Magnus Carlsen:

Spilte beruset i VM

Magnus Carlsen (29) avslører at han tok et helt spesielt grep under VM i hurtig- og lynsjakk i 2012.

LER AV DET: Magnus Carlsen deler en historie fra VM i 2012 i podkasten «Må på behandling». Foto: NTB
LER AV DET: Magnus Carlsen deler en historie fra VM i 2012 i podkasten «Må på behandling». Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i Morten Ramms podkast «Må på behandling» at Magnus Carlsen (29) letter på sløret.

Carlsen blir utfordret av Morten Ramm til å forklare hva slags historieforteller han er på privaten, og da drar han opp historien fra VM i lyn- og hurtigsjakk i 2012.

Der han rett og slett bestemte seg for å løpe opp i pausen på lyn-VMs siste dag og drikke vodka.

Fikk nok

Carlsen har levert godt i mesterskapet gjennom karrieren, og har tre VM-gull i hurtigsjakk og fem VM-gull i lynsjakk.

Men det har også vært dager hvor det har kokt over for Carlsen, og han har latt «tilten» ta overhånd eller falt helt ut av rytmen.

Det var også det som skjedde i 2012.

Carlsen lå lenge an til å vinne hurtigsjakken, men lite søvn på grunn av en dårlig mage gjorde at han «bare tok sølv». Carlsen slet med spillet, og verre ble det da lynsjakken fortsatte den påfølgende dagen.

Aryan Tari er internasjonal mester i sjakk, og omtaler seg selv som den neste sjakk-kongen i Norge. Han snakker også om når han spilte mot Magnus Carlsen, og hvordan han har fulgt Carlsen gjennom VM. Vis mer

Det var så under forventningene at flere av konkurrentene reagerte med vantro da de så resultatene.

- Den første dagen så husker jeg at alle som gikk bort til resultatarket måtte se flere ganger, sier Carlsen i podkasten.

Han lå dårlig an etter den første dagen, og på lynsjakk-VMs andre og siste dag fortsatte den dårlige trenden. Carlsen selv forteller at han var akterutseilt og at det «gikk til helvete».

Der og da bestemte han seg for å ta grep.

TOK GREP: Magnus Carlsen, her fra Bilbao i 2012, drakk vodka under VM i Kasakhstan. Foto: NTB
TOK GREP: Magnus Carlsen, her fra Bilbao i 2012, drakk vodka under VM i Kasakhstan. Foto: NTB Vis mer

Løp i minibaren

Og som så mange andre desperate sjeler har gjort før ham: Carlsen løp rett til hotellets minibar, fant ei flaske vodka og lot det stå til:

- Jeg tømte det jeg rakk på et kvarter, sier Carlsen i podkasten.

Om det var ildvannet eller at Carlsen stoppet å ta turneringen så seriøst er vanskelig å si, men 29-åringen greide å bryte ut av den negative spiralen etter stuntet.

Plutselig snudde det hele.

29-åringen forteller at konkurrentene begynte å lure på hvorfor Carlsen, som hadde vært så sur i mange dager, plutselig var så glad. Og at de reagerte på hvorfor han spilte så raskt og selvsikkert.

Carlsen vant de åtte siste partiene for dagen og endte til slutt med å ta sølv i lynsjakk, et halvt poeng bak Aleksandr Grisjtsjuk.

- Der og da følte jeg meg som en gud. Jeg hadde en god «buzz» og følte jeg spilte fantastisk godt. Jeg har sett på det i ettertid. Jeg spilte ikke veldig bra, men jeg greide å psyke ut folk fullstendig, sier Carlsen.

KJENDISTUNGT: Fredrik Skavlan, Stian Blipp, Helene Olafsen og Magnus Carlsen er blant noen av stjernene som blir å se i «Klovn»-stjernen, Christian Caspersens, nye serie «Unnskyld», Norge. Vis mer

Ikke hørt om noe lignende

Tarjei Joten Svensen, som jobber som journalist for Carlsen-eide chess24 og har fulgt verdensmesteren i en årrekke, forteller at han syns historien er helt ellevill.

- Jeg synes det er kult at han forteller åpent om det. Jeg tror neppe grepet er noe å anbefale for andre, men det hjalp jo åpenbart for ham å komme tilbake i riktig modus etter en begredelig start. Jeg har ikke hørt om noe lignende før, sier Svensen til Dagbladet.

Dagbladet har spurt Carlsens pappa og manager Henrik Carlsen om en kommentar, så langt uten svar.

Droppet alkohol

Det kommer neppe til å bli en gjentakelse av historien med det første. Carlsen sluttet å drikke i 2018. Han følte at han måtte ta grep etter å ha levert under forventningene rundt sjakkbrettet både i 2017 og 2018, og det var ett av mange grep han tok.

- Det handler mye om selvtillit. Det handler om å ha en reserve av energi. Det er ikke noe hokuspokus på den måten. Det er flere småting som klikker på en gang, og plutselig går det mye bedre, forklarte Carlsen til Dagbladet tidligere i år.

- At han droppet alkohol fullstendig har bidratt til at han nådde nye høyder, så jeg tipper det er et tilbakelagt kapittel, sier Svensen.

Vanligere før

Sjakkekspert Atle Grønn ler godt når Dagbladet gjenforteller historien. Han forteller at cocktailen alkohol og sjakk var mye vanligere i gamle dager:

- Det var en stor drikkekultur i sjakken før Magnus Carlsen-perioden. Det som skjedde med Magnus var at sjakken fikk en mer idrettskultur. Mikhail Tal (verdensmester i sjakk åtte ganger), drakk jo konstant under VM i Stockholm i 1960/61. Aleksandr Alekhin var også full under VM.

EKSPERT: Atle Grønn, her fra VM i New York. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EKSPERT: Atle Grønn, her fra VM i New York. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Grønn mener at det som er spesielt med Carlsens historie, er at han ikke drikker til vanlig, men valgte å gjøre det som et stunt i turneringen.

Grønn forteller at han og «de fleste andre» sjakkspillere har forsøkt å kombinere alkohol og sjakk:

- Du kan komme inn i en flow hvor du føler at dette er helt nydelig og spør deg selv hvorfor du ikke alltid gjør det. Men min erfaring er at det kan gå skikkelig på trynet hvis du forsøker å gjenta det. I det lange løp er det nok garantert best å aldri drikke, konstaterer Grønn.

LES OGSÅ: - Folk må ikke spekulere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer