Laurene Powell Jobs:

Steve Jobs' enke arvet alt - og gikk under jorden

Laurene Powell Jobs skyr rampelyset, men jobber med prestisjeprosjekter i det stille.

MYSTISK: Laurene Powell Jobs regnes som en av verdens rikeste innen teknologibransjen. Enken til Steve Jobs holder seg imidlertid under radaren. Her avbildet med administrerende direktør i Apple, Tim Cook. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK: Laurene Powell Jobs regnes som en av verdens rikeste innen teknologibransjen. Enken til Steve Jobs holder seg imidlertid under radaren. Her avbildet med administrerende direktør i Apple, Tim Cook. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han var grunnlegger, styreleder og tidligere administrerende direktør for et av verdens mest kjente og verdifulle merkenavn.

Da Apple-gründer Steve Jobs tapte en langvarig kamp mot kreft 5. oktober 2011, etterlot han seg ikke bare et gigantselskap, men også kona Laurene Powell Jobs (54), samt fire barn.

Steve Jobs, som ble omtalt som et kreativt geni, ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen i 2004. Han fikk en levertransplantasjon i 2009, men to år seinere maktet ikke kroppen mer. Han ble bare 56 år.

VAR ALVORLIG SYK: Steve Jobs kjempet mot kreften i en årrekke. Her er han avbildet i juni 2011, fire måneder før han gikk bort. Foto: NTB Scanpix
VAR ALVORLIG SYK: Steve Jobs kjempet mot kreften i en årrekke. Her er han avbildet i juni 2011, fire måneder før han gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To års taushet

Det var med stor sorg at teknologientusiaster verden over mottok dødsbudskapet. Selv daværende president Barack Obama (56) sørget over hans død og beskrev Steve som en av «de største amerikanske innovatørene» gjennom tidene.

For familien ble 56-åringens bortgang markert i det stille. Det skulle gå nærmere to år før kona ville uttale seg om tapet av ektemannen gjennom 20 år.

I et intervju med NBC i april i 2013, meddelte Laurene i korte ordelag at sorgen fortsatt krevde sin plass i hverdagen.

- Vi savner ham hver dag. Vi vil først og fremst huske ham som en ektemann og far, fortalte hun.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET EKTEMANNEN: Steve Jobs og Laurene Powell Jobs giftet seg i 1991. Paret fikk 20 år sammen som ektefeller, før han gikk bort høsten 2011. Foto: NTB Scanpix
MISTET EKTEMANNEN: Steve Jobs og Laurene Powell Jobs giftet seg i 1991. Paret fikk 20 år sammen som ektefeller, før han gikk bort høsten 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Uatskillelige

Ifølge Business Insider møttes Steve og Laurene for første gang i 1990, da førstnevnte holdt et foredrag på Stanford Graduate School of Business i California, hvor hun studerte.

De to fant raskt tonen, og utvekslet telefonnumre. Samme dag som Steve og Laurene møttes, hadde Apple-gründeren opprinnelig avtalt en forretningsmiddag på kvelden.

Der dukket han aldri opp.

- Jeg sto på parkeringsplassen, med bilnøklene i hånden, og tenkte for meg selv: «Hvis dette er min siste dag på jorda, ville jeg helst tilbrakt den i et forretningsmøte eller med denne kvinnen?». Jeg løp over parkeringsplassen og spurte om hun ville spise middag med meg. Hun sa ja, vi spaserte inn til byen og har vært uatskillelige siden, har Steve Jobs uttalt i et tidligere intervju, ifølge Business Insider.

Saken fortsetter nedenfor.

DATEN SOM ALDRI TOK SLUTT: Steve Jobs har i tidligere intervjuer fortalt at han falt for kona umiddelbart. De fikk 21 år sammen. Her avbildet i 1997. Foto: NTB Scanpix
DATEN SOM ALDRI TOK SLUTT: Steve Jobs har i tidligere intervjuer fortalt at han falt for kona umiddelbart. De fikk 21 år sammen. Her avbildet i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare ett år etter sto Laurene Powell brud, og tok ektemannens verdensberømte etternavn. I september samme år kom parets førstefødte til verden, sønnen Reed (26), etterfulgt av døtrene Erin (22) og Eve (20), som ble født i henholdsvis 1995 og 1998.

Fra tidligere hadde Steve Jobs datteren Lisa Bennan-Jobs (40) med ekskjæresten Crisann Brennan (63).

Enorm formue

Steve Jobs etterlot seg en betydelig arv, på flere måter. Året før bransjepioneren døde, anslo Forbes at han hadde en formue på 5,5 milliarder dollar.

I 2016 skrev Business Insider at det var kona som arvet formuen, primært bestående av aksjer i Apple og Disney. Hun har siden fått fast plass på listen over verdens rikeste kvinner.

I fjor kunngjorde Forbes at hun sitter på en formue på svimlende 20 milliarder dollar. Dette tilsvarer om lag 160 milliarder kroner etter dagens kurs.

Saken fortsetter nedenfor.

GIR IKKE INTERVJUER: Steve Jobs' enke gir sjelden intervjuer til pressen, og holder ellers en lav profil. Foto: NTB Scanpix
GIR IKKE INTERVJUER: Steve Jobs' enke gir sjelden intervjuer til pressen, og holder ellers en lav profil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tross av at 54-åringen stadig innlemmes i ovennevnte prestisjelister, viser hun seg nærmest aldri i offentlige sammenhenger. Laurene gir også ytterst sjelden intervjuer.

At Steve Jobs' enke likevel har klart å fylle spalteplassen for hvordan hun forvalter arven, er ikke ukjent. I 2015 skrev New York Times at Laurene hadde investert 50 millioner dollar i det såkalte XQ Americas The Super School-prosjektet. Målet har vært å fremme utviklingen ved videregående skoler i USA.

Saken fortsetter under.

FORRETNINGSKVINNE: Laurene Powell Jobs har blant annet engasjert seg for utvikling ved skoler i USA. Hun investerer store summer i ulike prosjekter som sistnevnte. Foto: NTB Scanpix
FORRETNINGSKVINNE: Laurene Powell Jobs har blant annet engasjert seg for utvikling ved skoler i USA. Hun investerer store summer i ulike prosjekter som sistnevnte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Temaet er noe 54-åringen selv er lidenskapelig opptatt av. Laurene mener at utviklingen ved amerikanske skoler har gått i stå, sammenliknet med framdriften ellers i samfunnet.

Foruten å være involvert i ovennevnte prosjekt, har 54-åringen også flere baller i luften. I 2017 kjøpte hun blant annet en majoritetsandel av avisen The Atlantic gjennom Emerson Collective, en utviklingsorganisasjon som hun selv har startet og er leder av, ifølge New York Times.

Saken fortsetter under videoen.

SMAKEBIT: Teamet bak den kommende storfilmen «Jobs» røper hvordan de tenkte og jobbet da de laget filmen. Vis mer Vis mer

- Ingen vil dø

Det er i dag mer enn 40 år siden Steve Jobs sammen med Steve Wozniak bygget «Apple 1», selskapets første kommersielle produkt, i garasjen til Steves foreldre i Silicon Valley.

Den primitive datamaskinen kostet 666 dollar og 66 cent, måtte settes sammen av kunden selv og hadde verken tastatur eller skjerm.

Brukervennligheten økte drastisk, og siden 1976 har Steve bygd opp selskapet til å bli tidenes teknologieventyr. De siste årene kom en ny bølge nyvinninger - iTunes, iPod, iPhone og iPad - som har befestet Apples posisjon som verdensledende og preget hverdagen til hundrevis av millioner mennesker.

«Apple har mistet et visjonært og kreativt geni, og verden har mistet et fantastisk menneske. De av oss som har vært heldige nok til å kjenne og jobbe med Steve har mistet en kjær venn og en inspirerende mentor. Steve etterlater seg et selskap som bare han kunne ha bygget, og hans ånd vil for alltid være Apples fundament.», het det i en uttalelse fra Apple 6. oktober 2011.

Selv var ikke Steve redd for å snakke om døden. Under en tale til avgangsstudenter ved Stanford i 2005 ordla han seg slik:

«Ingen vil dø. Selv folk som vil til himmelen, ønsker ikke å dø for å komme dit. Og likevel er døden destinasjonen vi alle deler. Ingen har noensinne unnsluppet. Og det er slik det skal være, for døden er høyst sannsynlig livets beste oppfinnelse. Det er livets endringsagent. Den rydder ut det gamle for å gjøre plass til det nye. Akkurat nå er det nye deg, men en dag ikke så langt fra nå, blir du gradvis det gamle og blir ryddet bort. Beklager å være så dramatisk, men det er sant.»

LES OGSÅ: - Så ikke ut til at hun brydde seg