<strong>FRIKJENT:</strong> Stella Mwangi blir ikke dømt for forulemping av offentlig tjenestemann eller for å ha drukket etter trafikkhendelse. Foto: Andreas Fadum
FRIKJENT: Stella Mwangi blir ikke dømt for forulemping av offentlig tjenestemann eller for å ha drukket etter trafikkhendelse. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Stella Mwangi

Stella Mwangi frifunnet

Artisten ble frifunnet for forulemping av politiet og for å ha drukket etter trafikkhendelse.

Publisert
Sist oppdatert

Artisten Stella Mwangi (31) er i Oslo tingrett frifunnet for alle punkter hun var tiltalt for, opplyser hennes forsvarer Silje Elisbaeth Stenvaag.

Mwangi var opprinnelig tiltalt for brudd på Vegtrafikkloven § 31 første ledd for å ha ført en motorvogn da hun var påvirket av alkohol.

Mwangi har nektet for å ha kjørt med promille, og i aktoratets sluttprosedyre i forrige uke ble det klart at politiet ikke vil dømme henne for fyllekjøring.

Fullstendig frifinnelse

Aktor Marita Hagen ba i retten likevel om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha drukket etter ulykke og forulemping av offentlig tjenestemann. Politiet mener også Mwangi må betale en bot på 29 000 kroner, samt miste førerkortet i 12 måneder.

Mwangi ble i dag frikjent på alle punkter. Hun ble frifunnet både for uaktsom kjøring, forulemping av offentlig tjenestemann og for å ha kjørt etter hendelse i trafikken.

Forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag ba om full frikjennelse av Mwangi.

Saken fortsetter nedenfor.

MGP-finallistene Stella Mwangi og Alexandra Rotan varmet opp til musikkfesten i "Korketrekkeren" i Oslo. Video: Per Ervland og Ingunn Dorholt Vis mer Vis mer

Det fikk hun også. Mwangi forklarte i retten at hun hadde drukket etter en trafikkhendelse i Bernt Ankers gate i september i fjor. Ifølge tiltalen hadde hun krasjet i og påført materiell skade på én eller flere biler. I retten ble det imidlertid skapt tvil om hun faktisk hadde kollidert i noen.

- Vi er meget godt fornøyd med å ha fått en fullstendig frifinnelse. Saken har vært en stor belastning og Stella har opplevd at hun ble forhåndsdømt i mediene, sier Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag til Dagbladet.

Alkohol i blodet

Stridens kjerne i retten var om Mwangi hadde drukket da hun kjørte fra Kløfta til Oslo og parkerte i Bernt Ankers gate 29. september i fjor. Politiet ble oppringt klokka 13.25 den dagen fra et vitne som sa at en beruset kvinne kjørte bil i gata.

En klinisk undersøkelse av Mwanig ble først utført klokka 15.59. Mwangi forklarte at hun i mellomtida hadde drukket en halv flaske whisky og øl på en neglesalong. Undersøkelsen konkluderte med at hun var «tydelig påvirket» og luktet av alkohol. Analyseresultatet av blodprøve tatt kl. 16.23 viste promille på 2,22 og THC i blodet svarende til noe over straffbarhetsgrensa på 0,2 promille.

Rasistkommentar

Det ble i retten uklarhet om Mwangi hadde kalt to politifolk for rasister i forbindelse med blodprøvetaking i september i fjor.

Ifølge begge politimennene skal Mwangi ha beskyldt dem for å være rasister.

- Hun sa enten «er dere rasister» eller «dere er rasister».

I Oslo tingrett var det strid mellom fagdommer, dommerfullmektig Kristin Slørdahl Hjort, og de to meddommerne. Hjort mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at Mwangi kalte politibetjentene rasister. Det mente ikke meddimmerne.

«Det vises til at tiltalte har stilt en rekke spørsmål til politibetjentene fortløpende for å prøve å forstå den situasjonen som oppstod. Blant spørsmålene som ble stilt gjentatte ganger, er formuleringer av typen «hva er det som skjer?», «er det fordi jeg kjører luksusbil?», «er det fordi jeg er afrikansk artist?», og etter hvert «er du/dere rasist(er)?»

«Rettens flertall er altså av den oppfatning at tiltalte - 8 - 18-037232MED-OTIR/06 ikke har ment å komme med en konstaterende, negativ karakteristikk av noen. Flertallet mener at det ikke er skjedd forulemping av offentlig tjenestemann ved skjellsord.» heter det i dommen.

Stella Mwangis (25) pappa, Jeff Mwangi Kwirikia (54), ble påkjørt og drept. Sjåføren stakk fra stedet. I dette klippet ser vi de to sammen, der Jeff forteller om oppveksten til Stella. Video: TV Norge Vis mer Vis mer

- Går rette veien

Dagbladet møtte en meget lettet Stella Mwangi etter rettssaken i Oslo tingrett forrige uke. Hun var da fornøyd med at politiet hadde droppet tiltalen for fyllekjøring.

- Det er veldig godt å bli trodd. Det er det som er sannheten. De prøvde å ta meg og ødelegge livet mitt. Media må også virkelig skamme seg. Jeg har nesten mistet kontrakter på grunn av framstillinga som har vært, sa Mwangi.

- Jeg klarte det. Vi klarte det. Sannheten kom fram, sier hun om at politiet frafaller punktet i tiltalen om fyllekjøring.

- Hva tenker du om domsavsigelse 5. juni?

- Dette går den rette veien, sa hun da.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Røper ukjent drama før finalen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer