert den situasjonen jeg er i, og ser framover, sier Sivertzen, og legger til:

- Jeg har bare vært maks uheldig!

Nå drømmer 28-åringen om å bli klar for OL i Pyeongchang til vinteren.

LES OGSÅ: - Ronaldo er blitt pappa i skjul.

FELLES MÅL: I «Mer enn gull» på TV 2 forteller Liv Grete Skjelbreid hvordan hun opplevde bruddet med Raphael Poireé, og hva som ble deres hovedfokus i tida etter. Video: TV 2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer