«Luksusfellen»:

Spilte på seg million­gjeld

Ole-Alexander Walseth hadde enorme spillproblemer.

SPILLAVHENGIG: Ole-Alexander Walseth har vært spillavhengig og når det går opp hvor mye han faktisk skylder, knekker det ham helt. Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det populære TV-programmet «Luksusfellen» har nordmenn siden 2008 fått hjelp til å komme seg ut av den økonomiske hengemyra. I denne ukas episode er det Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange som skal hjelpe Ole-Alexander Walseth fra Hokksund med å få økonomien på fote igjen.

Han jobber som lærer på en barneskole i Drammen og er glad i idrett og aktivitet. Han har levd et tilsynelatende vanlig liv, men gjennom nesten ti år har han slitt med alvorlige pengeproblemer.

Han har også en spesiell historie som han ønsker å dele - som i stor grad er grunnen til de store pengesummene han skylder en rekke kreditorer. Walseth har nemlig vært spillavhengig.

- Jeg vet at det er flere som er i samme situasjon. Jeg har levd på en løgn gjennom mange år. Jeg har hatt et spillproblem, sier han, tydelig preget, i ukas episode av «Luksusfellen».

SJOKK: Det ble følsomt for Walseth da han fikk sjokknyheten om hvor mye spillegjeld han har. Foto: TV3
SJOKK: Det ble følsomt for Walseth da han fikk sjokknyheten om hvor mye spillegjeld han har. Foto: TV3 Vis mer

- Tok helt overhånd

Nå er spillproblemene et tilbakelagt kapittel. Men slik har det ikke alltid vært. Så lenge han har vært i arbeidslivet, har gjelda hans vært større enn inntekten. I mange år hadde han et spillproblem, og brukte bestandig tilgjengelige penger på tipping på hest og gambling på nett.

- Den verste opplevelsen var at jeg vant en sum på hest som gjorde at jeg ble gjeldfri. Men når summen kom på konto, brukte jeg opp alt i løpet av en kort periode, sier Walseth i ukas episode.

Han beskriver en tilværelse hvor spillavhengigheten tok helt overhånd, og at han føler at han gikk bak ryggen på venner og familie.

GOD STØTTE: Ole-Alexanders kamerat var blant de første som fikk vite om spilleproblemene hans. Foto: TV3
GOD STØTTE: Ole-Alexanders kamerat var blant de første som fikk vite om spilleproblemene hans. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg føler jeg har tapt de siste ti åra. Jeg hadde ikke sett for meg at livet mitt skulle bli slik, sier han åpenhjertig.

Walseth tok opp sitt første lån på kredittkort i studietiden - da var han 22 år. Ingen visste om de alvorlige problemene - verken venner eller kjæresten hans.

Han sier til Se og Hør at milliongjelda kom som et sjokk på vennene og familien, men at han fikk god støtte av dem.

her får du hjelp

Dersom du tror du er spilleavhengig, bør du søke hjelp tidlig slik at spillingen ikke går utover økonomi, relasjoner, jobb eller utdanning.

Hjelpelinjen for spilleavhengige:

Du kan ringe anonymt til Hjelpelinjen for spillavhengige på telefon 800 800 40. Tjenesten er åpen alle hverdager mellom kl. 09:00 og 21:00. Det er gratis å ringe fra fasttelefon. Pårørende kan også ringe for å få hjelp.

Snakk med fastlegen din:

Fastlegen kan hjelpe deg og eventuelt henvise videre til spesialiserte behandlingstilbud.

Behandling over internett:

Nettstedet Spillbehandling.no tilbyr fjernbehandling av spillavhengighet, og drives av Sykehuset innland.

Nettsteder med mer informasjon:

Du finner mer informasjon om spilleavhengighet på nettsidene til Kompetansesenteret for rus – region øst. Nettsidene til bruker- og pårørendeorganisasjonen

Spillavhengighet Norge har mer informasjon til deg som er pårørende.

Kilde: Helse Norge

Walseth ønsket seg ofte bort fra hverdagslige aktiviteter som fester og bursdager for å kunne dra hjem og spille. Han tok opp nye kredittkort og forbrukslån for å betale ned på gjeld han allerede hadde.

Til sammen hadde Walseth en gjeld på 1, 6 millioner som gikk til inkasso - det meste av det kreditt- og forbrukslån som hadde gått med til å spille.

Brukte 24 000 på tippekamp

Totalt fordelte spillgjelda seg på tolv lån. Walseth forteller til Se og Hør at vendepunktet kom i 2017 da faren hans fylte 60 år - og han ikke hadde en krone på bankkortet.

- Jeg hadde spilt opp alt jeg eide og hadde. Jeg søkte desperat om små lån i mange banker for å få råd til en gave til pappa, men jeg fikk avslag hos alle. Da knakk jeg sammen foran min daværende kjæreste, og da var det over.

- Da alt raknet i 2017, bestemte jeg mer for å være åpen historien min, legger han til.

På dette tidspunktet mistet Walseth totalt oversikten over økonomien, og sier at telefonen kunne ringe opp mot 40-50 ganger om dagen. Det var bankene som etterlyste de manglende innbetalingene.

FIKK HJELP: I løpet av ni år spilte Ole-Alexander Walseth på seg milliongjeld på grunn av gambling. Foto: TV3
FIKK HJELP: I løpet av ni år spilte Ole-Alexander Walseth på seg milliongjeld på grunn av gambling. Foto: TV3 Vis mer

Gjeldsbrevene kastet han, og han gjemte brev for kjæresten for ikke å innrømme spillproblemene. Når Walseth blir konfrontert med spillproblemene av «Luksusfellen»-programlederne, husker Walseth spesielt én historie godt.

Han tapte nemlig 24 000 kroner etter å ha tippet på én fotballkamp. Walseth satte over penger under en fotballkamp som surret i bakgrunnen på en restaurant mens han var på ferie med kjæresten - og klarte ikke å ligge unna.

- Jeg kunne bruke 20 000 kroner mens jeg var på badet før jeg skulle ta en dusj. Jeg kunne tape et titall tusen på en kveld. Det var ikke noe som sa stopp, sier han.

144 000 i måneden på spilling

Walseth har gått til behandling for spillavhengigheten, og har nå ligget unna gamling, kasinoer, odds og tipping i nærmere to år. Han sier til Se og Hør at det var overraskende lett å holde seg unna gamblingen - grunnet god hjelp og den harde jobben han har gjort med seg selv.

-Jeg har ikke lenger et jag etter spill og lever mye bedre økonomisk. Jeg jobber med meg selv og har fått god hjelp. Det handler om å være sterk nok når de tøffe dagene kommer, sier Walseth.

På det verste bruke Walseth 144 000 i snitt på spilling i måneden.

På veien mot å få en bedre økonomi, møtte Walseth på en rekke hindre - og opplevde at det var vanskelig å komme kreditorene i møte.

Tore Petterson innrømmer overfor økonom og programleder Silje Sandmæl at han til tider har slitt stort med økonomien. Vis mer

Til slutt stilte han opp i Dagsrevyen på NRK for å fortelle sin historie - for å prøve å hjelpe andre, noe som skapte debatt om hvor enkelt det er å få forbrukslån hos mange banker. Ved å belyse tematikken rundt forbrukslån og spillavhengighet, fikk han også medhør hos kreditorene - og slik fikk han gjelda kraftig redusert

- Jeg har kjent på det å fortelle åpent, men har fått god respons og gode tilbakemeldinger. Hvis det er nyttig for én person, er jeg fornøyd, sier Walseth.

LES OGSÅ: - De har skapt løgn etter løgn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer