STANDUP FOR ZIMBABWE:  Mandag stod denne gjengen på scenen. Bak fra venstre Lisa Tønne, Vidar Hodnekvam og Cecilie Steinmann Neess. Foran Ynghild flankert av Zahid Ali (t.h.) og Tommy Steine med lånt hentesveis. Sigrid Bonde Tusvik (bildet til høyre) bidro også. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
STANDUP FOR ZIMBABWE: Mandag stod denne gjengen på scenen. Bak fra venstre Lisa Tønne, Vidar Hodnekvam og Cecilie Steinmann Neess. Foran Ynghild flankert av Zahid Ali (t.h.) og Tommy Steine med lånt hentesveis. Sigrid Bonde Tusvik (bildet til høyre) bidro også. Foto: Tore Skaar/Se og HørVis mer

Standup-stjernene ga alt for Ynghild og Sabona

Ynghild Solholm har viet sitt liv til fattigdomsbekjempelse i Zimbabwe. Én kveld i året gjør Norges beste standup-komikere felles sak med 37-åringen.

SEOGHØR.NO: - Som min fem år gamle sønn Jakob sier: "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt", sier komiker Lisa Tønne (36) til Se og Hør.

- Det var Nelson Mandela som sa det. Ikke Jakob, irettesetter komiker-kollega Sigrid Bonde Tusvik (34).

De to frittalende komikerne nyter for tiden suksess med sin drøye og ukentlige podcast-serie "Tusvik & Tønne", hvor de tømmer seg om kjendiser som har vært i nyhetsbildet i det siste.

Under Standup Aids 10-årsjubileum på Latter mandag, la de heller ikke bånd på seg. Etter blant annet å ha lagt ut om sine egne lyter - Tønnes lamme ansiktshalvdel og iranske opphav, og Tusviks over- og underbitt - konkluderte de:

- Så de trodde de har det jævlig i Afrika... De problemene deres er INGENTING!

STØTTER MED HUMOR: Lisa Tønne (t.h.) og Sigrid Bonde Tusvik er  engasjert i Sabona. Det hindret dem ikke fra å levere drøy humor om Afrika og sultproblematikk. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
STØTTER MED HUMOR: Lisa Tønne (t.h.) og Sigrid Bonde Tusvik er engasjert i Sabona. Det hindret dem ikke fra å levere drøy humor om Afrika og sultproblematikk. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Komiker-tårer

Siden det første Standup Aid ble arrangert i 2004, har komikerne vært trofaste mot Ynghild Solholm og hennes lille bistandsorganisasjon Sabona. Jublikeumsforestillingen var utsolgt, og foruten endel Afrika-humor var det lite som tydet på at showet handlet om veldedighet.

- Det er det som er digg med å være komiker. Vi holder ikke på med svulstige ord og medfølende tårer. Vi gjør det motsatt! Det føles vidunderlig å tulle med noe som er så alvorlig som sult og nød - og atpåtil føle at du bidrar, sier Lisa og Sigrid.

Skjønt - én komikers tåre fikk publikum også se. Ikke live på scenen, men i form av en kort film, som handlet om komiker Jonas Rønnings besøk til en landsby hvor Sabona har satt i gang jordbruksprosjekter, skole, og arbeid med infrastruktur.

LEDET AN: Cecilie Steinmann Neess - også kjent som Cess - var kveldens konferansier. Foto: Tore Skaar
LEDET AN: Cecilie Steinmann Neess - også kjent som Cess - var kveldens konferansier. Foto: Tore Skaar Vis mer

Rønning ble tatt imot som venn og velgjører av absolutt hele landsbyen, og man kunne se at komikeren kjempet for å beholde en lett og ledig tone. Men møtet med de takknemlige, glade og leende landsbyboerne ble til slutt for mye.

Rønning forsøkte å si noen ord til kameraet som fulgte ham, om hvor enkelt det var å fikse et standup-show i Norge ved å ta noen telefoner og skrive en tekst - kontra den enorme betydningen pengene fra showet har for landsbyen.

Etter å ha forsøkt å stirre bort tårene noen sekunder, ga Rønning opp og brast i gråt.

Kom som lærer - ble i sju år

- Det er nettopp denne nærheten, den korte veien fra penger til prosjekt, som gjør Sabona til en annerledes organisasjon. Vi er små, og vi manøvrerer raskt og direkte. Vi har et 20-talls skoler og/eller klinikker i Zimbabwe, forteller Ynghild Solholm til Se og Hør.

I 1999, for 15 år siden, reiste hun til Zimbabwe for første gang. Drevet av idealisme, begynte hun å jobbe som lærer i landsbyen Dopota. Rundt leirbålet om kveldene fødtes drømmen om prosjekter som kunne bedre hverdagen.

- Jeg ble boende i Dopota i sju år. Etter fire av disse årene ble Sabona dannet, forteller Ynghild.

Selv om hun nå har flyttet hjem til Norge, reiser hun til Zimbabwe flere ganger i året for å drive frem etablerte prosjekter og realisere nye.

- I tillegg til prosjektene, har også Sabona en fadderordning, kalt "Et ansikt". Pengene går til utdanning, og matstasjonene sørger for at alle skolebarn og -ungdommer får ett varmt måltid om dagen.

Sabona betyr "Jeg ser deg". Det er ordet man bruker for å si hei blant ndebele-folket i Zimbabwe. Du kan lese mer om Sabona her.

 

LES OGSÅ: Se Sigrids hilsen til Mette-Marit