SNAKKER UT: Hans-Wilhelm Steinfeld forteller om farens dramatiske liv. Herman Steinfeld ble satt i fangeleir og torturert under 2. verdenskrig. Foto: Se og Hør
SNAKKER UT: Hans-Wilhelm Steinfeld forteller om farens dramatiske liv. Herman Steinfeld ble satt i fangeleir og torturert under 2. verdenskrig. Foto: Se og HørVis mer

Steinfelds far ble brutalt torturert

- En vinter ble han holdt i et bur utendørs i fangeleiren, forteller Hans-Wilhelm Steinfeld om de dramatiske hendelsene fra andre verdenskrig.

SEOGHØR.NO: Tidligere russlandskorrespondent i NRK, Hans-Wilhelm Steinfeld har rapportert om mange dramatiske hendelser.

MANGE ÅR I RUSSLAND: Steinfeld jobbet i NRK i 37 år. Mange av de årene tilbragte han i Russland. Her er han fotografert i daværende Sovjetunionen i 1989. Foto: Se og Hør
MANGE ÅR I RUSSLAND: Steinfeld jobbet i NRK i 37 år. Mange av de årene tilbragte han i Russland. Her er han fotografert i daværende Sovjetunionen i 1989. Foto: Se og Hør Vis mer

Men dramatikken innad i sin egen familie har han holdt tett om. I et intervju med Dagbladet Pluss forteller han nå om sin far, Herman Steinfeld, som kun 19 år gammel ble arrestert av tyskerne og plassert i Ulven leir ved Bergen under 2. verdenskrig.

- Min far hadde vært gjennom så traumatiske hendelser at det ikke var mye han klarte å fortelle selv. Det var de tidligere medfangene hans som måtte fortelle, sier han til avisen.

Hans-Wilhelm ble født seks år etter krigens slutt, og omtaler sin egen oppvekst som trygg og god. Men etterhvert begynte faren å slite med posttraumatisk stress som følge av behandlingen han ble utsatt for.

- En vinter ble han holdt i et bur utendørs i fangeleiren. Han var så medtatt at medfangene hans måtte bære han til latrina.

Saken fortsetter under bildet.


I fjor sa Hans-Wilhelm opp sin stilling i NRK. Nå er han partner i kommunikasjonsbyrået Corporate Communications.

- Det er klart. Franskmennene har et munnhell: Å si adjø er å dø litt. Jeg har aldri hatt en kjedelig arbeidsdag i NRK. Men dette var min fjerde hjemkomst fra Russland og jeg syntes det var besnærende å være etterspurt, sa Steinfeld til avisen etter at han hadde tatt valget om å slutte.

LES OGSÅ: Steinfeld slutter etter 37 år i NRK