«Nugattimannen» Øystein Engen:

Spiste nugatti hver eneste dag - slik går det med han nå

Åtte år etter deltakelsen i «Hellstrøm rydder opp - hjemme», kan Øystein Engen fortelle at han har endret spisevanene sine.

RYDDET OPP: Mesterkokk Eyvind Hellstrøm lot seg ikke imponere av Øystein Engens matvaner i 2014. I 2022 spiser han helt annen mat. Foto: Privat
RYDDET OPP: Mesterkokk Eyvind Hellstrøm lot seg ikke imponere av Øystein Engens matvaner i 2014. I 2022 spiser han helt annen mat. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I 2014 ble Øystein Engen (39) mer eller mindre kjendis over natta da han var med i TV3-programmet «Hellstrøm rydder opp - hjemme».

Den gangen var Engen 31 år gammel, og ble han med for å få bukt med en noe uvanlig uvane: han spiste nemlig brødskiver med Nugatti til alle måltider, samtidig som han spiste svært lite annet.

Et av klippene i episoden huskes spesielt godt, og ble også nominert til årets TV-øyeblikk 2014. I klippet ba mesterkokk og programleder Eyvind Hellstrøm (73) Engen velge mellom kona si og nugatti.

Nå er det gått åtte år siden deltakelsen i programmet, og Engen forteller Se og Hør at deltakelsen fortsatt stadig blir nevnt for han.

Klipp fra "Hellstrøm rydder opp hjemme": Deltaker (31) får vite at han hans fysiske alder er 41 år eldre enn han egentlig er. Eyvind Hellstrøm stiller Nugatti-ultimatum. Vis mer

Det var kona hans, Astrid, som meldte han på programmet, og det gjorde hun uten å nevne noe for Engen før hun hadde fått tilbakemelding fra produsentene.

- Jeg ble ikke sur på kona da hun sa at hun hadde meldt meg på, jeg reagerte mer med «du kunne jo sagt ifra». Selv om jeg skjønner at hun ikke sa noe, for da hadde jeg nok protestert. Det er lettere med tilgivelse enn tillatelse, sier Engen i dag.

- Tøft da det sto på

Ekteparet bor fortsatt i Vikersund, der de bodde under innspillingsperioden.

Sett i ettertid er han svært glad for at han var med, selv om det var tøft da det sto på. I episoden kan man se at Hellstrøm var svært streng med Engen og tordnet mot hans nugatti-vaner.

SJOKK: Her fikk Øystein Engen vite at hans fysiske alder var 41 år eldre enn hans faktiske alder. Til venstre står kona Astrid, og til høyre Eyvind Hellstrøm. Foto: Skjermdump fra «Hellstrøm rydder opp - hjemme»
SJOKK: Her fikk Øystein Engen vite at hans fysiske alder var 41 år eldre enn hans faktiske alder. Til venstre står kona Astrid, og til høyre Eyvind Hellstrøm. Foto: Skjermdump fra «Hellstrøm rydder opp - hjemme» Vis mer

I ett av klippene fra episoden går kokken så langt som å sammenligne Engens nugatti-vaner med narkomani.

- Det var tøft, men jeg skjønte at det var behov for det. Hvis han (Eyvind Hellstrøm, jour. anm.) bare hadde sittet rolig og sagt det han sa hadde det ikke fått samme effekten. Det ga inntrykk. Jeg husker han sa at «spiser man som et barn, må man bli behandlet som et barn», forteller Engen om innspillingsperioden.

Klipp fra TVNorge-programmet "Hellstrøm rydder opp hjemme": Deltaker brekker seg når hun får vite om ingrediensene i mannens spesialrett. Vis mer

Som en del av innspillingen måtte Engen teste hva 20 år med nugattispising hadde gjort med kroppen. Etter en runde med løpetester og blodprøver ble svaret klart: Den fysiske alderen hans var 72 år - 41 år eldre enn hans faktiske alder.

Nugatti med bismak

Nå, åtte år senere, kan imidlertid Engen fortelle at han har helt nye matvaner. Brødskive med nugatti er byttet ut med spennende retter, gjerne med det lille ekstra.

- Det er heldigvis annerledes nå! Jeg har blitt mer glad i å eksprimentere med mat, og sjekker ut mye matvideoer på YouTube. Jeg vil ikke bare lage sånne vanlige middagsretter, men noe litt ekstra, før han legger til:

- Jeg er fortsatt ikke altspisende da, men det tror jeg det er få som er.

I tillegg forteller Engen at han nå har investert i grillutstyr, og gleder seg til å lage masse godt på grillen i sommer.

TILBAKEBLIKK: Carl Eliassen vant den andre sesongen av «Paradise Hotel» tilbake i 2010. I dag, tolv år senere, kan man trygt si at ting har skjedd. Video: Rød Løper/TV3 Vis mer
TØFT: Det ble noen sterke inntrykk for Engen og kona under innspillingen, men nå er nugatti-kostholdet et tilbakelagt kapittel. Foto: Skjermdump fra «Hellstrøm rydder opp - hjemme»
TØFT: Det ble noen sterke inntrykk for Engen og kona under innspillingen, men nå er nugatti-kostholdet et tilbakelagt kapittel. Foto: Skjermdump fra «Hellstrøm rydder opp - hjemme» Vis mer

Han merker også at det er lettere å gå ut og spise eller bli invitert vekk på middag når han slipper å være redd for hva man eventuelt blir servert.

- Og jeg slipper å finne på unnskyldninger for å ikke komme eller ikke spise. Det ble en påkjenning det og, som det er veldig godt å slippe, sier han.

Og nugatti? Det er det lenge siden han har spist.

- Jeg har spist det i etterkant, men det gikk i hvert fall et par år hvor jeg ikke smakte på det i det hele tatt. Men det ble så mange spørsmål, så til slutt smakte jeg på det igjen bare for å kunne si «ja - jeg spiser det fortsatt», sier han og fortsetter:

- Det ble litt bismak over det hele. Jeg følte jeg gjorde noe litt ulovlig.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen barnestjernene?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer