Nils-Ingar Aadne:

- Sterkt å se ham kjempe for livet

Komikeren mistet sin kjære Ida etter hjertestans i 2018. Da Christian Eriksen kollapset på fotballbanen i helgen, vekket det sterke minner.

DØDE BRÅTT: I 2018 fikk langrennsløper Ida Eide hjertestans under et mosjonsløp. Da fotballspiller Christian Eriksen i helgen falt livløs om på gresset i EM, vekket det sterke minner for Eides samboer Nils-Ingar Aadne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
DØDE BRÅTT: I 2018 fikk langrennsløper Ida Eide hjertestans under et mosjonsløp. Da fotballspiller Christian Eriksen i helgen falt livløs om på gresset i EM, vekket det sterke minner for Eides samboer Nils-Ingar Aadne. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Fredag gikk avsparket for årets fotball-EM, men denne helgen var det langt viktigere og mer gruoppvekkende ting enn selve fotballen som fikk oppmerksomhet under mesterskapet.

Sjokkerte spillere, støtteapparat, tilskuere og tv-seere fikk se danske Christian Eriksen (29) falle livløs om på gresset og få livreddende hjelp fra medisinsk personell på stedet.

Senere bekreftet den danske landslagslegen Morten Boesen at Eriksen hadde fått hjertestans i åpningskampen mot Finland. Nå skal tilstanden til Eriksen heldigvis være stabil.

Komiker Nils-Ingar Aadne (38) opplevde selv det forferdelige marerittet i 2018, da hans kjære Ida Eide falt om og døde etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim. Eide ble bare 30 år gammel.

FEIRING: Romelu Lukaku feiret sitt mål mot Russland ved å erklære sin kjærlighet til Christian Eriksen inn i kamera. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Veldig, veldig sterkt

Selv har Aadne brukt lang tid på å bearbeide sorgen, og nylig sto han på scenen igjen for første gang siden den tragiske hendelsen.

Til Se og Hør legger ikke komikeren skjul på at det var skremmende å bivåne scenene som utspilte seg under lørdagens kamp, en kamp han i utgangspunktet hadde på i bakgrunnen mens han trente.

- Det var guffent og utrivelig å se på. Det synes alle. Først og fremst ble jeg bekymret for ham, og krysset alt jeg hadde for at han skulle overleve. I tillegg sendte det naturligvis tankene tilbake til det jeg selv opplevde, sier han.

Han medgir at det, som for mange andre, gikk kaldt nedover ryggen hans da han så de fryktelige bildene på skjermen.

VONDE MINNER: Ida Eide døde brått etter hjertestans i 2018. Her er paret avbildet på Idrettsgallaen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VONDE MINNER: Ida Eide døde brått etter hjertestans i 2018. Her er paret avbildet på Idrettsgallaen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Ja, sånn blir det jo. Det blir veldig, veldig sterkt, ikke minst når det ble vist mer enn nok av bilder - det kan vel de fleste være enige om. Det var sterkt å se ham kjempe for livet på den måten.

- Lagkameratene var helt fantastiske. De har fått masse honnør, og alt det er veldig fortjent. Både på det medmenneskelige og det de faktisk gjør der, fortsetter han.

TÅREVÅT JOHAUG: I et intervju i programmet Lindmo på NRK, forteller Therese Johaug om tapet av sin venninne Ida Eide. Video: NRK Vis mer

Kan redde liv

Eriksens lagkamerater Simon Kjær og Kasper Schmeichel har fått mye oppmerksomhet i ettertid. Mens bilder av hendelsen ble sendt på tv-skjermer Europa rundt, kunne man også skimte Eriksens samboer, Sabrina, oppløst i tårer.

Hun fikk god trøst av Kjær og Schmeichel - som også var de første til å hjelpe sin gode lagkamerat.

- Jeg fikk ikke det med meg, faktisk, altså da hun var avbildet på skjermen. Jeg har bare sett bildene av det i ettertid. Hun var jo selvfølgelig helt i sjokk, men da var det fine lagkamerater som tok seg av henne også, sier Aadne.

Komikeren påpeker at han ikke er medisinsk ekspert, men forteller at han har lært ett og annet gjennom årene. Blant annet forteller han om tommelfingerregelen som sier at skaden øker med ti prosent for hvert minutt som går.

FORTVILET: Eriksens lagkamerater var til stor hjelp under den skumle hendelsen i helgen. Foto: Friedemann Vogel / Pool via Reuters / NTB
FORTVILET: Eriksens lagkamerater var til stor hjelp under den skumle hendelsen i helgen. Foto: Friedemann Vogel / Pool via Reuters / NTB Vis mer

- Det er viktig å påpeke at man kan overleve også etter at det er gått ti minutter hvis det blir gjort hjerte- og lungeredning, for hjertekompresjonene holder blodomløpet og oksygentilførselen i gang. Det er det som gjør at medisinsk personell kan rekke frem. Førstelinjen i dette arbeidet er deg og meg og alle andre. Jo flere som kan hjerte- og lungeredning, jo flere liv vil man redde.

GRÅTER: I en episode av «Helt Harald» var det Solveig Kloppen som var gjest. Og da Solveig fortalte om hvor mye hytten betyr for henne begynte hun å gråte. Vis mer

- Det er viktig å gjøre noe

Etter at «Nilsi» selv mistet sin kjære, opprettet han og den gjenværende familien et minnefond - Ida Eides minnefond. Det har blant annet bidratt til å samle inn penger til hjertestartere.

Til Se og Hør forteller han om viktigheten av å komme i gang med hjertekompresjoner så tidlig som mulig, i tillegg til å ringe 113 om man skulle oppleve å være i nærheten av en livløs person. Dette påpekte også overlege Mads Gilbert overfor Dagbladet i helgen.

- På fotballbanen kommer det medisinsk personell med én gang, og som gjør at dette går bra. Dette er et bra eksempel på hvor bra det kan gå om man gjør de rette tingene. Hjerte- og lungeredning, og en hjertestarter, sier Aadne, og legger til:

- Det er viktig å gjøre noe, og ikke bli handlingslammet. Man må ikke være redd for å gjøre noe. Om en person ikke har puls, er den største feilen å ikke gjøre noe.

NY SIDE: Adrian Sellevoll er ute med låta «Se hvordan vi lever», der han tar et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyller kameraten som han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

Ønsker flere hjertestartere

- Er det flaks at det skjer der, på en fotballbane med tilskuere?

- Ja, det er jo det. Det skjer jo på et sted der man umiddelbart får hjelp. Og da er jo prognosene for at det skal ende bra enda høyere, mener Aadne.

Som nevnt har Ida Eides minnefond bidratt til å samle inn penger til hjertestartere. De jobber blant annet mot at det skal være hjertestartere på flest mulig idrettsarrangementer - om det verste skulle skje.

Aadne forteller at han opplever at de fleste mosjonsløp av en viss størrelse har Røde Kors til stede.

- Men jeg må si at basert på antallet søknader (om hjertestartere, journ.anm.) vi får inn, så tyder det på at dekningen er langt fra bra nok. Det er flere som søker enn antallet vi klarer å nå ut til. Vi har en liten vei å gå, men det jobbes med det.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble siste sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nå er eldstedattera funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

Comeback på scenen

Komikeren er endelig tilbake på scenen igjen, etter flere tunge år, og har lagt bak seg en svært vellykket premiere. Han er for tiden aktuell med showet «Da var det oss», som pågår i Tønsberg i sommer. 38-åringen fortsetter på turné til høsten.

- Hvordan var det å være tilbake på scenen igjen?

- Det var kjempegøy, på flere måter. For det første var det første soloshow etter det jeg har vært gjennom med Ida. Og så er det i tillegg i disse tider gøy å være tilbake igjen på scenen. Jeg har savnet det, og det tror jeg publikum har gjort også, sier komikeren, og fortsetter:

- Jeg er alltid dønn ærlig. Den røde tråden i showet er å miste noen, og ikke minst veien tilbake. Og så er det mange retninger ut fra det. Det er min historie fra de siste årene som er toneangivende.

DØDSFALL: Kristin Cavallari, kjent fra «Laguna Beach» og «The Hills», mistet broren sin i 2015. Det har hun tidligere latt være å uttale seg om, men nå åpner hun opp om den tunge tiden. Video: TV 2 Sumo, Viafree Vis mer

- Hva er ditt beste råd for å komme seg igjennom noe liknende som det du har vært igjennom?

- Nå er det jo sånn at sorg er individuelt, så jeg skal være forsiktig med å gi bastante råd. Men ett råd er å gi det tid og plass. Det kan kanskje være vanskelig å se langt fram. Selv hadde jeg en naiv tilnærming til det - jeg bare droppet å se langt frem. Jeg tenkte at jeg skulle ta det når tiden var moden for det.

LES OGSÅ: - Hun må ha kjent «nå er det noe her»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer