Ørjan Burøe om Metoo-anklagene:

Spørsmålene Ørjan Burøe nekter å svare på

I en uke har komiker Ørjan Burøe unnlatt å la seg intervjue om Metoo-skandalen. Sent tirsdag la han ut en ny uttalelse - på egen Facebook-side.

NEKTER Å SVARE: Se og Hør har stilt Ørjan Burøe en rekke spørsmål om Metoo-anklagene. Han nekter å svare på alle. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
NEKTER Å SVARE: Se og Hør har stilt Ørjan Burøe en rekke spørsmål om Metoo-anklagene. Han nekter å svare på alle. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag for ei uke siden gikk komiker Ørjan Burøe (44) ut i egen podkast og for første gang omtalte Metoo-anklagene han har fått mot seg de siste årene.

I det han først mente var en unnskyldning til blant andre Sigrid Bonde Tusvik (39), som anklaget ham for seksuell trakassering under et julebord for noen år siden, adresserte han også oppførselen sin overfor flere andre jenter.

- Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, uttalte han i podkasten.

Det ble det bråk av. En stor del av det norske komikermiljøet ladet våpnene og fyrte av mot kollegaen i åpne kommentarfelt.

Unnskyldningen kom nemlig først flere år etter at Stand Up Norge mottok flere varsler mot Burøe. Gjentatte ganger senere har norsk presse forsøkt å få ham i tale om disse anklagene - uten hell. At Burøe fikk tale fritt og uten kritiske spørsmål i sin egen podkast forrige uke, førte til full storm på Facebook og i en rekke andre kanaler.

Den første beklagelsen ble av mange oppfattet som en ren provokasjon. I sosiale medier kokte det over av harde utbrudd mot 44-åringen, og det haglet påstander om at Burøe hadde gjort langt grovere handlinger enn bare å flørte.

STANDHAFTIGE: I sin podkast har Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne gjentatte ganger slått brutalt til mot Ørjan Burøe. Foto: Espen Solli
STANDHAFTIGE: I sin podkast har Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne gjentatte ganger slått brutalt til mot Ørjan Burøe. Foto: Espen Solli Vis mer

Grov trakassering

Tirsdag denne uken, i podkasten «Tusvik og Tønne», slo Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne nok en gang brutalt til mot Burøe. Der leste de opp en kronikk som var skrevet av stylisten Kemma Johanne Hagen (30), som ufiltrert forklarer måten Burøe skal ha trakassert henne på gjennom flere år.

- Det er forferdelig å lese hvordan Ørjan «innrømmer flørting og har vært direkte med jenter som ikke var min kjæreste». Fordi jeg har aldri opplevd noe flørting, aldri gitt mitt samtykke til flørting, jeg har aldri sett på tilsendte vitser om voldtekt eller kommentarer og bilder om andre jenter som flørting, skriver Hagen blant annet i kronikken.

Se og Hør har vært i kontakt med Hagen, som jobbet som stylist for Ørjan Burøe da hun ifølge eget utsagn skal ha blitt grovt seksuelt trakassert av komikeren. Hun har jobbet i motebransjen i en periode på over åtte år.

- Den behandlingen jeg ble utsatt for av Ørjan Burøe, er ikke i nærheten av noe jeg har opplevd tidligere, sier hun.

Se og Hør har forsøkt å få en kommentar fra Ørjan Burøe om kronikken og påstandene fra hans tidligere stylist. Hans manager Erland Bakke sier at Burøe ikke har noe å legge til utover den uforbeholdne beklagelsen han nå har gitt.

Hagen er imidlertid ikke den eneste jenta som nå har kommet på banen med sin historie. Se og Hør har vært i kontakt med flere jenter som hevder at de over lengre tid er blitt seksuelt trakassert og krenket av komikeren.

Massiv storm

Ørjan Burøe har den siste uken feriert på Gran Canaria, der han jevnlig har publisert bilder og videoer fra familieferien.

Samtidig har han gjennom sin manager Erland Bakke flere ganger utsatt å stille til intervju med Se og Hør.

Sent tirsdag kveld, etter en uke med massiv storm i sosiale medier og gjentatte oppfordringer om å gi sin versjon, kom det en ny meddelelse fra en presset Burøe. På sin egen Facebook-profil publiserte han et nytt innlegg. Der gikk han lenger enn i sin første beklagelse.

- Jeg tar fullt ansvar for det jeg har gjort. Jeg forstår at den unnskyldningen jeg ga ikke gjorde annet enn å gi ny fornærmelse. Minimaliserte noe som var sårt og vondt for andre. Jeg vet at min taushet rundt dette har såret ekstra og gitt feil inntrykk.

- Når jeg ser tilbake på den personen jeg har vært så forstår jeg jo at mine tidligere venner, kollegaer, samarbeidspartnere ikke kunne fordra meg og at de hatet meg. Hvilken gift mann sender sexmeldinger til dama til en god venn og kollega? Fortjener han tilgivelse overhodet? Jeg har enda ikke tilgitt meg selv, skriver han videre.

Nekter å svare

Etter flere henvendelser fra Se og Hør de siste dagene, har Ørjan Burøe utsatt å stille til intervju. Tirsdag formiddag sendte Se og Hør komikeren enda en forespørsel om intervju. I tillegg oversendte vi en e-post med spørsmål vi ønsket svar på.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Noen timer senere fikk Se og Hør følgende svar på SMS fra manager Erland Bakke:

«Ørjan ønsker å svare på spørsmålene, men er i utlandet og er utilgjengelig frem til i kveld».

I skrivende stund har vi fortsatt ikke fått noe intervju med Ørjan Burøe, eller svar på spørsmålene.

Dette er de 22 spørsmålene Ørjan Burøe har unnlatt å svare Se og Hør på:

1. Vi ønsker å konfrontere deg med det som har fremkommet om deg den siste uken. Hvorfor vil du ikke møte til intervju?

2. Hvorfor valgte du å uttale deg om Metoo-anklagene først nå, i din egen podkast? Hva håpet du å oppnå med det?

3. Hvorfor sto du ikke fren da anklagene mot deg først startet?

4. Du sier at du «har bedt om unnskyldning». Hva legger du i denne unnskyldningen?

5. Den siste uken har det haglet med påstander om deg på nett og i sosiale medier. En del jenter har lagt frem skjermdump med dokumentasjon på hva du har skrevet til dem. Hva tenker du om dette?

6. I unnskyldningen trekker du blant annet frem at du er lei deg for å ha «flørtet med andre jenter» enn din kone. Hva legger du selv i ordet flørting?

7. Mange, blant andre Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne, påstår at du har gjort mye mer enn bare å flørte. Har de rett i at du har bagatellisert handlingene?

8. Vi sitter på en rekke grove sexmeldinger som det tyder på at du har sendt til et knippe unge kvinner. Har du sendt mange slike meldinger som du i dag ser er svært grove?

9. Har du begått seksuell trakassering mot noen? Hva mer kan du i tilfelle si om det?

10. Hvor går grensen mellom flørting og seksuell trakassering, slik du ser det?

11. Når du har sett hvilket skred av raseri dette har utløst i din egen bransje – angrer du på hvordan du uttalte deg?

12. Mange av dine kolleger, blant annet flere store kjendiser, har reagert med avsky for måten du unnskyldte deg på. Kan du nå i ettertid forstå hvorfor folk reagerer som de gjør?

13. Har du fått med deg hva som er blitt skrevet om deg i sosiale medier? Hva tenker du om det?

14. Du har uttalt at du «var et ræva menneske», men at du har forsøkt å bli bedre menneske de siste åra. På hvilken måte vil du si at holdningene dine har endret seg?

15. Forrige uke valgte du selv å snakke om din egen families vanskelige tid mens du ba om unnskyldning. Du er også blitt anklaget for å bruke dem som «skjold» mot stormen. Hva tenker du om det?

16. Hvordan har familien din reagert på alle reaksjonene dette har ført med seg?

17. Hva tenker kona di (blogger Marna Haugen, journ.anm.) om alt som har skjedd siste uken?

18. Din manager Erland Bakke har uttalt at du har en del støttespillere. Hva slags type støtteerklæringer får du, og fra hvilket hold?

19. Manageren din oppfordret de jentene som hevder seg krenket og trakassert til å politianmelde deg. Hva tenker du selv om det?

20. Tenker du at du har fått for tøff behandling i sosiale medier og i pressen etter at du selv sto frem?

21. Hva er det aller verste med den siste uken, slik du opplever det?

22. Tenker du at dette kan ha skadet karrieren din som komiker?

LES OGSÅ: Tar mysterium med seg i graven

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer