Audrey Hepburn:

- Spiste tulipanløk for å overleve

Hollywood-legendens sønn avslører dramatisk familiehistorie.

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn Vis mer
Publisert

Det finnes få kvinner i underholdningsbransjen som kan sies å ha vært like berømte som Audrey Hepburn (1929-1993). Marilyn Monroe er kanskje den som kommer nærmest, men Hepburns rolle i «Breakfast at Tiffany's» har virkelig satt et permanent merke i den kulturelle verdensarven.

SUPERSTJERNE: Audrey Hepburn var en av verdens største filmstjerner på 1950- og 60-tallet. Foto: NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Audrey Hepburn var en av verdens største filmstjerner på 1950- og 60-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun ble født i Brussel i 1929, og flyttet mye rundt om i verden etter krigen. Familien flyttet til Nederland i håp om at de skulle holde seg nøytrale under krigen, men slik ble det ikke.

Da tyskerne kom i 1940, bestemte moren hennes seg for å gi familien nye identiteter for å unngå deportering.

Krigsårene ble bare verre for familien, og nå er det kommet fram at skuespilleren i barndommen var døden nær. Det forteller hennes egen sønn i et stort intervju med det amerikanske magasinet People.

- Kunne dødd

Hepburns sønn Luca Dotti har hele livet vokst opp med morens fortellinger om både det ene og det andre. Han har blant annet hele livet fått høre hvor tynn hun var i sine yngre år, men avfeier at hun hadde spiseforstyrrelser. Hun skal ha vært kjempeglad i italiensk mat, og spiste gjerne store porsjoner.

En ting han imidlertid tror han ha bidratt til hennes nette figur, er hvordan hun levde under krigens harde år.

- Da krigen nærmet seg slutten, var hun veldig nær døden. Hun overlevde ved å spise stornesle og tulipanløk, samt at hun drakk vann for å få en metthetsfølelse. Hun var 1,67 høy og veide bare 39 kilo, sier sønnen i intervjuet.

LEGENDARISK: Også i godt voksen alder var Audrey populær. Her er hun sammen med Gregory Peck i 1991. Foto: NTB Scanpix
LEGENDARISK: Også i godt voksen alder var Audrey populær. Her er hun sammen med Gregory Peck i 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mangelen på mat skal ha bidratt til at den unge belgieren utviklet flere sykdommer, som gulsott og ødem.

- Hun sleit med sistnevnte hele livet, muligens som en konsekvens ... Hun var like gammel som Anne Frank den gang, og sa seinere: «Det var jenta som ikke overlevde, mens jeg var hun som klarte det», hevder Dotti.

Han legger til at hun ikke kunne prate om de tøffe åra uten å få tårer i øynene, og at stemmen hennes ofte sprakk midt i en setning.

Gikk på ballettskole

FORSIDEMODELL: Audrey på forsiden til bladet Life i 1953. Foto: NTB Scanpix
FORSIDEMODELL: Audrey på forsiden til bladet Life i 1953. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter krigen var familiens eiendommer og eiendeler lagt i grus, og etter en periode med hungersnød, satte familien kursen mot Amsterdam.

Der fikk 16-årige Hepburn gå på ballettskole, mens moren Ella jobbet som kokk og husholderske for en rik familie for å tjene penger, ifølge Barry Paris' biografi «Audrey Hepburn».

Da hun fylte 18 år i 1948, fikk hun sin første rolle som flyvertinne i informasjonsfilmen «Dutch In Seven Lessons». Seinere flyttet hun til London for å fokusere på ballett, skuespill og modellkarrieren.

På ballettskolen fikk hun streng beskjed om at hun aldri kom til å nå høyt som ballerina på grunn av underernæring og dets følger etter krigen. Derfor bestemte hun seg for å fokusere på skuespillkarrieren.

I årene som fulgte tok hun flere mindre roller både på scenen og på filmlerretet, men det var i kinofilmen «Roman Holiday» i 1953 at hun virkelig slo gjennom.

I en alder av 24 år vant hun en Oscar for beste skuespillerinne, en BAFTA-pris for beste britiske skuespillerinne i en hovedrolle og en Golden Globe for beste skuespillerinne for rollen som Princess Ann i «Roman Holiday.»

FOTOGEN: Audrey i Roma 1960. Foto: NTB Scanpix
FOTOGEN: Audrey i Roma 1960. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spiste sjokolade etter middag

Åtte år seinere fulgte den ikoniske rollen i klassikeren «Breakfast At Tiffany's». Rollen hun spilte er en av de mest populære i hele den amerikanske filmhistorien, og kjolen hun bruker i åpningsscenene er kanskje den mest kjente «little black dress» noensinne, ifølge The Independent.

Hepburn fikk raskt også oppmerksomhet for sin elegante og moderne klesstil. Med den fulgte også en interesse for hennes tynne figur.

Ifølge skuespilleren Robert Wolders (80), Hepburns kjæreste fra 1980 til hennes død i 1993, fulgte hun aldri en diett. Derimot likte hun sjokolade, whiskey og lett trening.

- Vi kunne gå flere kilometer. Hun kunne gå fra meg, sier Wolders til People.

- Hun gikk ikke på en diett. Vi hadde brunt brød med syltetøy til frokost, lunsj var kylling eller kalv eller pasta, ofte med grønnsaker fra hagen, og til middag hadde vi suppe med kylling og grønnsaker. Hun spiste sjokolade etter middagen og hadde gjerne et glass scotch eller to til kveld.

Etterlot seg to sønner

På slutten av 60-tallet da hun nærmet seg 40 år, bestemte Hepburn seg for trappe ned på filminnspillingene og heller fokusere på familien.

På det tidspunktet hadde hun sønnen Sean Hepburn Ferrer med skuespilleren Mel Ferrer som hun skilte seg fra i 1968 etter 14 års ekteskap.

Samme år møtte hun den italienske psykiateren Andrea Dotti på et cruiseskip, og paret giftet seg året etter. Sammen fikk de sønnen Luca i 1970, men ikke lenge etter viste det seg at Dotti var utro.

13 år seinere skilte de seg, og i 1980 møtte Hepburn Wolders. De ni årene de var sammen, skal hun ifølge vennen Michael Heatley ha kalt for de lykkeligste årene i sitt liv.

I januar i 1993 sovnet Hepburn i en alder av 63 år stille inn i sin egen seng, etter at legene oppdaget kreft i magen hennes et år tidligere. Den ikoniske skuespillerinnen ble gravlagt i byen Tolochenaz i Sveits, men hennes kulturelle arv lever videre.

LES OGSÅ: Jennifer Aniston stråler av kjærlighet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer