Dennis Siva Lie:

Spiste ikke på syv dager

- Det var helt grusomt, forteller «Kompani Lauritzen»-aktuelle Dennis Siva Lie.

DELTAKER: Dennis Siva Lie er en av deltakerne som kjemper om en plass i Dag Otto Lauritzens kompani. Foto: Matti Bernitz / TV 2
DELTAKER: Dennis Siva Lie er en av deltakerne som kjemper om en plass i Dag Otto Lauritzens kompani. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert

For tiden gjør Dennis Siva Lie (28) god figur som en av deltakerne i den tredje sesongen av «Kompani Lauritzen».

I programmet skal 14 kjendiser trenes opp til å bli habile soldater gjennom utfordrende oppgaver og knallharde øvelser.

- Helt jævlig

En av de største utfordringene deltakerne møter i «Kompani Lauritzen» er det fryktede helvetesdøgnet, øvelsen som markerer slutten på rekruttperioden.

MISFORSTÅELSE: Da Dennis Siva Lie var korporal inne på «Kompani Lauritzen» skjedde det noe som førte til at produksjonen måtte beklage seg. Video: TV 2. Reporter: Celina Morken Vis mer

Lie og resten av gjengen måtte utføre en rekke tunge oppgaver, og dét med kun en liten sjokoladebit å spise gjennom hele døgnet.

Akkurat det var imidlertid ikke noe nytt for 28-åringens del.

- Jeg har gått syv dager uten å spise mat, altså jeg har fastet i syv dager i forbindelse med en «Newton»-episode, forteller programlederen, og legger til:

KOMPANIASPIRANT: Dennis Siva Lie imponerer stort i årets «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2
KOMPANIASPIRANT: Dennis Siva Lie imponerer stort i årets «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Det var helt jævlig. Grusomt. Jeg var ikke sulten, men jeg ble helt besatt av mat. Jeg hadde bare lyst til å spise, fordi hvis jeg spiste så føltes det ut som jeg ikke kom til å dø. Jeg følte meg helt tom i kroppen.

Det hele startet med en utfordring fra en youtuber som hadde prøvd det samme, og i tillegg hadde Lie alltid hatt lyst til å prøve seg uten mat i en lengre periode.

- Jeg gikk på jobb som vanlig, men jeg trente ikke, sier han.

PANIKK: Under en episode av «Kompani Lauritzen», mistet en av deltakerne kontrollen da de måtte dykke under vann. Video: Luna Lea/TV 2 Play. Reporter: Bjørn Ekker. Vis mer

Begynte å gråte

Etter en hel uke uten mat var det endelig klart for hans første måltid.

- Det første jeg spiste var Toro tomatsuppe. Jeg hadde gått ned rundt syv kilo og var i fare for å oppleve noe som heter reernæringssyndrom. Jeg måtte starte med veldig lite mat, forklarer Lie.

- Men det var helt surrealistisk å spise igjen. I begynnelsen nølte jeg veldig, og det ble en ekstremt følsom opplevelse. Jeg hadde tenkt så mye på mat og var helt besatt, så da jeg først fikk spise igjen så begynte jeg å gråte, innrømmer han.

DIMMEKAMP: Mayoo Indiran og Dennis Siva Lie i forrige ukes dimmekamp. Foto: Matti Bernitz / TV 2
DIMMEKAMP: Mayoo Indiran og Dennis Siva Lie i forrige ukes dimmekamp. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Hvordan var helvetesdøgnet inne på «Kompani Lauritzen» sammenlignet med uken du fastet?

- Helvetesdøgnet var ikke noe tungt. Jeg var nede i kjelleren sånn fysisk fordi jeg hadde brukt enormt mye energi den dagen, men jeg var ikke sulten. Og jeg har gjort mye verre ting, både fysisk og psykisk, understreker kompaniaspiranten avslutningsvis.

«KOMPANI LAURITZEN»: Mayoo Indiran forteller om dimmekamp. Reporter: Celina Morken Vis mer

Må være varsom

Klinisk ernæringsfysiolog ved Aleris i Oslo, Gulla Formo, forklarer at reernæringssyndrom, som Lie var i fare for, er noe som kan oppstå etter langvarig sult eller faste hvor kroppen over lang tid har benyttet fett, og eventuelt protein, som energikilde (i stedet for glukose), og hvor kroppens lager av vitaminer og elektrolytter er «brukt opp».

- Når karbohydrater, altså mat, introduseres i kosten igjen skjer det et raskt skifte fra fettforbrenning til karbohydrat-forbrenning med økt insulin-sekresjon (sekresjon = utskillelse av stoffer journ.anm.) som stimulerer til cellulært opptak av elektrolytter og vitaminer. Dette kan resultere i alvorlige, og av og til livstruende, elektrolytt- og vitaminmangler, forklarer hun.

- Fasten må derfor avsluttes rolig. Jo lengre fasten har vart, desto mer varsom skal man være. Ved korte fasteperioder for friske personer vil fare for reernæringsyndrom være minimal. Det finnes gitte kriterier for når man skal være oppmerksom i forhold til reernæringsproblematikk. Disse tar i betraktning flere faktorer hvor varighet av periode uten matinntak og vekttap er vesentlig. For å unngå en farlig situasjon vil gradvis reernæring, samt vitamintilskudd (B1) være viktig - selvsagt overvåket av kyndig helsepersonell, avslutter Formo.

LES OGSÅ: - Hadde ikke mer å gi

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer